Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018

Πεϊνιρλί & κλήρωση "Πίτες από χέρι" του Κωστή Κωστάκη

Εγκαινιάζουμε τη νέα χρονιά με σπιτικά πεϊνιρλί & κλήρωση του βιβλίου "Πίτες από χέρι" του Κωστή Κωστάκη από τις Εκδόσεις Ψυχογιός! Χρόνια πολλά κιόλας και καλή χρονιά!


Στην οικογένειά μου αγαπάμε πολύ τις πίτες! Για την ακρίβεια δεν τις αγαπάμε απλώς, τις λατρεύουμε! Με δύο γιαγιές, μητέρα και αδερφή να ανοίγουν φύλλο για πίτα με την πρώτη ευκαιρία και με ιδιαίτερη μαεστρία, οι πίτες είναι κάτι παραπάνω από οικογενειακή παράδοση για εμάς! Ωστόσο, για να είμαι ειλικρινής, δεν έχω επιχειρήσει ακόμη να ανοίξω δικό μου φύλλο για πίτα, αν και έχω εξασκηθεί πολύ σε πίτσες, πιτάκια, τάρτες κλπ! Το άνοιγμα φύλλου για πίτα ιδίως με τον λεπτό πλάστη φαντάζει δύσκολη υπόθεση για μένα, ενώ (νομίζω ότι) τα καταφέρνω καλύτερα με τις υπόλοιπες παρασκευές που απαιτούν χοντρό πλάστη! Καταλαβαίνετε λοιπόν τον ενθουσιασμό μου, όταν ανακάλυψα το νέο βιβλίο "Πίτες από χέρι" του Κωστή Κωστάκη, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Ψυχογιός! "Επιτέλους θα μάθω να ανοίγω φύλλο για πίτα", είπα μέσα μου!


Ο δημιουργός και συγγραφέας του βιβλίου Κωστής Κωστάκης με ρίζες από την Κρήτη προέρχεται από μια οικογένεια που τιμά το καλό φαγητό θεωρώντας το ιεροτελεστία. Αυτή η μεγάλη του αγάπη για τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική τον οδήγησε στη δημιουργία του Α λα γκρεκ, ενός μικρού φούρνου στο Χαλάνδρι, όπου βρίσκει κανείς διάφορες πίτες και άλλες παρασκευές από ζύμη! Και πλέον οι γευστικές δημιουργίες του Α λα γκρεκ έγιναν βιβλίο με τον τίτλο "Πίτες από χέρι" και συστήνονται στο ευρύ κοινό με σκοπό να μάθουν οι νεότεροι πώς να κάνουν τις πίτες των γιαγιάδων τους με μια πιο light όμως και σύγχρονη ματιά!



Το βιβλίο "Πίτες από χέρι" θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως ένας πλήρης τόμος για το κεφάλαιο πίτα! Μέσα στις 240 πολυτελείς σελίδες του παρουσιάζονται αναλυτικά όλες οι κατηγορίες ζυμαριών κι οι διαφορετικοί τρόποι ανοίγματος φύλλων, ενώ επίσης παρελαύνει πλήθος αλμυρών και γλυκών ειδών πίτας καθώς και άλλων παρασκευασμάτων που συναντούνται ανά την Ελλάδα και εντάσσονται στην ευρύτερη κατηγορία της πίτας. Όπως χαρακτηριστικά λέει ο συγγραφέας: "Θα έλεγα ότι η πίτα για τους Έλληνες είναι ό,τι η πίτσα για τους Ιταλούς... ". Η μανιταρόπιτα, η μεσογειακή, η κρεμμυδόπιτα Μυκόνου, η κρεατότουρτα Χανίων, η σαρικόπιτα, η πραλινόπιτα, η ταχινόπιτα κι η πίτα αμυγδάλου με περγαμόντο είναι μερικές μόνο από τις προτάσεις που ξεχώρισα, χωρίς ωστόσο να λείπουν και οι πιο κλασικές πίτες και παρασκευές ζύμης, όπως τυρόπιτα, σπανακοτυρόπιτα, πρασόπιτα, αλλά και πιροσκί, πεϊνιρλί, καλτσουνάκια, κουρού κ.α. Και οι 67 συνταγές συνοδεύονται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό καθώς και από αναλυτικές οδηγίες για το προτεινόμενο είδος ζυμαριού και φύλλου, ώστε να μυηθούν στην τέχνη της πίτας ακόμη κι οι αρχάριοι, καλή ώρα σαν και εμένα! 



