Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Παντζαροκεφτέδες & κλήρωση "Δημιουργική Χορτοφαγία" της Μαρίας Ηλία

Συχνά οι γονείς προσπαθώντας να πείσουν τα παιδιά τους να φάνε περισσότερα λαχανικά επιστρατεύουν όλη τους τη φαντασία για να γίνουν πιο δημιουργικοί! Αναμφίβολα οι κεφτέδες αποτελούν αγαπημένη επιλογή για μικρούς και μεγάλους! Πέρα όμως από τους κλασικούς κεφτέδες με χοιρινό ή βοδινό κρέας, έχω δοκιμάσει αρκετές παραλλαγές χορτοφαγικών κεφτέδων, όπως πατατοκεφτέδες, κολοκυθοκεφτέδες, κεφτέδες με φασόλια χάντρες, μπέργκερ ανάμικτων λαχανικών κι επίσης έχω ακούσει για πολλούς άλλους ακόμη (ρεβιθοκεφτέδες ή φαλάφελ, ντοματοκεφτέδες, καροτοκεφτέδες, μελιτζανοκεφτέδες, κουνουπιδοκεφτέδες, μπροκολοκεφτέδες, αρακοκεφτέδες κλπ). Τους παντζαροκεφτέδες όμως, για να είμαι ειλικρινής, ούτε τους είχα ακουστά, ούτε τους είχα δοκιμάσει ποτέ. Όλα αυτά βέβαια πριν πέσει στα χέρια μου το βιβλίο "Δημιουργική Χορτοφαγία" της Μαρίας Ηλία από τα Βιβλία Τερζόπουλος



Πρόκειται για ένα βιβλίο με μπνευσμένες συνταγές για εκλεπτυσμένες γεύσεις", με συνταγές τόσο μαγειρικής όσο και ζαχαροπλαστικής από την διακεκριμένη Ελληνοκύπρια σεφ Μαρία Ηλία, που μεγάλωσε μέσα σε κουζίνες ρεστωράν, ενώ παράλληλα ταξίδεψε και εργάστηκε σε πολλές χώρες του κόσμου! Η "Δημιουργική Χορτοφαγία" περιλαμβάνει πάνω από 120 συνταγές, αρκετές από τις οποίες έχουν επιρροές από την Ινδία, την Ασία και την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ περιέχει και πολλές ακόμη προτάσεις για ελκυστικά χορτοφαγικά πιάτα με πρωταγωνιστές τα λαχανικά. Το βιβλίο όμως δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και στους λάτρεις του καλού φαγητού, σε όσους αγαπούν ιδιαίτερες γεύσεις και πιάτα με φαντασία ή θέλουν απλώς να εντάξουν περισσότερα λαχανικά στη διατροφή τους! Σκοπός δε της σεφ είναι μέσα από τις 176 σελίδες του να καταρρίψει τον μύθο ότι η "χορτοφαγία" είναι συνώνυμο βαρετών ή αδιάφορων πιάτων αναδεικνύοντας τα φρέσκα προϊόντα και την ευελιξία τους αλλά και τον αυτοσχεδιασμό στην κουζίνα. Μάλιστα η ίδια υποστηρίζει ότι "Το φαγητό πρέπει να διεγείρει τις αισθήσεις, να είναι και να δείχνει φανταστικό". 


Ξεφυλλίζοντας λοιπόν το βιβλίο "Δημιουργική Χορτοφαγία" για να επιλέξω τη συνταγή που θα παρουσιάσω μέσα από αυτό, το μάτι μου έπεσε ευθύς εξαρχής στους Παντζαροκεφτέδες. Και όντως έχοντας δει προσεκτικά όλες τις προτάσεις δις επέμεινα πάλι στην αρχική μου απόφαση! Να αναφέρω επίσης ότι το παντζάρι είναι ένα εκ των υλικών, στα οποία γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις ιδιότητές τους με μια συλλογή από συνταγές, συνδυαστικά ή αυτόνομες. 



Οι όποιες αμφιβολίες μου για το τελικό αποτέλεσμα διαλύθηκαν άμεσα με την πρώτη δοκιμή! Οφείλω να το ομολογήσω: Είμαι γενικά δύσκολος άνθρωπος στις νέες γεύσεις και κατ' επέκταση πολύ αυστηρός κριτής -και του εαυτού μου, όμως αυτοί οι Παντζαροκεφτέδες με κέρδισαν στη στιγμή! Ξεπέρασαν τις προσδοκίες μου κατά πολύ και δεν περίμενα να γίνουν τόσο νόστιμοι και ελαφριοί! Ως γνωστόν το παντζάρι έχει αυτή τη χαρακτηριστική γεύση, ανάλογα με το έδαφος που έχει καλλιεργηθεί, αλλά στη συγκεκριμένη παρασκευή δεν υπάρχει περίπτωση να καταλάβεις ότι περιέχει παντζάρι, αν δεν σου το πουν ή αν δεν το υποψιαστείς από το έντονο ροζ χρώμα του! Η όψη τους θυμίζει λίγο ταραμοκεφτέδες, αλλά δεν έχει καμία σχέση στη γεύση. Ο συνδυασμός με τα τυριά και τα αρωματικά χόρτα είναι υπέροχος! Και μόνο που περιέχουν το πολύτιμο παντζάρι αρκεί για να τους δοκιμάσει κανείς! Ειλικρινά χωρίς υπερβολή θα έλεγα ότι δεν υστερούν σε τίποτα σε σχέση με τους κεφτέδες με κρέας! Ιδανική πρόταση λοιπόν για να τους δώσουμε στα παιδιά αντί για κεφτέδες ή μπέργκερ που περιέχουν κρέας ή ακόμη και για μεζέ σε παρέα με φίλους ή για να εντυπωσιάσουμε τους καλεσμένους μας σε ένα μπουφέ! Είμαι σίγουρη ότι όλοι θα ζητάνε τη συνταγή! Αν μάλιστα τους ψήσουμε σε σχαροτήγανο ή σε λαδόκολλα στον φούρνο, αποφεύγουμε τα λιπαρά από το τηγάνισμα και γίνονται ακόμη πιο υγιεινοί. 


Παντζαροκεφτέδες 
αποθήκευση-εκτύπωση

Μερίδες: 4 (βγαίνουν περίπου 12-13 τεμάχια)/ χρόνος προετοιμασίας: 60' / συνολικός χρόνος: 70'

"Αυτή η συνταγή για Παντζαροκεφτέδες έχει ελληνικές επιρροές. Σερβίρονται ζεστοί ή κρύοι με Τζατζίκι Παντζαριού (σελ. 88), σαλάτα και πιλάφι. μερίδες 4"

Υλικά:
200 γρ. βρασμένα παντζάρια, καθαρισμένα και χοντροτριμμένα
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα (μαζί με το πράσινο μέρος)
40 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
50 γ. φέτα, τριμμένη
1 αυγό, χτυπημένο
2 κουταλιές ψιλοκομμένο άνηθο
2 κουταλιές ψιλοκομμένο δυόσμο ή μαϊντανό 
αλάτι και πιπέρι
75 με 90 γρ. φρυγανιά, τριμμένη
75 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
αραβοσιτέλαιο, για τηγάνισμα
1 λεμόνι

Εκτέλεση:
Αναμειγνύουμε τα παντζάρια, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα τυριά, το αυγό και τα αρωματικά χόρτα. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τριμμένη φρυγανιά αρκετή ώστε να σχηματιστεί μίγμα. Σκεπάζουμε και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Πλάθουμε το μίγμα σε μικρούς στρογγυλούς κεφτέδες σαν μικρά μπαλάκια, προσθέτοντας λίγο αλεύρι αν το μίγμα είναι πολύ υγρό. Ρίχνουμε στο αλεύρι αλάτι και πιπέρι, και αλευρώνουμε τους κεφτέδες. Ζεσταίνουμε το λάδι ώσπου να κάψει χωρίς να καπνίσει και τους τηγανίζουμε σε δόσεις, για 2 με 3 λεπτά, ώσπου να χρυσίσουν απ' όλες τις πλευρές. Βγάζουμε τους κεφτέδες με τρυπητή κουτάλα και τους βάζουμε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν. 
Σερβίρουμε τους κεφτέδες καυτούς με λίγο χυμό λεμονιού μαζί με το Τζατζίκι Παντζαριού (δείτε επόμενη σελίδα).

Καλή όρεξη!

Συνταγή: "Δημιουργική Χορτοφαγία", Μαρία Ηλία, Βιβλία Τερζόπουλος, Αθήνα 2009, σελ. 87. 



Σε συνεργασία λοιπόν με τα Βιβλία Τερζόπουλος προσφέρουμε ένα αντίτυπο από το βιβλίο "Δημιουργική Χορτοφαγία" της Μαρίας ΗλίαΝα ευχαριστήσω θερμά τα Βιβλία Τερζόπουλος, που προσφέρουν το δώρο!



Για να πάρεις μέρος στο giveaway:

Υποχρεωτικοί όροι
1. Δείξε την αγάπη σου με δημόσιο like στις σελίδες 
Βιβλία Τερζόπουλος και Couzinista στο Facebook 
(Δες εδώ πώς θα κάνεις το like σου δημοσίως ορατό!)

2. Δημόσια κοινοποίηση (αυστηρά μόνο μία φορά) στη φωτογραφία που θα βρεις εδώ.

3. Συμπλήρωσε τη φόρμα συμμετοχής που θα βρεις παρακάτω.

*Αν δεν έχεις λογαριασμό στο Facebook, συμπλήρωσε μόνο τη φόρμα συμμετοχής!

Προαιρετικοί όροι για επιπλέον συμμετοχές
Ακολούθησέ με στο Google+ και στο Instagram.



Γενικοί όροι διαγωνισμού:
  • Η διάρκεια του διαγωνισμού είναι μέχρι τις 17/11 και η κλήρωση θα γίνει μέσω του miniwebtool.com. 
  • Ο τυχερός θα ειδοποιηθεί με email και θα πρέπει να κατοχυρώσει το δώρο του εντός 2 ημερών, αλλιώς η κλήρωση θα επαναληφθεί. Το email ζητείται αποκλειστικά και μόνο για λόγους επικοινωνίας με τον νικητή και σε καμία περίπτωση δεν κοινοποιείται σε τρίτους!
  • Το δώρο θα αποσταλεί δωρεάν από τα Βιβλία Τερζόπουλος.
  • Ο διαγωνισμός ισχύει μόνο για κατοίκους Ελλάδας άνω των 18 ετών.
  • Όσες συμμετοχές δεν έχουν ακολουθήσει σωστά όλους τους υποχρεωτικούς όρους ακυρώνονται, ενώ τα σχόλια στη φωτογραφία του διαγωνισμού στο Facebook δεν προσμετρώνται ως συμμετοχή. 
  • Επιτρέπεται μία συμμετοχή ανά άτομο και email / προφίλ Facebook. 
  • Το δώρο είναι προσωπικό, αμεταβίβαστο και δεν ανταλλάσσεται με χρήματα ή άλλα είδη.
  • Η συμμετοχή στο διαγωνισμό προϋποθέτει ανεπιφύλακτη αποδοχή όλων των όρων του διαγωνισμού.
Καλή επιτυχία!

Είσαι λάτρης χορτοφαγικών συνταγών; 
Ποιοι είναι οι πιο περίεργοι κεφτέδες που έχεις δοκιμάσει ποτέ; 

Χορηγοί επικοινωνίας:
e-contest.gr
ediagonismoi.gr
luckyduck.gr
saveandwin.gr

Update 22/11:

Οι συμμετοχές στην κλήρωση ήταν 150! Η τυχερή λοιπόν που κερδίζει 
το βιβλίο "Δημιουργική Χορτοφαγία" της Μαρίας Ηλία από τα Βιβλία Τερζόπουλος είναι η Ανδρια ΔιωτουΣυγχαρητήρια και καλά μαγειρέματα! Η τυχερή θα ειδοποιηθεί με email και θα πρέπει να κατοχυρώσει το δώρο της εντός 2 ημερών, αλλιώς η κλήρωση θα επαναληφθεί. Ευχαριστώ πολύ για τη συμμετοχή και επιστρέφω με νέους διαγωνισμούς!


4 σχόλια: