Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Καλαμάρια γεμιστά στον φούρνο

Έχει περάσει περισσότερο από μήνας από την τελευταία φορά που ανέβασα καινούρια ανάρτηση με συνταγή (η αμέσως προηγούμενη ήταν κλήρωση, άρα δεν πιάνεται). Με την ευκαιρία λοιπόν ας ευχηθώ καλή Σαρακοστή, σε όσους νηστεύουν! Την περασμένη Κυριακή, της Ορθοδοξίας, το μενού περιλάμβανε καλαμάρια γεμιστά στον φούρνο. 


Το συγκεκριμένο φαγητό το πρωτοέφτιαξε η αδερφή μου στη χύτρα ταχύτητος στο εξοχικό μας πριν 2-3 καλοκαίρια και μας άρεσε πολύ οικογενειακώς! Αυτήν τη φορά όμως είχε χαλάσει ένα εξάρτημα της χύτρας και έπρεπε να βρω εναλλακτική μέχρι να φτιαχτεί. Η μόνη λύση ήταν να τα μαγειρέψω στον φούρνο ή στην κατσαρόλα. Διατηρούσα βέβαια τις αμφιβολίες μου για το τελικό αποτέλεσμα, οι οποίες όμως κάμφθηκαν βλέποντας μια φιλική ανάρτηση από το Maria's Lil' Men για καλαμάρια γεμιστά στη γάστρα! Αυτό ήταν! Θα τα μαγείρευα στον φούρνο!



Το εγχείρημα μπήκε λοιπόν σε εφαρμογή και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία παρά τους αρχικούς μου δισταγμούς! Το μυστικό στον συγκεκριμένο τρόπο μαγειρέματος κρύβεται στο αργό και χαμηλό ψήσιμο, για να μαλακώσει η σάρκα του καλαμαριού και να ψηθεί σωστά η γέμιση, χωρίς να στεγνώσει. Αν ο φούρνος σας είναι πιο αργός ή δυνατός προσαρμόστε ανάλογα τον χρόνο ψησίματος και τη θερμοκρασία. Μπορείτε να τα συνοδεύσετε με πατάτες ψητές ή τηγανιτές κι ένα καλό λευκό ξηρό κρασί.




Καλαμάρια γεμιστά στον φούρνο
αποθήκευση - εκτύπωση

Μερίδες: 5 / χρόνος προετοιμασίας: 2 ώρες+ / συνολικός χρόνος: 3 ώρες+

Υλικά:
5 μεγάλα καλαμάρια ολόκληρα
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1/2 φλ. τσαγιού λευκό κρασί (για τη μαρινάδα) 
ή 1/4 φλ. τσαγιού λευκό κρασί (για το σβήσιμο)*
1 φλ. τσαγιού τριμμένη ντομάτα
1/2 φλ. τσαγιού ρύζι καρολίνα ή νυχάκι
1 φλ. τσαγιού ζεστό νερό (προαιρετικά)
5-6 κλωνάρια ψιλοκομμένος φρέσκος άνηθος
5-6 κλωνάρια ψιλοκομμένος φρέσκος δυόσμος ή μαϊντανός
λίγο κόλιανδρο σε σκόνη
λίγη ρίγανη
ελάχιστη ζάχαρη
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τα καλαμάρια αφαιρώντας το στόμα, τα μάτια και το κόκκαλο και τα ξεπλένουμε πολύ καλά για να φύγουν τυχόν ακαθαρσίες και άμμος. Αν έχουμε χρόνο, τα αφήνουμε να μαριναριστούν - τοποθετώντας τα μέσα σε ένα πλαστικό ή γυάλινο μπολ (ποτέ σε μεταλλικό για να μην οξειδωθεί) με καπάκι και περιχύνωντάς τα με 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού κρασί - για τουλάχιστον 2 ώρες στο ψυγείο (αν δεν έχουμε χρόνο παρακάμπτουμε αυτό το βήμα). Στη συνέχεια αφαιρούμε τα καλαμάρια από τη μαρινάδα, χωρίζουμε τα κεφάλια από το σώμα και ψιλοκόβουμε τα κεφάλια και τα πλοκάμια. Σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο (κρατώντας λίγο για το ψήσιμο), και σωτάρουμε το κρεμμύδι σε δυνατή φωτιά ανακατεύoντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ξανθύνει. Προσθέτουμε τα πλοκάμια και αφήνουμε να σωταριστούν για 5΄ σε μέτρια φωτιά (αν βιαζόμαστε και δεν έχουμε κάνει προηγουμένως μαρινάδα, στο στάδιο αυτό σβήνουμε με 1/4 φλυτζάνι του τσαγιού κρασί και τα αφήνουμε για 2΄, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ). Κατόπιν προσθέτουμε την ντομάτα (κρατώντας λίγη για το ψήσιμο), προαιρετικά νερό, τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά και αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για 2-3΄. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το ρύζι, που έχουμε πλύνει από πριν. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει. Στη συνέχεια γεμίζουμε κάθε καλαμάρι με ένα μικρό κουτάλι και κλείνουμε το στόμιό του με μια οδοντογλυφίδα. Τα τοποθετούμε σε ένα πυρίμαχο ταψί ή γάστρα και περιχύνουμε με την υπόλοιπη ντομάτα και ελαιόλαδο που έχουμε φυλάξει και αλατοπιπερώνουμε. Τοποθετούμε το ταψί σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο στο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου μία ώρα. Μόλις το ρύζι έχει απορροφήσει τα υγρά κι έχει ψηθεί, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο ή το καπάκι της γάστρας και ψήνουμε περίπου για 10΄ ακόμη, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια των καλαμαριών. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. 

Καλή όρεξη!

Συνταγή: couzinista


2 σχόλια:

  1. Μαράκι μου, φαίνεται υπέροχο το πιάτο σου! Φαντάζομαι και από νοστιμιά...θα σκίζει! Σε ευχαριστώ πολύ για την αναφορά! φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή