Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

Καστανόσουπα light

Από μικρή αγαπώ τα κάστανα σε κάθε εκδοχή τους: Ψητά, βρασμένα ακόμη και ωμά! Για να είμαι ειλικρινής μέσα σε αλμυρές παρασκευές δεν τα είχα δοκιμάσει ποτέ. Τον τελευταίο όμως καιρό σκεφτόμουν μια Καστανόσουπα light ως πρώτο πιάτο για το εορταστικό μενού ή μια ελαφριά πρόταση για τα κρύα χειμωνιάτικα βράδια. Ιδού λοιπόν!


Τα κάστανα είναι υπερτροφή, ιδίως για αθλητές, μικρά παιδιά και όσους αναρρώνουν, αλλά λόγω της υψηλής θερμιδικής τους αξίας πρέπει να καταναλώνονται με φειδώ από όσους προσέχουν τη διατροφή τους ή ακολουθούν κάποια δίαιτα. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν μπορούν να ενσωματωθούν μέσα σε γευστικά πιάτα δίνοντας τον ιδιαίτερο χαρακτήρα τους. Το αντίθετο μάλιστα!


Η ιδέα της καστανόσουπας στριφογύριζε στο μυαλό μου από τις αρχές του φθινοπώρου και τελικά αξιοποιήθηκε αυτές τις γιορτινές μέρες σε πιο light βέβαια εκδοχή! Αντί για βούτυρο γάλακτος χρησιμοποίησα μόνο ελαιόλαδο που προσωπικά το προτιμώ στη μαγειρική και αντί για κρέμα γάλακτος επέλεξα φρέσκο γάλα, το οποίο μπορεί και να παραλειφθεί εντελώς. Η διαδικασία απαιτεί αρκετή προετοιμασία και χρόνο, αλλά το γευστικό αποτέλεσμα σε ανταμείβει πλήρως για τον κόπο! Προκύπτει μια βελούδινη σούπα που πλημμυρίζει τον ουρανίσκο με συνδυασμό αρωμάτων όλων των υλικών. Ακόμη και χωρίς βούτυρο και κρέμα γάλακτος η σούπα είναι έντονα αρωματική αλλά ταυτόχρονα τόσο ελαφριά! Χωρίς υπερβολή θα έλεγα ότι ακούγονται όλα τα υλικά από την πρώτη κιόλας κουταλιά: κρεμμύδι, σκόρδο, πατάτα, κάστανο και θυμάρι. Η δε υφή της είναι βελουτέ τόσο χάρη στα κάστανα όσο και στην πατάτα και μου αρέσει πολύ αυτό! Σας τη συνιστώ ανεπιφύλακτα. 

Καστανόσουπα light

Μερίδες: 4 / προετοιμασία: 40-45΄/ συνολικός χρόνος: 70-80΄ 

Υλικά:
400 γρ. κάστανα
1 μεγάλη πατάτα
4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι 
1 σκελίδα σκόρδου
3 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
4 κ.σ. φρέσκο γάλα 2% (προαιρετικά)
1,200 ml ζεστό νερό
αλάτι
φρεσκοτριμένο πιπέρι

Εκτέλεση:
Κόβουμε την πατάτα σε κυβάκια και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σε μια μικρή κατσαρόλα βράζουμε τα κάστανα σε μέτρια φωτιά για 25-30΄μέχρι να μαλακώσουν. Τα σουρώνουμε και τα καθαρίζουμε αφαιρώντας τη φλούδα και την εσωτερική μεμβράνη και τα θρυμματίζουμε με το χέρι ή με μαχαίρι. Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο και σωτάρουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 1-2΄, προσέχοντας να μην καούν. Πρσθέτουμε την πατάτα και τα κάστανα συνεχίζοντας το σωτάρισμα για ακόμη 1-2΄. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ζεστό νερό, το αλάτι, το πιπέρι και τα φυλλαράκια του θυμαριού και μόλις πάρει δυνατή βράση, χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά. Σιγοβράζουμε για περίπου 25-30΄ή μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά και να αρχίσει να δένει η σούπα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ απευθείας μέσα στην κατσαρόλα ή τμηματικά σε μπλέντερ για να αποκτήσει λεία και βελούδινη υφή. Ξαναβάζουμε πάνω στη φωτιά για 1-2΄ακόμη. Αν είναι πολύ πηχτή αραίωνουμε με λίγο ζεστό νερό και αφήνουμε να πάρει μια δυνατή βράση, ενώ αν είναι πολύ αραιή συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να πήξει. Σερβίρουμε προσθέτοντας 1 κ.σ. γάλα σε κάθε μερίδα και ανακατεύουμε ελαφρά. 

Καλή όρεξη και καλά Χριστούγεννα!

Συνταγή: couzinista

2 σχόλια:

  1. Δεν έχω φάει ποτέ ενώ θα ήθελα γιατί είναι θρεπτικότατη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ την, όσο υπάρχουν ακόμη κάστανα, και περιμένω εντυπώσεις! Είναι όντως πολύ θρεπτική!

      Διαγραφή