Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

Καροτόσουπα βελουτέ

Όταν χειμωνιάζει, οι σούπες έχουν την τιμητική τους. Και μια καροτόσουπα βελουτέ είναι ιδανική πρόταση για ένα ελαφρύ μεσημεριανό, βραδινό ακόμη και για πρώτο πιάτο σε εορταστικό μενού! Γίνεται σχετικά γρήγορα, όσο ετοιμάζουμε παράλληλα κάτι άλλο, ενώ είναι πολύ θρεπτική και δυναμωτική!


Τα καρότα, γνωστά για τις πολύτιμες, ευεργετικές και αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες, αποτοξινώνουν τον οργανισμό, ενισχύουν την άμυνα του ανοσοποιητικού, θεραπεύουν λοιμώξεις του αναπνευστικού και συμβάλλουν στη διατήρηση της καλής όρασης. Επίσης αποτελούν την πλουσιότερη πηγή προβιταμίνης Α (βήτα καροτίνη) και είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες. Προτιμούμε δε καρότα βιολογικής προέλευσης για μέγιστη ωφέλεια και γεύση!


Η καροτόσουπα μπορεί άνετα λοιπόν να αντικαταστήσει την κλασική κοτόσουπα, που συνηθίζεται σε περιπτώσεις ιώσεων και αδυναμίας ή ως παραδοσιακό φαγητό το πρωί των Χριστουγέννων! Μάλιστα αν αντικαταστήσουμε τον ζωμό κοτόπουλου με ζωμό λαχανικών ή ακόμη και νερό, μετατρέπεται σε μια vegan ή νηστίσιμη πρόταση! Σκέφτηκα όμως τουλάχιστον για αυτήν την πρώτη φορά να προσθέσω έτοιμο σπιτικό ζωμό κοτόπουλου (από κότες δικής μας εκτροφής, κότες "ημιαλανιάρες" για την ακρίβεια, καθώς δεν βόσκουν ελεύθερες όλη τη μέρα! Τα καλά του να ζει κανείς στην επαρχία.) -που πάντα υπάρχει σε ποτηράκια μιας χρήσεως στην κατάψυξη- αποφεύγοντας εντελώς την προσθήκη επιπλέον λιπαρής ουσίας, για να γίνει ακόμη πιο ελαφριά η σούπα. Και φυσικά πρόσθεσα και σέλινο, γιατί για μένα δε νοείται σούπα λαχανικών χωρίς σέλινο! Δοκιμάζοντας όμως τη γεύση της κάτι μού έλειπε και πειραματίστηκα και με λίγη κρέμα βαλσάμικο, που ναι μεν διόρθωσε την οξύτητα της σούπας, αλλά σκούρυνε ελαφρώς το πορτοκαλί χρώμα της. Μικρό το κακό, θα μου πείτε, όταν σε αποζημιώνει η γεύση κι η ωφελιμότητα ενός πιάτου! 




Φτιάξτε την ένα κρύο βράδυ του χειμώνα ή ως πρώτο πιάτο αντί για τη Χριστουγεννιάτικη κοτόσουπα στο γιορτινό τραπέζι και μοιραστείτε με αγαπημένα πρόσωπα ζεστά χαμόγελα και εγκάρδιες ευχές! Χρόνια πολλά με υγεία και καλές γιορτές! 


Καροτόσουπα βελουτέ
αποθήκευση - εκτύπωση

(Μερίδες: 2-3 / χρόνος προετοιμασίας: 5-10' /συνολικός χρόνος: 30-35')


Υλικά:
5 κούπες σπιτικό ζωμό κοτόπουλου (ή σπιτικό ζωμό λαχανικών ή νερό συν 2 κ.σ. ελαιόλαδο)
400 γρ. καρότα
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
1 μέτρια πατάτα
λίγο σέλινο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κ.σ. κρέμα βαλσάμικο
προαιρετικά 2 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό με 2% λιπαρά

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τα καρότα, το κρεμμύδι και την πατάτα, και τα κόβουμε σε μικρά κυβάκια. Σε μια μεσαία κατσαρόλα βράζουμε σε μέτρια φωτιά τα λαχανικά με τον ζωμό κοτόπουλου προσθέτοντας αλάτι, πιπέρι και σέλινο. Μόλις μαλακώσουν τα υλικά, αποσύρουμε από τη φωτιά και πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ απευθείας μέσα στην κατσαρόλα ή τμηματικά σε μπλέντερ, για να γίνει η σούπα βελουτέ. Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα πάνω στη φωτιά για 1-2΄ακόμη. Αν είναι πολύ πηχτή η σούπα, αραιώνουμε με λίγο ζεστό νερό και αφήνουμε να πάρει μια δυνατή βράση, ενώ αν είναι πολύ αραιή, συνεχίζουμε το βράσιμο, μέχρι να πήξει. Προσθέτουμε στο τέλος την κρέμα βαλσάμικο και ανακατεύουμε να ενωθούν όλες οι γεύσεις. Σερβίρουμε προσθέτοντας προαιρετικά μια κουταλιά της σούπας γιαούρτι στραγγιστό με χαμηλά λιπαρά στο κέντρο κάθε μερίδας ή ένα κλωναράκι σέλινο.

Καλή όρεξη και καλές γιορτές!



Συνταγή: couzinista

Και μην ξεχνάτε:
Ακολουθήστε με σε FacebookInstagram και Google+, για να μη χάνετε κανένα νέο post!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου