Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

Μπάρες με καρύδα και σοκολάτα χωρίς ζάχαρη

Σήμερα ετοιμάζουμε σπιτικές vegeterian μπάρες με καρύδα και σοκολάτα χωρίς ζάχαρη


Οι μπάρες είναι το πιο ιδανικό σνακ για το γραφείο, το γυμναστήριο, τη βόλτα, το σχολείο, καθώς προσφέρουν ενέργεια και τόνωση κάθε στιγμή της μέρας. Ανάλογα με τα συστατικά που περιέχουν περιλαμβάνουν πρωτεΐνες, βιταμίνες και πολλά ακόμη θρεπτικά στοιχεία. Βέβαια η σπιτική εκδοχή μιας μπάρας είναι πάντοτε η καλύτερη δυνατή επιλογή συγκριτικά με τις μπάρες του εμπορίου!


Η πρώτη μου απόπειρα να φτιάξω σπιτικές μπάρες ήταν περίπου πριν 3 χρόνια, ένα χρόνο δηλαδή πριν αρχίσω να ασχολούμαι με το food blogging. Μετά από αναζήτηση σε βιβλία και ίντερνετ είχα καταλήξει σε μερικές συνταγές, που σχεδόν όλες περιείχαν και νιφάδες βρώμης. Η αλήθεια είναι ότι δε συμπαθώ τη βρώμη, οπότε είχα επιλέξει μια συνταγή, στην οποία όμως αντικατέστησα τη βρώμη με τριμμένα αμύγδαλα. Και χωρίς αμφιβολία είχα πετύχει τις πιο νόστιμες και απολαυστικές σπιτικές μπάρες! Περιττό να σας πω ότι τις εξαφανίσαμε οικογενειακώς μέσα σε δύο μέρες! Όμως έκανα το λάθος να χάσω τη συνταγή και να μη θυμάμαι την αναλογία των υλικών που είχα χρησιμοποιήσει.


Πρόσφατα έκανα τις δικές μου αλχημείες και μετά από μια μικρή αποτυχία, κατά την οποία οι μπάρες μου θρυμματίζονταν και έφερναν περισσότερο σε μούσλι ή γκρανόλα, κατάφερα να φτιάξω μπάρες, ακριβώς όπως τις ήθελα. Χρησιμοποίησα τριμμένη καρύδα, αμύγδαλα, σουσάμι, σοκολάτα και μέλι, ενώ τις αρωμάτισα με ξύσμα πορτοκαλιού και κανέλα, κι όσο ψήνονταν όλο το σπίτι πλημμύρισε από αρώματα! Οι σπιτικές μου μπάρες έγιναν γευστικές, αρωματικές και μαστιχωτές, όσο πρέπει. Αυτό που κατά τη γνώμη μου υπερισχύει είναι το άρωμα του πορτοκαλιού κι η γεύση της σοκολάτας, ενώ η προσθήκη σουσαμιού σε κάνει να μασάς αργά και σε χορταίνει!


Μπάρες με καρύδα και σοκολάτα χωρίς ζάχαρη

Μερίδες: 20 / χρόνος προετοιμασίας: 10' / συνολικός χρόνος: 2,5 ώρες

Υλικά:
150 γρ. καρύδα τριμμένη
200 γρ. αμύγδαλα χοντροτριμμένα
100 γρ. σουσάμι
6 κ.σ. μέλι
150 γρ. κουβερτούρα
2 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη

Εκτέλεση:
Τεμαχίζουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομματάκια. Λιώνουμε το μέλι και την κουβερτούρα σε ένα κατσαρολάκι πάνω σε μπεν μαρί ή στον φούρνο μικροκυμμάτων. Σε ένα βαθύ μπολ τοποθετούμε την καρύδα, τα αμύγδαλα, το σουσάμι, το ξύσμα πορτοκαλιού και την κανέλα και ανακατεύουμε. Στο τέλος προσθέτουμε το λιωμένο μέλι με την κουβερτούρα και ανακατεύουμε υπομονετικά, μέχρι να διαβραχούν καλά όλα τα υλικά και να προκύψει ένα ομοιογενές μίγμα. Στη συνέχεια στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ορθογώνιο ταψί 20χ30 εκ. και αδειάζουμε το μίγμα. Με τη ράχη ενός μεγάλου κουταλιού απλώνουμε το μίγμα πιέζοντας παντού, ώστε να μην υπάρχουν κενά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς σε αντιστάσεις πάνω κάτω για 20'. Μόλις βγάλουμε το ταψί από τον φούρνο, αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει καλά και να σταθεροποιηθεί για 2 ώρες και στη συνέχεια τεμαχίζουμε σε ορθογώνιες μπάρες πλάτους 3 εκ. Τυλίγουμε κάθε μπάρα ξεχωριστά σε μεμβράνη ή λαδόκολλα και τις φυλάσσουμε σε ένα δοχείο με καπάκι εκτός ψυγείου. Διατηρούνται για 10 μέρες περίπου.

Καλή επιτυχία!

Συνταγή: couzinista


Και μην ξεχνάτε:
Ακολουθήστε με σε FacebookInstagram και Google+, για να μη χάνετε κανένα νέο post!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου