Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Σουσαμόπιτα με πορτοκάλι

Αγαπώ πολύ το σουσάμι και δεν το κρύβω! Συνεπώς λατρεύω όσες συνταγές το έχουν ως βασικό συστατικό τους ή απλώς το περιλαμβάνουν. Μία από αυτές είναι και η σουσαμόπιτα! 


Πριν όμως μιλήσω για τη σημερινή συνταγή, θέλω να πω απλώς ότι το παστέλι και το ταχίνι, με μέλι ή κακάο, ανήκουν στις πρώτες μου επιλογές στη λίστα του σούπερ μάρκετ, αν και κατά καιρούς έχω επιχειρήσει να φτιάξω σπιτικό παστέλι, που είναι σαφώς πιο υγιεινό σε σύγκριση με του εμπορίου! Δε θα αναφερθώ βέβαια στην τεράστια θρεπτική αξία που έχει το σουσάμι για τον οργανισμό, γιατί θα χρειαστώ δέκα αναρτήσεις! 


Αφορμή λοιπόν για αυτήν την ανάρτηση είναι η αγάπη μου για το σουσάμι, όπως προείπα, αλλά και η περίοδος νηστείας που διανύουμε. Πριν λίγο καιρό ψάχνοντας για μια άσχετη συνταγή σε κάτι σκόρπιες σημειώσεις, βρήκα μια συνταγή για σουσαμόπιτα από την εποχή που η Βέφα Αλεξιάδου έκανε εκπομπή στο Alter! Η αλήθεια είναι ότι από τότε μου είχε κινήσει την περιέργεια και τη σημείωσα για να τη δοκιμάσω, αλλά παρέμενε διαρκώς στα υπόψιν, μέχρι που ξεχάστηκε. Και επειδή τη Σαρακοστή συνήθως επιλέγουμε παραδοσιακά γλυκά και κυρίως σιροπιαστά, αποφάσισα ότι ήρθε επιτέλους η ώρα της σουσαμόπιτας! 


Ως φιλοπερίεργη φύση που είμαι, είπα να "πειράξω" ελαφρώς τη συνταγή και να προσθέσω μια μικρή αρωματική τσαχπινιά! Τις προάλλες στο ράφι του σούπερ μάρκετ είδα μπροστά μου ταχίνι με πορτοκάλι, το οποίο βέβαια δεν έχω γευτεί ακόμη, και σκέφτηκα να συνδυάσω αυτές τις δύο γεύσεις: το σουσάμι με το πορτοκάλι. Το πείραμα λοιπόν έγινε και... στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία! 



Τραγανό φύλλο κρούστας αρωματισμένο με πορτοκάλι και κανέλα σε συνδυασμό με σουσάμι και καρύδια! Συμμετέχουν σε αυτό τέσσερις αισθήσεις: όραση, όσφρηση, ακοή και γεύση. Αντικρίζεις αρχικά ένα συνονθύλευμα υλικών, στη συνέχεια οσφραίνεσαι τη μίξη διαφορετικών αρωμάτων με κυρίαρχο όλων τον χαρακτήρα που προσδίδει το πορτοκάλι, κατόπιν ακούς το κριτσάνισμα των φύλλων και τέλος τον ουρανίσκο πλημμυρίζει  μια ευχάριστη γεύση, όσο γλυκιά πρέπει και καθόλου λιγωτική! Και μόνο που το θυμάμαι, θέλω να το ξαναφτιάξω, γιατί αποτελεί πλέον παρελθόν. Και όπως καταλαβαίνεις φυσικά, έχει ήδη μπει στη λίστα με τα αγαπημένα μου και απορώ πώς δεν την είχα δοκιμάσει νωρίτερα! Σου συνιστώ με την πρώτη ευκαιρία να κάνεις αυτό το γλυκό, αν σου αρέσουν τα σιροπιαστά και τα εσπεριδοειδή. 



Σουσαμόπιτα με πορτοκάλι
αποθήκευση - εκτύπωση

Μερίδες: 15-20 / χρόνος προετοιμασίας: 10΄/ συνολικός χρόνος: 40΄

Υλικά:
12 φύλλα κρούστας
250 γρ. σουσάμι ελαφρώς καβουρδισμένο
250 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
3/4 κούπας ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο (ή μισό μισό)
2 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
2 κ.σ. κανέλα σε σκόνη
1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού

Σιρόπι:
1 1/2 κούπα ζάχαρη κρυσταλλική
1 κούπα νερό
1 κ. σ. χυμό πορτοκαλιού

Εκτέλεση:
Αλέθουμε για λίγο στο μούλτι το σουσάμι και τα καρύδια, για να βγουν τα αρώματά τους, αλλά όχι να γίνουν σκόνη. Ανακατεύουμε στη συνέχεια σε ένα μπολ το σουσάμι, τα καρύδια, την κανέλα, το ξύσμα πορτοκαλιού και τις 2 κ.σ. ζάχαρη. Αλείφουμε ανά 2 φύλλα κρούστας με λάδι, ρίχνουμε 5-6 κ.σ. από τη γέμιση και τα σουρώνουμε από την πιο μακριά πλευρά τους. Τα τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα. Σε ένα μπρίκι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι και μόλις κάψει, ραντίζουμε την επιφάνεια των φύλλων. Ψήνουμε στους 180-200 βαθμούς για 30΄ή ώσπου να αποκτήσει σκούρο χρυσαφί χρώμα. 
Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε τη 1 1/2 κούπα ζάχαρη, το νερό και τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά, μετράμε 4-5΄και μετά αποσύρουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε το σιρόπι κουταλιά-κουταλιά με βαθιά κουτάλα και προσέχουμε να βραχούν καλά όλα τα σημεία του γλυκού και ιδίως οι άκρες. Το σιρόπι πρέπει να είναι ζεστό και η σουσαμόπιτα επίσης ζεστή.  

Καλή όρεξη!

Αρχική συνταγή: Βέφα Αλεξιάδου



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου