Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

Βασιλόπιτα light

Τι χρονιά κι αυτή, ανυπομονώ να φύγει! Δε θα μπορούσα όμως να αποχαιρετίσω αυτή τη χρονιά χωρίς μια συνταγή για βασιλόπιτα light!



Η βασιλόπιτα μπορεί να είναι ή τύπου κέικ ή τύπου τσουρέκι. Προσωπικά προτιμώ την τύπου κέικ, που γίνεται πιο εύκολα και πιο γρήγορα. Γιατί να δυσκολεύουμε τη ζωή μας άλλωστε; Το τσουρέκι το έχω συνδέσει περισσότερο με το Πάσχα παρά με την περίοδο των Χριστουγέννων. Θέλησα λοιπόν να πειραματιστώ σε μια τέτοια βασιλόπιτα τύπου κέικ στην πιο light όμως εκδοχή της!


Συγκεκριμένα χρησιμοποίησα μόνο αλεύρι ολικής, ελαιόλαδο αντί για βούτυρο, μέλι αντί για ζάχαρη και γάλα με χαμηλά λιπαρά. Η αρχική μου ανησυχία ήταν μήπως δε βγει αεράτη η βασιλόπιτα λόγω των πολλών υγρών υλικών, αλλά ευτυχώς φούσκωσε ικανοποιητικά, ενώ τα αρώματα των μυρωδικών αλληλοσυμπληρώνονται και γαργαλούν την όσφρηση! Θα την προτιμούσα βέβαια ένα τσικ πιο γλυκιά, όμως τρώγεται άνετα κι έτσι! Επίσης όση περισσέψει, μπορεί να καλυφθεί με μέλι ή μαρμελάδα για πρωινό ή κολατσιό! Πιθανόν να αυξήσω την ποσότητα του μελιού σε επόμενη προσπάθεια, οπότε επιφυλάσσομαι! 



Βασιλόπιτα light

Μερίδες: 10-12 / προετοιμασία: 10΄ / συνολικός χρόνος: 60΄

Υλικά:
300 γρ. αλεύρι ολικής
200 γρ. μέλι
200 γρ. ελαιόλαδο
100 γρ. φρέσκο γάλα με 2% λιπαρά
4 αυγά
1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
¼ κ.γ. γαρύφαλλο σε σκόνη
½ κ.γ. τριμμένο κόλιανδρο
¼ κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
ξύσμα 1 πορτοκαλιού
1 βανίλια
2 1/2 κ.γ. baking powder
1 κ.γ. μαγειρική σόδα
1 πρέζα αλάτι

Διακόσμηση:
2-3 κ.σ. μέλι αραιωμένο με 1 κ.σ. νερό
τριμμένη καρύδα

Εκτέλεση:
Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ όλα τα στερεά υλικά: Αλεύρι, baking powder, μαγειρική σόδα, κανέλα, γαρύφαλλο, κόλιανδρο, μοσχοκάρυδο, βανίλια, ξύσμα πορτοκαλιού και αλάτι. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε με αυγοδάρτη το ελαιόλαδο με το μέλι για 1-2΄ και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα για 2-3΄ ακόμη. Προσθέτουμε στη συνέχεια το γάλα και σταδιακά το μίγμα των στερών υλικών ανακατεύοντας με τον αυγοδάρτη με απαλές και κυκλικές κινήσεις, ώσπου να προκύψει ένα ομοιογενές μίγμα. Αδειάζουμε το μίγμα σε λαδωμένο και αλευρωμένο ταψί διαμέτρου 26-28 εκ. και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 45-50΄ ή μέχρι να βγει καθαρό το μαχαίρι που βυθίζουμε στο κέντρο του γλυκού. Μόλις ψηθεί, αφήνουμε για 10΄ να σταθεί και ξεφορμάρουμε. Μόλις κρυώσει εντελώς, με ένα πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια της βασιλόπιτας με μέλι αραιωμένο με νερό για να κολλήσει η τριμμένη καρύδα με την οποία θα τη διακοσμήσουμε.

Καλή επιτυχία και καλή χρονιά!

Συνταγή: couzinista

6 σχόλια:

  1. Μπράβο Μαρία, εξαιρετική πρόταση! Καλοφάγοτη!

    Ευχές για μια υπέροχη Πρωτοχρονιά!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ, Άρη, για το σχόλιο και τις ευχές! Καλή Πρωτοχρονιά!

      Διαγραφή
  2. Μια τέτοια συνταγή έψαχνα και χαίρομαι που τη βρήκα! Σε ευχαριστώ! Καλή χρονια με υγεία και αγάπη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ χαίρομαι που βρήκες τη συνταγή που έψαχνες, Σωτηρία! Καλή επιτυχία και καλή χρονιά! Ευχαριστώ για τις ευχές και την επίσκεψη!

      Διαγραφή