Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

Gingerbread cookies & κλήρωση "The Hummingbird Bakery" Βιβλίο Ζαχαροπλαστικής

Επιστρέφω σήμερα με νέα συνταγή για Gingerbread cookies & κλήρωση "The Hummingbird Bakery" Βιβλίο Ζαχαροπλαστικής


Πριν 2-3 χρόνια έγινε η γνωριμία μου με το τζίντζερ η οποία εξελίχθηκε σε μια σχέση αγάπης! Μου αρέσει κάθε εκδοχή του (φρέσκο, αποξηραμένο, σε σκόνη) και το χρησιμοποιώ αρκετά συχνά σε διάφορες παρασκευές, γλυκές ή αλμυρές, αλλά και ως προσθήκη στο τσάι (για θεραπευτικούς και μη λόγους)! Η πιο διάσημη βέβαια συνταγή με τζίντζερ είναι τα gingerbread cookiesτα οποία όμως δεν είχε τύχει ποτέ να δοκιμάσω πριν αποκτήσω το "The Hummingbird Bakery" Βιβλίο Ζαχαροπλαστικής! Είχα την εντύπωση ότι έχουν περίεργη και έντονη γεύση λόγω των μπαχαρικών και της μελάσας που περιέχουν, αλλά αν δε δοκιμάσεις ποτέ δε θα μάθεις, λένε!


Ξεφυλλίζοντας το συγκεκριμένο βιβλίο που εκδόθηκε από τις Εκδόσεις Βιβλία Τερζόπουλος το 2014 σε πολυτελή σκληρόδετη έκδοση μεγάλων διαστάσεων δυσκολεύτηκα πολύ να επιλέξω τη συνταγή που θα ήθελα να παρουσιάσω! Περιλαμβάνει, βλέπεις, 60 λαχταριστές συνταγές από την ξακουστή αλυσίδα φούρνων - καταστημάτων The Hummingbird Bakery στο Λονδίνο με girly διακόσμηση στο ίδιο ανάλογο ύφος. Είναι όλες μία και μία και συνοδεύονται από άψογες ολοσέλιδες φωτογραφίες που σου ανοίγουν την όρεξη για γλυκό! Με κατηγορίες, όπως κάπκεϊκ, κέικ, τάρτες, μπράουνι και μπάρες, μάφιν, σοκολάτα, που ικανοποιούν όλα τα γούστα ακόμη και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους! Λάτρεις των γλυκών σπεύσατε να το αποκτήσετε! 



Τελικά μετά από πολλή σκέψη κατέληξα στην πιο προφανή συνταγή λόγω γιορτών και λόγω της αγάπης μου για το τζίντζερ: Gingerbread cookies! Ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία να δοκιμάσω επιτέλους τα περιβόητα χριστουγεννιάτικα μπισκότα που συνήθως κόβονται σε cool σχήματα gingerbread man & woman, αλλά αποτελούν και τη βάση για μπισκοτόσπιτο, το επίσης γνωστό gingerbread house, ιδίως αν υπάρχουν και πιτσιρίκια τριγύρω! 


Σήκωσα λοιπόν μανίκια και επιδόθηκα στην προετοιμασία της συνταγής. Ως εκτέλεση δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη, απλώς απαιτεί αρκετό χρόνο, για να παραμείνει η ζύμη στο ψυγείο για μια ολόκληρη νύχτα, ώστε να σφίξει όσο πρέπει και να ανοίγεται πιο εύκολα. Το πιο διασκεδαστικό όμως κομμάτι είναι ο στολισμός τους! Γίνεσαι για λίγο ζωγράφος βγάζοντας το παιδί που κρύβεις μέσα σου! Όσον αφορά δε την υφή τους, γίνονται μαστιχωτά στο κέντρο και σχετικά σκληρά απέξω, ενώ η γεύση και το άρωμά τους σε αποζημιώνουν για τη μεγάλη προετοιμασία! Βέβαια τις πρώτες 1-2 μέρες είναι έντονη η γεύση της μελάσας, αλλά σιγά σιγά εξασθενεί. Προσωπικά δεν με ενόχλησε καθόλου, καθώς τον τελευταίο χρόνο έχω εντάξει τη μελάσα στη διατροφή μου και την έχω πλέον συνηθίσει! 


Μπισκότα τζίντζερμπρεντ
αποθήκευση-εκτύπωση

Τεμάχια: περίπου 50-55 / χρόνος προετοιμασίας: 1 μέρα πριν συν 20' / συνολικός χρόνος: 1 μέρα συν 60' συν διακόσμηση

"Δεν είναι απαραίτητο να κόβουμε τα μπισκότα σε ανθρωπάκια αλλά είναι πραγματικά διασκεδαστικό να διακοσμείς το καθένα διαφορετικά!"

Υλικά: 
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3/4 κοφτό κουταλάκι μαγειρική σόδα
2 κοφτά κουταλάκια τριμμένη πιπερόριζα (τζίντζερ)
2 κοφτά κουταλάκια τριμμένη κανέλα
1/2 κοφτό κουταλάκι τριμμένο μπαχάρι
1/4 κοφτό κουταλάκι τριμμένο μοσχοκάρυδο
1/2 κοφτό κουταλάκι αλάτι
180 γρ. ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
125 γρ. μαύρη ζάχαρη ή ζάχαρη Μουσκοβάντο
1 αυγό
125 γρ. μελάσα

γκλάσο ρουαγιάλ:
1 ασπράδι αυγού
1/2 κουταλάκι φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
310 γρ. ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
χρώμα ζαχαροπλαστικής, προαιρετικά

Επίσης θα χρειαστείτε:
κουπ πατ σε σχήμα ανθρώπου 
λαμαρίνα, στρωμένη με λαδόκολλα
κορνέ με λεπτές μύτες για τη διακόσμηση

Εκτέλεση:
Σε μεγάλο μπολ, κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι, τη μαγειρική σόδα, την πιπερόριζα, την κανέλα, το μπαχάρι, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι. Τα αφήνουμε κατά μέρος. 
Βάζουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη σε μίξερ με αναδευτήρα (ή χρησιμοποιούμε μίξερ χειρός). Χτυπάμε το μίγμα σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να γίνει ανάλαφρο και αφράτο. Αυξάνουμε την ταχύτητα του μίξερ σε μεσαία και προσθέτουμε το αυγό και τη μελάσα. Με λαστιχένια σπάτουλα, σπρώχνουμε τυχόν υλικά που δεν έχουν αναμειχθεί από τα τοιχώματα του μπολ μέσα στο μίγμα.  
Μειώνουμε την ταχύτητα του μίξερ σε χαμηλή και προσθέτουμε σταδιακά το μίγμα αλευριού, δύο κουταλιές κάθε φορά. Με λαστιχένια σπάτουλα, τακτικά σπρώχνουμε τυχόν υλικά που δεν έχουν αναμειχθεί από τα τοιχώματα του μπολ μέσα στο μίγμα. Μόλις σχηματιστεί ομοιόμορφη ζύμη, τη βγάζουμε από το μίξερ. Τη χωρίζουμε σε 3 ίσα μέρη και τυλίγουμε κάθε κομμάτι με διάφανη μεμβράνη. Τα αφήνουμε στο ψυγείο αποβραδίς.
Όταν είμαστε έτοιμοι να ψήσουμε τα μπισκότα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς σε αντιστάσεις πάνω κάτω. 
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την αφήνουμε να μαλακώσει περίπου για 10 λεπτά. Αλευρώνουμε ελαφρά καθαρή επιφάνεια εργασίας και με πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους περίπου 4 χιλιοστά. Κόβουμε τα μπισκότα με κουπ πατ. Τοποθετούμε τα μπισκότα στις προετοιμασμένες λαμαρίνες και τα ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 10 με 15 λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο πάνω στις λαμαρίνες και μετά τα μεταφέρουμε σε σχάρα να κρυώσουν εντελώς.

Για το γκλάσο ρουαγιάλ: Χτυπάμε το ασπράδι και τον χυμό λεμονιού σε μίξερ με αναδευτήρα (ή χρησιμοποιούμε μίξερ χειρός). Προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη άχνη, αναμειγνύοντας καλά μετά από κάθε προσθήκη για να διασφαλίσουμε ότι έχει ενσωματωθεί καλά. Χτυπάμε το γκλάσο μέχρι να σχηματίζονται σφιχτές κορφές. Αν είναι πολύ ρευστό, προσθέτουμε λίγη ακόμη ζάχαρη. Προσθέτουμε λίγο χρώμα ζαχαρπλαστικής, αν θέλουμε, και διακοσμούμε τα μπισκότα.

Σημ. 1: Αν η ζύμη είναι πολύ μαλακή και σπάει εύκολα, την τοποθετούμε στο ψυγείο, μέχρι να κόψουμε σε σχήματα καθένα από τα 3 κομμάτια και ανοίγουμε σε λίγο παχύτερο φύλλο περίπου 6-7 χιλιοστών. Σε καμία περίπτωση δεν προσθέτουμε επιπλέον αλεύρι, γιατί θα γίνει πολύ σφιχτή! Η συνταγή αναφέρει ότι βγαίνουν περίπου 24 μπισκότα και συμβουλεύει να ανοίγουμε τη ζύμη σε πάχος 4 χιλιοστών, αλλά εμένα μου βγήκαν περίπου 50-55!

Σημ. 2: Μεταφέρουμε τα μπισκότα στη λαμαρίνα με τη βοήθεια μιας λεπτής σπάτουλας ανασηκώνοντάς τα προσεκτικά για να μη χαλάσει το σχήμα τους.

