Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

Μελομακάρονα ολικής χωρίς ζάχαρη

Ποιο είναι το πρώτο γλυκό που σου έρχεται στο μυαλό, όταν ακούς τη λέξη "Χριστούγεννα"; Εμένα, μελομακάρονα! Το κατεξοχήν χριστουγεννιάτικο γλυκό της χώρας μας! Το στοίχημα όμως με τον εαυτό μου αυτήν τη φορά ήταν να φτιάξω μελομακάρονα ολικής χωρίς ζάχαρη. Μελομακάρονα λοιπόν στην πιο υγιεινή εκδοχή τους και με λιγότερες ενοχές και θερμίδες βεβαίως βεβαίως





Τα μελομακάρονα, για να λέμε αλήθειες, είναι δύσκολη παρασκευή! Για να θεωρηθούν πετυχημένα, πρέπει να σιροπιαστούν σωστά, αλλά ταυτόχρονα να παραμείνουν τραγανά στο εξωτερικό τους. Επίσης δεν πρέπει να παραψηθούν, γιατί δεν απορροφούν σωστά το σιρόπι, ενώ αν ψηθούν λιγότερο από όσο πρέπει, λασπώνουν κατά το σιρόπιασμα! 



Τα υλικά για τα μελομακάρονα είναι πάνω κάτω τα ίδια στις διάφορες συνταγές. Αυτό που διαφέρει όμως είναι ο τρόπος σιροπιάσματος: Κρύα μελομακάρονα - ζεστό σιρόπι, ζεστά μελομακάρονα - κρύο σιρόπι, κρύα μελομακάρονα - κρύο σιρόπι, ζεστά μελομακάρονα - χλιαρό σιρόπι κ.ο.κ. 



Ως μεγάλο πειραχτήρι που είμαι, πείραξα μια πετυχημένη συνταγή που ακολουθούμε οικογενειακώς τα τελευταία χρόνια και τη βρήκαμε σε μια τηλεοπτική εκπομπή καναλιού τοπικής εμβέλειας. Συγκεκριμένα χρησιμοποίησα αλεύρι ολικής αντί για άσπρο, μόνο μέλι αντί για ζάχαρη & μέλι και επίσης αύξησα τον χυμό πορτοκαλιού για περισσότερο άρωμα! Την πρώτη φορά μάλιστα που έκανα το πείραμα, όλο το σπίτι είχε άρωμα μελομακάρονου για ώρες και με έβαλε για τα καλά σε xmas mood! Τόσο πολύ μου άρεσε που σκέφτηκα να κάνω κάποια στιγμή και άρωμα χώρου "μελομακάρονο" με αιθέρια έλαια πορτοκαλιού, κανέλας και γαρύφαλλου!



Μελομακάρονα ολικής χωρίς ζάχαρη
αποθήκευση - εκτύπωση:

40 τεμάχια περίπου / χρόνος προετοιμασίας: 15' / χρόνος ψησίματος: 20-25' / συνολικός χρόνος χρόνος: 35-40'.

Ζύμη:
500 γρ. αλεύρι ολικής ή όσο πάρει
1 κούπα ελαιόλαδο
¾ κούπας χυμός πορτοκαλιού
ξύσμα 1 πορτοκαλιού
1 κ.γ. σόδα
3 κ.σ. μέλι ανθέων
1 σφηνάκι κονιάκ
1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
½ κ.γ. γαρύφαλλο σε σκόνη
1 ½ κ.γ. baking powder

Σιρόπι:
2 κούπες μέλι ανθέων
2 κούπες νερό
φλούδα μισού πορτοκαλιού
1 ξύλο κανέλας

Διακόσμηση:
τριμμένα καρύδια

Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το λάδι, τον χυμό πορτοκαλιού μαζί με τη σόδα (προσεκτικά γιατί φουσκώνει), το ξύσμα πορτοκαλιού, το μέλι, το κονιάκ και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μίγμα. Σε ένα άλλο μπολ αναμειγνύουμε τη μισή ποσότητα του αλευριού με το baking powder, την κανέλα και το γαρύφαλλο. Προσθέτουμε το μίγμα των στερεών υλικών μέσα στο μπολ με τα υγρά υλικά. Προσθέτουμε όσο υπόλοιπο αλεύρι χρειαστεί, μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια μας, αλλά να παραμένει λαδερή. Δεν ζυμώνουμε πολύ, ούτε ζυμώνουμε δυνατά, για να μην αποβάλει η ζύμη το λάδι. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 170 βαθμούς και τοποθετούμε 2 λαδόκολλες σε 2 ταψιά. Παίρνουμε ζύμη στο μέγεθος ενός καρυδιού και πλάθουμε μικρά οβάλ μελομακάρονα πάχους 1εκ. Καρφώνουμε 3-4 φορές ένα πιρούνι ελαφρά μέχρι τη μέση κατά μήκος της επιφάνειας κάθε μελομακάρονου. Αραδιάζουμε τα μελομακάρονα στα ταψιά αφήνοντας 1-2εκ. απόσταση μεταξύ τους. Ψήνουμε για 25-30 λεπτά, μέχρι η ζύμη να μην έχει πολλή υγρασία στο εσωτερικό της. Εντωμεταξύ σε μια μικρή κατσαρόλα ετοιμάζουμε το σιρόπι προσθέτοντας όλα τα υλικά μαζί σε δυνατή φωτιά. Μόλις αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά και μετράμε 10 λεπτά. Στη συνέχεια αποσύρουμε από τη φωτιά και αφαιρούμε το ξύλο κανέλας και τη φλούδα πορτοκαλιού. Βγάζουμε τα μελομακάρονα από τον φούρνο και, όπως είναι καυτά, τα βουτάμε λίγα λίγα σε μια φαρδιά κατσαρόλα, όπου έχουμε αδειάσει το χλιαρό σιρόπι, και τα αφήνουμε για 10-15 δευτερόλεπτα γυρίζοντάς τα και από τις δύο πλευρές προσεκτικά με τη βοήθεια 2 κουταλιών. Τα αφαιρούμε από το σιρόπι, τα απλώνουμε σε σχάρα για να στραγγίξουν το περιττό σιρόπι και πασπαλίζουμε με τριμμένα καρύδια.

Καλή όρεξη και καλές γιορτές!


Αρχική συνταγή: Εκπομπή "Τα εδέσματα της Στέλλας Κομματά", Astra TV.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου