Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Μαγειρίτσα vegan

Μπήκαμε στην τελική ευθεία για το Πάσχα! Ως είθισται το βράδυ μετά την Ανάσταση τρώμε μαγειρίτσα με τα εντόσθια του οβελία της Κυριακής του Πάσχα. Υπάρχουν όμως και άτομα που αποφεύγουν δια ροπάλου το έθιμο της μαγειρίτσας λόγω της μυρωδιάς της ή προτιμούν τη vegan εκδοχή της ως χορτοφάγοι! Ή στη χειρότερη περίπτωση δεν αντέχουν την προετοιμασία της. Ανάμεσα σε αυτά συγκαταλέγομαι και εγώ που έχω αρκετά χρόνια όχι μόνο να τη γευτώ αλλά και να την οσμιστώ.


Να ξεκαθαρίσω σε αυτό το σημείο ότι δεν είμαι χορτοφάγος, απλώς δεν τρώω πλέον την κλασική μαγειρίτσα. Παλιότερα δοκίμαζα λίγη ύστερα από αρκετή προσπάθεια. Σκέφτηκα λοιπόν να αντικαταστήσω τα εντόσθια με μανιτάρια, καθώς αν μαγειρευτούν σωστά, αποκτούν τη γεύση του κρέατος! Και ιδού μια μανιταρόσουπα με τα υλικά και τη γεύση της μαγειρίτσας αλλά χωρίς τη βαριά μυρωδιά της. Μπορεί βέβαια να γίνει και κατά τη διάρκεια της νηστείας ως θρεπτική και δυναμωτική σούπα λόγω της πρωτεΐνης των μανιταριών, αλλά και όλο τον χρόνο ως πρώτο πιάτο ή δείπνο. 





Μαγειρίτσα vegan

Μερίδες: 6 /χρόνος προετοιμασίας: 10' / συνολικός χρόνος: 40'

Υλικά:
500 γρ. μανιτάρια λευκά agaricus (ή πλευρώτους)
1 μεγάλο μαρούλι
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια
μισό πράσο
1 ματσάκι φρέσκος άνηθος ή μάραθος 
1 ματσάκι φρέσκος δυόσμος
1 φλυτζανάκι ελαιόλαδο
2 φλυτζανάκια ρύζι καρολίνα ή νυχάκι
1 λίτρο ζεστό νερό
αλάτι
πιπέρι

Ταχινολέμονο:
2 κ.σ. ταχίνι
χυμός από 1-2 λεμόνια (ανάλογα με τα γούστα σας) 

*Αν προτιμούμε τη μαγειρίτσα πιο στεγνή κι όχι σούπα, βάζουμε λιγότερο νερό.

Εκτέλεση:
Αφαιρούμε τη φλούδα των μανιταριών, τα πλένουμε ελαφρώς ή τα σκουπίζουμε με βρεγμένο πανί και τα κόβουμε σε φέτες πάχους 5 χιλιοστών. Ψιλοκόβουμε το ξερό κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το πράσο, το μαρούλι, τον άνηθο και τον δυόσμο, αφού τα πλύνουμε καλά. Καθαρίζουμε και πλένουμε το ρύζι. Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το ξερό κρεμμύδι σε δυνατή φωτιά μέχρι να ξανθύνει. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα μανιτάρια, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να πάρουν μια δυνατή βράση για 5΄και να βγάλουν όλα τα υγρά τους ανακατεύοντας ελαφρώς. Μετά προσθέτουμε το μαρούλι, το πράσο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και τον δυόσμο. Μόλις χάσουν λίγο τον όγκο τους ρίχνουμε το ζεστό νερό και το ρύζι και αφού πάρουν μία βράση, σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να βράσει το ρύζι. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμη ζεστό νερό. Τέλος ανακατεύουμε σε ένα μικρό μπολ το ταχίνι με τον χυμό λεμονιού και αραιώνουμε το μίγμα με λίγο ζωμό από τη ζεστή σούπα. Αδειάζουμε το ταχινολέμονο στην κατσαρόλα ανακατεύοντας δυνατά για 1-2 λεπτά ακόμη και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Καλή όρεξη

Συνταγή: couzinista


2 σχόλια:

  1. την έχω δοκιμάσει και είναι απίθανη, μπορεί να καταναλωθεί όλο το χρόνο! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου αρέσει η γεύση της! Καλό Πάσχα και ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Διαγραφή