Σάββατο 15 Ιουλίου 2017

Ροζ λεμονάδα χωρίς ζάχαρη

Σε ένα παράλληλο σύμπαν θα υπήρχαν ροζ λεμονιές που θα έβγαζαν ροζ λεμόνια, με τα οποία θα γινόταν ωραιότατη σπιτική, ροζ λεμονάδα χωρίς ζάχαρη! Στο δικό μας σύμπαν όμως απέχουμε πολύ -νομίζω- ακόμη από αυτήν την πραγματικότητα. Όταν λοιπόν η ζωή μού στέλνει λεμόνια, κάνω λεμονάδα! Και γιατί όχι, κάνω ροζ λεμονάδα! 


...τις πιο ωραίες Κυριακές με λεμονάδες σπιτικές τις είχαμε δροσίσει... Μέσα σε 10 μόλις λέξεις η εικόνα μιας ολόκληρης εποχής περνάει νοσταλγικά μέσα από το μυαλό μου, για να μου θυμίσει παλιές, καλές εποχές και παιδικές αναμνήσεις που έχουν μείνει ανεξίτηλες! Το παραδέχομαι: Αγαπώ το ροζ χρώμα σε κάθε του εκδοχή και θέλω να είναι ροζ ακόμη κι η λεμονάδα μου! Τις ζεστές εκείνες ώρες της μέρας, που θέλω να πιω κάτι δροσιστικό και ελαφρύ, επιλέγω συνήθως σπιτική λεμονάδα και τώρα τελευταία της δίνω ροζ χρώμα για πιο παιχνιδιάρικη διάθεση! Σε καμία περίπτωση όμως δεν καταφεύγω στην εύκολη λύση να προσθέσω χρώμα ζαχαροπλαστικής, αντιθέτως χρησιμοποιώ φρέσκα φρούτα εποχής που δίνουν φυσικό ροζ τόνο. όπως φράουλες, κεράσια, βύσσινα, κράνμπερις, κόκκινα μούρα, βατόμουρα, κλπ. Τον χειμώνα θα προσθέσω φρέσκο χυμό ροδιού, που έχει αντιοξειδωτικές και αποτοξινωτικές ιδιότητες! Σε καταστήματα βιολογικών τροφών μπορεί βέβαια να βρει κανείς ειδικά σκευάσματα των παραπάνω φρούτων σε σκόνη, όμως δεν τα έχω δοκιμάσει, για να μπορώ να εκφέρω γνώμη για το πόσο εύκολα χρωματίζουν μια λεμονάδα και κυρίως για το αν περιέχουν πρόσθετα.


Για να χρωματίσω ροζ τη σπιτική λεμονάδα μου, αυτήν τη φορά επέλεξα να προσθέσω χυμό από φρέσκα κεράσια και νωρίτερα από φρέσκες φράουλες. Αντί για ζάχαρη έβαλα μέλι, ενώ διάλεξα μεγάλα και ζουμερά λεμόνια για έξτρα άρωμα και πιο δυνατή γεύση. Μάλιστα η ποσότητα του μελιού είναι τόση, ώστε ούτε να υπερισχύει η ξινή γεύση του λεμονιού, ούτε να ακούγεται η γλύκα και η χαρακτηριστική γεύση του μελιού! Όμως, αν κάποιος την προτιμά πιο γλυκιά, μπορεί να προσθέσει περισσότερο μέλι. Επίσης, αν επιλέξουμε πιο ξινά ή πικρά φρούτα, όπως βύσσινα, προσθέτουμε απαραίτητα περισσότερο μέλι κατά την παρασκευή του ροφήματος! Σπιτική ροζ λεμονάδα λοιπόν με αυθεντική γεύση λεμονιού, ισορροπημένη γεύση, ούτε πολύ ξινή, ούτε πολύ γλυκιά, η οποία σε καμία περίπτωση δε συγκρίνεται με τις τυποποιημένες λεμονάδες! Δοκιμάστε την light και υγιεινή εκδοχή της ροζ λεμονάδας και είμαι σίγουρη ότι δεν θα ξαναγοράσετε έτοιμη! Ιδανική επίσης πρόταση για μια χαλαρή βραδιά με φίλους στη βεράντα, για παιδικό πάρτι ή ακόμη και για κέρασμα σε γάμο ή βάπτιση μέσα σε ατομικά γυάλινα μπουκαλάκια!