Για τις ανάγκες του συγκεκριμένου post έψαχνα για μέρες να βρω ποια συνταγή θα ήθελα να σας παρουσιάσω. Κι ενώ αρχικά προσανατολιζόμουν προς τη λεμονόπιτα -ως μεγάλη λάτρης του λεμονιού- και την ταχινόπιτα, τελικά κατέληξα στο πεϊνιρλί ένα βράδυ που είχα όρεξη για ζύμωμα (λένε ότι το ζύμωμα είναι φοβερό αγχολυτικό!)! Χωρίς δεύτερη σκέψη λοιπόν συγκέντρωσα τα υλικά στον πάγκο της κουζίνας μου, ετοίμασα τη ζύμη και σε λιγότερο από μιάμιση ώρα είχα έτοιμα σπιτικά πεϊνιρλί! Και μπορώ να πω ότι είναι τα πιο αφράτα και μοσχομυριστά σπιτικά πεϊνιρλί που έχω γευτεί ποτέ μου! Διατηρήθηκαν δε φρέσκα και αφράτα μέχρι και 2 μέρες μετά ακόμη και μετά από ελαφρύ ζέσταμα στον φούρνο με αέρα! Προτίμησα την εκδοχή της γέμισης με κασέρι προσθέτοντας γαλοπούλα, φρέσκα μανιτάρια και πιπεριές, και όλοι έγλυφαν τα δάχτυλά τους αναφωνώντας ήχους ευχαρίστησης σε συνδυασμό με επαίνους για τη μαγείρισσα! Επίσης σκέφτηκα τη συγκεκριμένη ζύμη για τα πεϊνιρλί την επόμενη φορά να την πλάσω σε μικρά μπαλάκια ως μπριός!


Πεϊνιρλί με κασέρι 
αποθήκευση - εκτύπωση

Μερίδες: 8-10 / χρόνος προετοιμασίας: 70' / συνολικός χρόνος: 100' 

Υλικά: 
ΖΥΜΑΡΙ
500 γρ. αλεύρι σκληρό
200 γρ. αλεύρι κίτρινο χωριάτικο
1 1/2 φακελάκι μαγιά ξηρή ή 30 γρ. νωπή
20 γρ. ζάχαρη
15 γρ. αλάτι
50 γρ. ελαιόλαδο
350 γρ. νερό χλιαρό

ΓΕΜΙΣΗ
400 γρ. κασέρι τριμμένο
200 γρ. γραβιέρα τριμμένη
150 γρ. τυρί κρέμα
100 γρ. βούτυρο
επιπλέον λιωμένο βούτυρο
πιπέρι

Εκτέλεση:
1. Σε μια μπασίνα ρίχνουμε το νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη, 5 κουταλιές της σούπας αλεύρι και φτιάχνουμε προζύμι.
2. Μόλις φουσκώσει, ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά και τα ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ένα εύπλαστο ζυμάρι. 
3. Το σκεπάζουμε για μία ώρα περίπου και το αφήνουμε να διπλασιάσει τον όγκο του.
4. Μοιράζουμε τη ζύμη σε 8 με 10 μέρη και ανοίγουμε με τον πλάστη μακρόστενες βρακούλες.
5. Πάνω στα ζυμάρια-βαρκούλες απλώνουμε το τυρί κρέμα και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα τυριά και το βούτυρο.
6. Αφού τα έχουμε απλώσει παντού, παίρνουμε τις φορτωμένες βαρκούλες, σηκώνουμε τα πλάγια του ζυμαριού και τα διπλώνουμε προς τα μέσα.
7. Βάζουμε τα πεϊνιρλί σε ταψάκια που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί.
8. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 30-35 λεπτά.
9. Όταν βγάλουμε τα πεϊνιρλί  από τον φούρνο, τα αλείφουμε με βούτυρο. 

Καλή όρεξη!

Συνταγή: "Ζύμες από χέρι", Κωστής Κωστάκης, Εκδόσεις Ψυχογιός, Αθήνα 2017, σ. 136 και 139.




Σε συνεργασία λοιπόν με τις Εκδόσεις Ψυχογιός προσφέρουμε ένα αντίτυπο του βιβλίου  "Πίτες από χέρι" του Κωστή Κωστάκη! Να ευχαριστήσω θερμά τις Εκδόσεις Ψυχογιός για τη δωροθεσία!

Για να πάρεις μέρος στο giveaway:

Υποχρεωτικοί όροι
1. Like στις σελίδες Couzinista και Εκδόσεις Ψυχογιός στο Facebook
2. Σχόλιο στη φωτογραφία που θα βρεις εδώ προσκαλώντας φίλους που θα ήθελαν να συμμετάσχουν.

Προαιρετικοί όροι για επιπλέον συμμετοχές
Ακολούθησέ με στο Google+ και στο Instagram.


Γενικοί όροι διαγωνισμού:

  • Η διάρκεια του διαγωνισμού είναι μέχρι και 15/1.
  • Επιτρέπεται μία συμμετοχή ανά άτομο και προφίλ Facebook.
  • Όσες συμμετοχές δεν έχουν ακολουθήσει σωστά όλους τους υποχρεωτικούς όρους, ακυρώνονται.
  • Ο διαγωνισμός ισχύει μόνο για κατοίκους Ελλάδας άνω των 18 ετών.
  • Η κλήρωση θα γίνει μέσω του commentpicker.com. 
  • Από την κλήρωση θα αναδειχθεί ένας τυχερός. 
  • Ο τυχερός θα ειδοποιηθεί με νέο σχόλιο στη φωτογραφία του διαγωνισμού στο Facebook και θα πρέπει να στείλει μήνυμα εντός 2 ημερών στο inbox της σελίδας Couzinista στο Facebook, για να κατοχυρώσει το δώρο του, αλλιώς η κλήρωση θα επαναληφθεί. Όλη η επικοινωνία μαζί του θα γίνεται μόνο γραπτώς κι όχι με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, π.χ. τηλεφωνικώς!
  • Αν ο τυχερός είναι κάτοικος Αθηνών, θα παραλάβει το δώρο του από το κεντρικό Βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων Ψυχογιός (Εμμ. Μπενάκη 13-15, Αθήνα), ενώ αν είναι από την επαρχία, θα του αποσταλεί δωρεάν από τις Εκδόσεις Ψυχογιός! 
  • Το δώρο δεν ανταλλάσσεται με χρήματα ή άλλα είδη.
  • Μετά τη λήξη του διαγωνισμού το blog Couzinista δε φέρει καμία άλλη ευθύνη πέρα από τη διοργάνωση του διαγωνισμού.
  • Οι προωθήσεις στο Facebook πρέπει να περιλαμβάνουν τα εξής: α. Δήλωση απαλλαγής ευθύνης του Facebook, συμπληρωμένη από κάθε συμμετέχοντα. β. Δήλωση ότι η προώθηση δεν χορηγείται, δεν υποστηρίζεται και δεν διεξάγεται από το Facebook, ούτε συνδέεται με αυτό με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Η συμμετοχή στο διαγωνισμό προϋποθέτει ανεπιφύλακτη αποδοχή όλων των όρων του διαγωνισμού.
Καλή επιτυχία!

Χορηγοί επικοινωνίας:

Update 21/1
Τυχερή: Μαρία Βαλή





Και μην ξεχνάτε:
Ακολουθήστε με σε FacebookInstagram και Google+, για να μη χάνετε κανένα νέο post!



1 σχόλιο:

  1. POSH XΑΡΑ ΘΑ ΕΔΙΝΕ ΤΟ ΦΑΝΤΑΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ , ΣΕ ΜΙΑ ΜΑΝΑ ΜΕ ΤΕΣΣΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΩΡΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ , ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ..ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή