Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

Βραστό κέικ σοκολάτας με πορτοκάλι

Η πρώτη φορά που δοκίμασα κέικ βραστό ήταν πριν 12 χρόνια σε μια επίσκεψη σε σπίτι οικογενειακών φίλων. Έμοιαζε περισσότερο με σοκολατόπιτα παρά με κέικ. Αν και μου άρεσε πολύ, ντράπηκα να ζητήσω συνταγή! Αρκέστηκα μόνο στο να ρωτήσω πώς γίνεται και έλαβα την απάντηση ότι αρχικά γίνεται στην κατσαρόλα και μετά ψήνεται στον φούρνο. 




Τα χρόνια πέρασαν και τυχαία πέρυσι η αδερφή μου βρήκε συνταγή για βραστό κέικ και το έφτιαξε. Έγινε πολύ νόστιμο και γευστικό! Η υφή και η γεύση του ήταν ίδια, όπως εκείνο το κέικ! Θέλησα όμως να το μετατρέψω σε πιο light & healthy edition αντικαθιστώντας τη μαργαρίνη με ελαιόλαδο, τη λευκή ζάχαρη με μαύρη και το λευκό αλεύρι με ολικής και εμπλουτίζοντας παράλληλα τη γεύση του με χυμό πορτοκαλιού αντί για νερό. Θεωρώ ότι ο συνδυασμός σοκολάτας - πορτοκαλιού είναι απλώς θεϊκός! Ιδού λοιπόν!





Βραστό κέικ σοκολάτας με πορτοκάλι

μερίδες: 8-10 / χρόνος προετοιμασίας: 10΄/ συνολικός χρόνος: 30΄

Υλικά:
5 αυγά
250 ml ελαιόλαδο
2 φλ. τσ. ζάχαρη μαύρη
3/4 φλ. τσ. κακάο άγλυκο
1 1/2 φλ. τσ. αλεύρι ολικής
200 ml χυμός πορτοκαλιού
1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
1 κ.σ. baking powder
1 βανίλια σε σκόνη
1/4 κ.γ. αλάτι

Εκτέλεση:
Σε μεσαία κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη και το κακάο σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει ομοιογενές μίγμα. Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε. Κρατάμε στην άκρη 1 φλυτζάνι τσαγιού από αυτό το μίγμα. Σε ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ τα αυγά, τη βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού για 2΄ και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα ανακατεύοντας καλά με σύρμα. Προσθέτουμε το αλεύρι που έχουμε κοσκινίσει, το baking powder και το αλάτι και ανακατεύουμε ελαφρώς. Αδειάζουμε το μίγμα σε λαδωμένο και αλευρωμένο βαθύ πυρέξ διαμέτρου 20-22 εκ. και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 25-30' ή μέχρι να βγει καθαρό το μαχαίρι που βυθίζουμε στο κέντρο του γλυκού. Μόλις ψηθεί το κέικ, το αφήνουμε για 10' να σταθεί, ξεφορμάρουμε και ρίχνουμε στην επιφάνεια το μίγμα από το σιρόπι σοκολάτας που κρατήσαμε στην άκρη. Προαιρετικά διακοσμούμε με φλούδα πορτοκαλιού, την οποία κόβουμε περιμετρικά με ένα μαχαίρι, στη συνέχεια ξεπικρίζουμε μέσα σε βραστό νερό και αφήνουμε να στραγγίξει πάνω σε απορροφητικό χαρτί, πριν τη χρησιμοποιήσουμε.

Σημ. 1: Αν χρησιμοποιήσουμε μεγαλύτερο πυρέξ, το γλυκό θα απορροφήσει όλο το γλάσο και θα βγει λιγότερο υγρό, σαν κανονικό κέικ.

Σημ. 2: Επέλεξα να χρησιμοποιήσω ελαιόλαδο αντί για μαργαρίνη, την οποία τα τελευταία χρόνια αποφεύγω διά ροπάλου! Το ελαιόλαδο αν και έχει περίπου την ίδια θερμιδική αξία με τη μαργαρίνη, υπερέχει ως προς τη θρεπτική του αξία λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, που είναι ωφέλιμα για την υγεία! Παν μέτρον άριστον..., οπότε καταναλώνουμε μικρές μερίδες!


Σημ. 3: Επίσης στη συγκεκριμένη παρασκευή επέλεξα να χρησιμοποιήσω μαύρη ζάχαρη κι όχι ενδεχομένως μέλι, που έχει περισσότερο βάρος και υγρασία, καθώς το συγκεκριμένο κέικ έχει ήδη αρκετή υγρασία από μόνο του και δε θα έβγαινε τόσο εμφανίσιμο!


Καλή όρεξη




6 σχόλια:

  1. Αχ Μαράκι με πήγες χρόνια πίσω μ'αυτή τη συνταγή... κι εγώ πρωτοδοκίμασα αυτό το "βραστό" κέικ, στο σπίτι μιας θείας και ομολογώ ότι μου άρεσε πάρα πολύ! Και νομίζω πώς εκείνα τα χρόνια δεν ήταν τόσο γνωστές οι περίφημε (σημερινές) σοκολατόπιτες! Θα πειραματιστώ με τη συνταγή σου, μόνο και μόνο να το ξανά γευτώ... φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως, Μαράκι, τότε δεν είχαμε ακόμη εξοικειωθεί με σοκολατόπιτες, σουφλέ σοκολάτας και brownies! Περιμένω εντυπώσεις, μόλις το κάνεις!

      Διαγραφή
  2. Μαρία πολύ ενδιαφέρουσα η συνταγή! Από τις παλιές μαμαδίστικες, αλλά προσαρμοσμένη σε πιο θρεπτική εκδοχή. Πρέπει να την τολμήσω και εγώ κάποια στιγμή, έχει ενδιαφέρον!!!

    Καλό υπόλοιπο 3μέρου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η μητέρα μου πάντως δεν τη γνώριζε τη συγκεκριμένη και μου κάνει εντύπωση, γιατί παλιότερα έγραφε και δοκίμαζε ό,τι συνταγή έβρισκε! Ελπίζω να σου αρέσει! Ευχαριστώ για το σχόλιο, Άρη!

      Διαγραφή
  3. Μολις το εφτιαξα...ευχαριστω για τη συνταγη.υπεροχο...και με λιγο παγωτο βανιλια...σκετη κολαση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ χαίρομαι που σας άρεσε! Όντως του πάει και παγωτό βανίλια! Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο!

      Διαγραφή