Η διαδικασία της προετοιμασίας δεν είναι καθόλου δύσκολη, όσο πιθανόν ακούγεται, απλώς απαιτεί αρκετό χρόνο αναμονής, μέχρι να παγώσει η λεμονάδα μέσα στο ψυγείο. Ωστόσο, αν κάποιος βιάζεται ή δεν έχει την υπομονή να περιμένει, μπορεί να προσθέσει παγάκια και να την απολαύσει αμέσως, μόλις κρυώσει λίγο. Όσο όμως παραμένει στο ψυγείο, ενισχύεται η γεύση της, καθώς ενώνονται τα συστατικά μεταξύ τους! Ιδανικά διατηρείται 2 μέρες σε γυάλινο μπουκάλι με καπάκι, ενώ την ανακινούμε καλά πριν το σερβίρισμα.


Ροζ λεμονάδα χωρίς ζάχαρη
αποθήκευση - εκτύπωση

Μερίδες: 4 / χρόνος προετοιμασίας: 10' / συνολικός χρόνος: 1-2 ώρες

Υλικά: 
1 λίτρο νερό (4 νεροπότηρα)
150 γρ. φρέσκος χυμός λεμονιού
150 γρ. μέλι, κατά προτίμηση ανθόμελο
μία χούφτα βύσσινα ή κεράσια ή φράουλες
ή κράνμπερις ή κόκκινα μούρα ή ρόδι ή συνδυασμός τους

Σερβίρισμα:
φέτες λεμονιού
προαιρετικά τριμμένος πάγος ή παγάκια 

Εκτέλεση:
Πλένουμε τα λεμόνια, τα κόβουμε στη μέση, τα στύβουμε και σουρώνουμε τον χυμό τους αφαιρώντας κουκούτσια και ίνες. Σε μια μεσαία κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το νερό με το μέλι ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι να λιώσει το μέλι. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού ανακατεύοντας πάλι. Πλένουμε το κόκκινο φρούτο ή τα φρούτα που έχουμε επιλέξει, τα πολτοποιούμε στο μούλτι και σουρώνουμε τον χυμό τους, τον οποίο προσθέτουμε κουταλιά κουταλιά μέσα στη λεμονάδα ανακατεύοντας, ώστε να προκύψει το επιθυμητό ροζ χρώμα. Αν βγει πολύ σκούρο το χρώμα, αραιώνουμε με λίγο νερό. Αφήνουμε τη λεμονάδα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια την αδειάζουμε σε γυάλινο μπουκάλι που κλείνει και την τοποθετούμε στο ψυγείο να κρυώσει για περίπου 1-2 ώρες. Σερβίρουμε προσθέτοντας κομμένες φέτες λεμονιού ή/και τριμμένο πάγο ή παγάκια.


Καλή όρεξη!

Συνταγή: couzinista

Σημ.: Για πιο γλυκιά γεύση, μπορούμε να προσθέσουμε περισσότερο μέλι κατά την παρασκευή. Επίσης, αν επιλέξουμε πιο ξινά ή πικρά φρούτα, όπως βύσσινα, προσθέτουμε απαραίτητα περισσότερο μέλι. 

10 σχόλια:

  1. πολύ ωραία η συνταγή Μαρία!Θα την δοκιμάσω σίγουρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να τη δοκιμάσεις, Μαρούλα μου, και να μου πεις εντυπώσεις!

      Διαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. Μαράκι, τώρα που το λες η ροζ λεμονάδα είναι ό,τι πρέπει για μικρές πριγκίπισσες!

      Διαγραφή
  3. Συμφωνώ απόλυτα με το μότο "αν η ζωή σου δίνει λεμόνια, κάνε λεμονάδα"! Πόσο μάλλον ροζ λεμονάδα! Ωραία συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς! Γιατί να συμβιβαζόμαστε με απλή λεμονάδα, όταν μπορούμε να την κάνουμε ροζ; Ευχαριστώ για το σχόλιο, Κάλλη μου!

      Διαγραφή
  4. πολύ ωραία ιδέα!!! μην ξεχάσεις να δηλώσεις συμμετοχή στον διαγωνισμό με δώρο ένα ποξηραντή τροφίμων http://healthy-and-delicious-recipes.blogspot.gr/2017/07/banana-chips.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ, Ευαγγελία μου! Ναι τον είδα τον σούπερ διαγωνισμό σου και θα πάρω μέρος οπωσδήποτε! Φιλιά!

      Διαγραφή
  5. Πολύ ωραία ιδέα και φαίνεται πολύ δροσερή και νόστιμη!! Σκέφτομαι να προσθέσω βυσσινάδα μια που δεν έχω κεράσια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σας αρέσει η ιδέα! Ναι, μπορείτε να προσθέσετε βυσσινάδα! Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

      Διαγραφή