Σημ. 3: Η ζύμη δε φουσκώνει ιδιαίτερα ούτε απλώνει, οπότε δεν αφήνουμε πολύ κενό μεταξύ των μπισκότων και εξοικονομούμε χώρο. Θα πρότεινα ψήσιμο μόνο σε αντιστάσεις, κι όχι σε αερά, γιατί τα συγκεκριμένα τα στεγνώνει πολύ ο αέρας! Η ζύμη πρέπει να γίνει ελαφρώς σκληρή εξωτερικά και μαστιχωτή στο εσωτερικό. Όταν κρυώσουν σφίγγουν περισσότερο, οπότε δεν υπερβαίνουμε τα 15 λεπτά ψησίματος. 

Σημ. 4: Αν ανησυχούμε για την ασφάλεια του ωμού ασπραδιού του γκλάσου, το παστεριώνουμε, αλλά απαιτείται ολόκληρη διαδικασία ή προμηθευόμαστε έτοιμο παστεριωμένο ασπράδι. Εναλλακτικά ετοιμάζουμε ζαχαρόγλασο αντικαθιστώντας το ασπράδι με 1-2 κουταλιές ζεστό νερό, μέχρι να στέκεται!

Καλή όρεξη και καλές γιορτές!



Σε συνεργασία λοιπόν με τις Εκδόσεις Βιβλία Τερζόπουλος προσφέρουμε ένα αντίτυπο από το βιβλίο "The Hummingbird Bakery Βιβλίο Ζαχαροπλαστικής"Να ευχαριστήσω θερμά τις Εκδόσεις Βιβλία Τερζόπουλος, που προσφέρουν το δώρο!

Για να πάρεις μέρος στο giveaway:

Υποχρεωτικοί όροι
1. Like στις σελίδες 
2. Δημόσια κοινοποίηση (αυστηρά μόνο μία φορά) στη φωτογραφία που θα βρεις εδώ.
3. Σχόλιο στη φωτογραφία που θα βρεις εδώ προσκαλώντας φίλους.

Προαιρετικοί όροι για επιπλέον συμμετοχές
Ακολούθησέ με στο Google+ και στο Instagram.

Γενικοί όροι διαγωνισμού:
  • Η διάρκεια του διαγωνισμού είναι μέχρι και τις 30/12 και η κλήρωση θα γίνει μέσω του miniwebtool.com. 
  • Ο τυχερός θα ειδοποιηθεί με προσωπικό μήνυμα στο Facebook και θα πρέπει να κατοχυρώσει το δώρο του εντός 2 ημερών, αλλιώς η κλήρωση θα επαναληφθεί.
  • Το δώρο θα αποσταλεί δωρεάν από τις Εκδόσεις Βιβλία Τερζόπουλος.
  • Ο διαγωνισμός ισχύει μόνο για κατοίκους Ελλάδας άνω των 18 ετών.
  • Όσες συμμετοχές δεν έχουν ακολουθήσει σωστά όλους τους υποχρεωτικούς όρους ακυρώνονται.
  • Επιτρέπεται μία συμμετοχή ανά άτομο και προφίλ Facebook, και προφίλ Google+ και Instagram. 
  • Το δώρο είναι προσωπικό, αμεταβίβαστο και δεν ανταλλάσσεται με χρήματα ή άλλα είδη.
  • Η συμμετοχή στο διαγωνισμό προϋποθέτει ανεπιφύλακτη αποδοχή όλων των όρων του διαγωνισμού.
Καλή επιτυχία!

Update 7/1:
Καλησπέρα και καλή χρονιά με υγεία σε όλους! Οι συμμετοχές στην κλήρωση ήταν 253 και η τυχερή που κερδίζει το βιβλίο ζαχαροπλαστικής "The hummingbird bakery" από τις Εκδόσεις Βιβλία Τερζόπουλος είναι η Popy Farmakidoy! Συγχαρητήρια και καλά μαγειρέματα! Η τυχερή θα ειδοποιηθεί με προσωπικό μήνυμα στο Facebook και θα πρέπει να κατοχυρώσει το δώρο της εντός 2 ημερών, αλλιώς η κλήρωση θα επαναληφθεί. Ευχαριστώ πολύ για τη μεγάλη συμμετοχή! Stay tuned για νέα δώρα! 


6 σχόλια:

  1. ΤΕΛΕΙΟ ΔΩΡΟ ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΤΟ ΚΕΡΔΙΣΩ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΕΧΩ ΑΜΝΑΓΚΗ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρόνια Πολλά
    Ευχαριστούμε πολύ
    Καλές γιορτές καλές δουλειές με χαμόγελα πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΎΜΕ ΠΟΛΎ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΌ! !!!! ΤΟ ΔΩΡΆΚΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΧΑΡΊΖΕΤΕ ΕΊΝΑΙ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΌ! !!! ΚΑΛΈΣ ΓΙΟΡΤΕΣ !!
    fb βαλεντινα παπα
    instagram avapimou
    google + βαλεντινα παπα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σας ευχαριστούμε πολυ για την ευκαιρία που μας δινετε να κερδισουμε αυτο το εκπληκτικό δωρο θελω πολυ να κερδισω! Χρόνια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σας ευχαριστούμε πολυ για την ευκαιρία που μας δινετε να κερδισουμε αυτο το εκπληκτικό δωρο θελω πολυ να κερδισω! Χρόνια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή