Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Παγωτό γιαούρτι με μέλι

Παγωτό γιαούρτι με μέλι. Ένα παγωτό με ατόφια ελληνική γεύση και πρώτες ύλες με χαμηλά λιπαρά αλλά υψηλή διατροφική αξία: Γιαούρτι που αντικαθιστά επάξια την κρέμα γάλακτος και μέλι αντί για ζάχαρη. 



Κανονικά αυτή η ανάρτηση έπρεπε να είχε ανέβει στις αρχές Ιουνίου, αλλά δεν το επέτρεψε ένα τεχνικό πρόβλημα στον υπολογιστή μου με συνέπεια να πάνε πίσω όλες οι αναρτήσεις. Θα ήταν όμως κρίμα να μείνει κι άλλο στα προσεχώς, όσο έξω έχει ακόμη ζέστη! 












Την πρώτη φορά που επιχείρησα να κάνω αυτό το παγωτό, είχα ακολουθήσει πιστά την αρχική συνταγή, που απαιτούσε και μια μικρή ποσότητα ζάχαρης. Σκέφτηκα όμως να παραλείψω εντελώς τη ζάχαρη αντικαταθιστώντας την με μέλι και το αποτέλεσμα ήταν εξίσου ικανοποιητικό. Το παγωτό αυτό έχει υφή που θυμίζει κάπως παγωτό γρανίτα, λόγω της απουσίας των πολλών λιπαρών που θα έδινε η κρέμα γάλακτος άρα και της πιο απαλής και κρεμώδους υφής. Ωστόσο η γεύση του σε αποζημιώνει και το σημαντικότερο είναι ότι δε σε λιγώνει! Επιπλέον δε φορτώνει τον οργανισμό με περιττές θερμίδες! Και εδώ που τα λέμε ένα θέμα με το παγωτό το έχουμε λίγο πολύ όλοι μας, όταν πρόκειται να το καταναλώσουμε! Με το συγκεκριμένο όμως παγωτό δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα.



Τόσο το γιαούρτι όσο και το μέλι είναι υπερτροφές και τα δύο και θα πρέπει να υπάρχουν σε καθημερινή βάση στη διατροφή μας! Βέβαια ο συνδυασμός γιαουρτιού και μελιού είναι κλασικός και αξεπέραστος και έχει έντονο άρωμα Ελλάδας, αλλά αποκτά περισσότερο ενδιαφέρον με την προσθήκη του φυστικιού Αιγίνης, που είναι επίσης χαρακτηριστικό ελληνικό προϊόν και απογειώνει κάθε συνταγή! Φτιάξτε λοιπόν αυτό το παγωτό και απολαύστε το άφοβα! Και είμαι σίγουρη ότι θα γίνει το αγαπημένο σας, όπως έγινε και το δικό μου!





Παγωτό γιαούρτι με μέλι

μερίδες: 12-15 / χρόνος προετοιμασίας: 15΄/ συνολικός χρόνος: -5+ ώρες-

Υλικά:
500 γρ. γιαούρτι στραγγιστό με 10% λιπαρά 
200 ml γάλα φρέσκο πλήρες
350 γρ. μέλι
200 ml νερό
200 γρ. φυστίκι Αιγίνης χοντροκομμένο


Εκτέλεση:
Βάζουμε το φυστίκι Αιγίνης σε ένα μικρό ταψί και το ψήνουμε στους 100 βαθμούς για 10΄. Εντωμεταξύ σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε το μέλι και το νερό και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να λιώσει το μέλι και να γίνει σιρόπι. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς. Σε ένα μεγάλο μπρίκι ζεσταίνουμε το γάλα σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να βράσει για 2-3' ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κολλήσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε επίσης να κρυώσει ελαφρώς. Στη συνέχεια σε ένα βαθύ μπολ χτυπάμε το γιαούρτι με το μίξερ σε δυνατή ταχύτητα για 1-2΄, μέχρι να αφρατέψει. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε πρώτα το γάλα και μετά το σιρόπι προσεκτικά, γιατί πιτσιλάνε. Συνεχίζουμε να χτυπάμε για λίγο ακόμη, μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μίγμα. Αν έχουμε παγωτομηχανή αδειάζουμε το μίγμα στο ειδικό δοχείο και ακολουθούμε τις οδηγίες της συσκευής. Αν δε διαθέτουμε παγωτομηχανή, αδειάζουμε το μίγμα σε μπολ με καπάκι κατάλληλο για την κατάψυξη, κατά προτίμηση μεταλλικό. Κάθε μία ώρα βγάζουμε το μπολ από την κατάψυξη και ανακατεύουμε με πιρούνι ή με σύρμα για να σπάσουν οι κρύσταλοι. Όταν το παγωτό μισοπαγώσει προσθέτουμε το τριμμένο φυστίκι Αιγίνης και ανακατεύουμε να πάει παντού. Σερβίρουμε προσθέτοντας προαιρετικά λίγο επιπλέον μέλι και τριμμένο φυστίκι Αιγίνης. 

Καλή όρεξη!

Αρχική συνταγή: www.argiro.gr 











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου