Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2018

Παέγια & κλήρωση "Νηστήσιμα και Σαρακοστιάνα" της Μαριάννας Ευθυμίου-Γλάρου

Σήμερα φτιάχνουμε πεντανόστιμη παέγια, ενώ έχουμε κλήρωση για 2 αντίτυπα του βιβλίου "Νηστήσιμα και Σαρακοστιάνα" της Μαριάννας Ευθυμίου-Γλάρου από τις Εκδόσεις Εν Πλω!


Τα θαλασσινά και ειδικότερα τα μαλάκια και τα οστρακόδερμα είναι μια καλή εναλλακτική του κρέατος, είτε νηστεύουμε, είτε ακολουθούμε κάποιον τύπο χορτοφαγίας. Μαγειρεύονται με διάφορους τρόπους και μπορούν να συνδυαστούν με πολλές άλλες τροφές, για να δημιουργήσουμε εξαιρετικής νοστιμιάς πιάτα!


Το βιβλίο "Νηστήσιμα και Σαρακοστιάνα" της Μαριάννας Ευθυμίου-Γλάρου από τις Εκδόσεις Εν Πλω εκδόθηκε το 2015 και τον προηγούμενο μήνα κυκλοφόρησε η τρίτη, επαυξημένη έκδοσή του! Πρόκειται για ένα προσεγμένο βιβλίο συνταγών -στα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής- που περιλαμβάνει 3 βασικές κατηγορίες: φαγητά, γλυκά, αλάδωτα. Αποτελείται από 304 σελίδες, οι οποίες φιλοξενούν 277 συνταγές, παραδοσιακές αλλά και σύγχρονες, όλες όμως εξίσου απλές και εύκολες ακόμη και για τους πιο αρχάριους στην κουζίνα! Μάλιστα κάθε συνταγή συνοδεύεται και από έγχρωμη φωτογραφία και ειδικό χώρο για σημειώσεις. Οι επιμέρους κατηγορίες του βιβλίου αναγράφονται τόσο στα περιεχόμενα όσο και στην άκρη κάθε σελίδας για πιο εύκολη εύρεση: ζυμαρικά • θαλασσινά • λαχανικά • ορεκτικά • όσπρια • πίτες-πίτσες • σαλάτες • σούπες • τουρσιά • ψάρια • ψωμιά  μπισκότα • κριτσίνια • γλυκά του κουταλιού • κέικ • κουλουράκια • κρέμες • ζελέδες • λικέρ • μαρμελάδες • παγωτά • γρανίτες • τάρτες • σιροπιαστά γλυκά • χυμοί • αλάδωτα φαγητά και γλυκά. 


Όπως χαρακτηριστικά προλογίζει ο Επιφάνιος Μυλοποταμινός, αρχιμάγειρας Αγίου Όρους«Ένα βιβλίο ιδιαίτερα προσεγμένο, καλαίσθητο, εύχρηστο και πρακτικό. Απευθύνεται σε όσους θέλουν να νηστεύουν, αλλά και σε όσους θέλουν να ακολουθούν την υγιεινή διατροφή. Έκδοση τέλεια, με πεντακάθαρη εκτύπωση, εξώφυλλο καλοσχεδιασμένο και σε πρακτικό σχήμα, που κάνει το βιβλίο πολύ εύχρηστο μέσα στην κουζίνα. Το καραβάκι άνοιξε πανί και ξεκίνησε για ταξίδι μακρινό, ταξίδι των γεύσεων, των μυρωδικών βοτάνων και των μπαχαρικών...».


Ξεφυλλίζοντας λοιπόν το βιβλίο "Νηστήσιμα και Σαρακοστιάνα" ξεχώρισα πολλές συνταγές που θα ήθελα να σας παρουσιάσω για τις ανάγκες αυτής της δημοσίευσης, π.χ. γαριδάκι κριθαρώτο, καλαμαράκια πικάντικα, παέγια, σουπιές κρασάτες με πορτοκάλι, μπιφτέκια λαχανικών, κράκερς με λιναρόσπορο, μάφινς με πολύχρωμες πιπεριές, τσουρέκι νηστήσιμο, κρέπες με γέμιση σοκολάτα μπανάνα, σορμπέ σοκολάτα πορτοκάλι, πανακότα καρύδας και πολλά άλλα...


Τελικά διάλεξα να παρουσιάσω την παέγια, γιατί την είχα ακουστά, αλλά δεν είχε τύχει ποτέ πριν να δοκιμάσω τέτοια συνταγή! Η παέγια είναι από τις πιο παραδοσιακές ισπανικές συνταγές και περιλαμβάνει ως κύρια πρώτη ύλη το ρύζι, το οποίο συνδυάζεται με ποικιλία θαλασσινών και λαχανικών. Αυτό που μου άρεσε επίσης στη συγκεκριμένη συνταγή είναι η μίξη διαφορετικών υλικών, υφών και χρωμάτων που πρώτα "χορταίνουν" το μάτι! Μπορεί δε να σταθεί τόσο ως μεσημεριανό όσο και ως βραδινό, ενώ είναι μια πολύ ωραία ιδέα για ένα χαλαρό γεύμα με φίλους αλλά και για πιο επίσημο δείπνο! Εμείς πάντως τη λατρέψαμε οικογενειακώς, αδειάσαμε όλα τα πιάτα μας και έχει μπει ήδη στις αγαπημένες μας! Ελπίζω να γίνει και δική σας αγαπημένη! Χωρίς υπερβολές με το συγκεκριμένο βιβλίο βρίσκεις πανεύκολα τι θα μαγειρέψεις την επόμενη μέρα, είτε νηστεύεις, είτε απλώς ακολουθείς μια πιο ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή! Επιπλέον θα το πρότεινα σε νέες νοικοκυρές, για να βγαίνουν πάντα ασπροπρόσωπες!



Παέγια

Μερίδες: 8 / χρόνος προετοιμασίας: 10' / συνολικός χρόνος: 30-35'

Υλικά:
- 1/2 κιλό μεγάλες γαρίδες
- 1/2 κιλό καλαμαράκια κομμένα σε ροδέλες
- 1/2 κιλό μύδια
- 2 1/2 φλιτζάνια τσαγιού ρύζι σπυρωτό
- 1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε μικρούς κύβους
- 1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε μικρούς κύβους
- 1/2 φλιτζάνι τσαγιού τριμμένες ντομάτες
- 1 κουταλάκι γλυκιά πάπρικα
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- αλάτι-πιπέρι
- 8 φλιτζάνια τσαγιού ζωμό από τις γαρίδες ή κύβο λαχανικών
- μαϊντανός ψιλοκομμένος (προαιρετικά)

Εκτέλεση:
1. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τις γαρίδες για λίγα λεπτά, τις σουρώνουμε και κρατάμε τον ζωμό. Μόλις κρυώσουν, αφαιρούμε τα κεφάλια και το τσόφλι από τις ουρές.
2. Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει, σοτάρουμε το κρεμμύδι, τους κύβους πράσινης και κόκκινης πιπεριάς και προσθέτουμε το σκόρδο και τα καλαμαράκια. Σοτάρουμε για μερικά λεπτά και στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα με τα μπαχαρικά και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά.
3. Περνάμε τον ζωμό γαρίδας που έχουμε κρατήσει από ένα σουρωτήρι και τον χύνουμε στο τηγάνι. Μόλις πάρει βράση, προσθέτουμε το ρύζι, τα μύδια και βράζουμε, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι. Αν δεν μας φτάσει ο ζωμός γαρίδας, συμπληρώνουμε με ένα κύβο λαχανικών που τον διαλύουμε σε χλιαρό νερό.
4. Ανακατεύουμε συχνά το φαγητό, για να μην κολλήσει το ρύζι και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο-λίγο τον ζωμό.
5. Μόλις δούμε ότι το ρύζι είναι σχεδόν έτοιμο, προσθέτουμε τις γαρίδες, κλείνουμε τη φωτιά, αφήνουμε την κατσαρόλα στην εστία και κλείνουμε με το καπάκι την  κατσαρόλα να απορροφηθούν τα υγρά που έχουν μείνει και να γίνει το ρύζι σπυρωτό.
6. Σερβίρουμε την παέγια ζεστή και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό. 

Καλή όρεξη!

Συνταγή: "Νηστήσιμα και Σαρακοστιανά", Μαριάννα Ευθυμίου-ΓλάρουΕκδόσεις Εν Πλω, Αθήνα 2018, Γ΄έκδοση επαυξημένη, σελ. 37.


Σε συνεργασία λοιπόν με τις Εκδόσεις Εν πλω προσφέρουμε συνολικά δύο αντίτυπα του βιβλίου "Νηστήσιμα και Σαρακοστιανά" της Μαριάννας Ευθυμίου-Γλάρου! Να ευχαριστήσω θερμά τις Εκδόσεις Εν Πλω για τη δωροθεσία!

Για να πάρεις μέρος στο giveaway για 1 αντίτυπο του βιβλίου μέσω FACEBOOK:

Υποχρεωτικοί όροι
1. Like στις σελίδες Couzinista και Εν Πλω Εκδόσεις στο Facebook
2. Σχόλιο στη φωτογραφία που θα βρεις εδώ προσκαλώντας φίλους που θα ήθελαν να συμμετάσχουν.


Για να πάρεις μέρος στο giveaway για 1 αντίτυπο του βιβλίου μέσω BLOG:

Υποχρεωτικός όρος:
1. Συμπλήρωσε τη φόρμα συμμετοχής που θα βρεις παρακάτω.

Προαιρετικοί όροι για επιπλέον συμμετοχές
Ακολούθησέ με στο Instagram και στο Google+.

Μπορείς να πάρεις μέρος και με τους 2 τρόπους!




Γενικοί όροι διαγωνισμού:
  • Η διάρκεια του διαγωνισμού είναι μέχρι και 9/3 > Παράταση διαγωνισμού μέχρι και 13/3.
  • Επιτρέπεται μία συμμετοχή ανά άτομο και email / προφίλ Facebook.
  • Όσες συμμετοχές δεν έχουν ακολουθήσει σωστά όλους τους υποχρεωτικούς όρους, ακυρώνονται.
  • Ο διαγωνισμός ισχύει μόνο για κατοίκους Ελλάδας άνω των 18 ετών.
  • Από την κλήρωση θα αναδειχθούν δύο τυχεροί, ένας μέσω Facebook και ένας μέσω Blog. 
  • Ο τυχερός μέσω Facebook θα ειδοποιηθεί με νέο σχόλιο στη φωτογραφία του διαγωνισμού στο Facebook, ενώ ο τυχερός μέσω Blog θα ειδοποιηθεί με e-mail. Οι τυχεροί θα πρέπει να κατοχυρώσουν τα δώρα τους εντός 2 ημερών, αλλιώς η κλήρωση θα επαναληφθεί. Όλη η επικοινωνία μαζί τους θα γίνεται μόνο γραπτώς κι όχι με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, π.χ. τηλεφωνικώς!
  • Αν οι τυχεροί κατοικούν στον νομό Αττικής, θα παραλάβουν τα δώρα τους από το Βιβλιοπωλείο ΕΝ ΠΛΩ, Εμπορικό κέντρο Atrium, Χαρ. Τρικούπη 6-10, Αθήνα, τηλ. επικοινωνίας 2111198900, ενώ αν κατοικούν στην επαρχία, θα τους αποσταλούν δωρεάν από τις Εκδόσεις Εν πλω!
  • Τα δώρα δεν ανταλλάσσονται με χρήματα ή άλλα είδη.
  • Μετά τη λήξη του διαγωνισμού το blog Couzinista δε φέρει καμία άλλη ευθύνη πέρα από τη διοργάνωση του διαγωνισμού.
  • Οι προωθήσεις στο Facebook πρέπει να περιλαμβάνουν τα εξής: α. Δήλωση απαλλαγής ευθύνης του Facebook, συμπληρωμένη από κάθε συμμετέχοντα. β. Δήλωση ότι η προώθηση δεν χορηγείται, δεν υποστηρίζεται και δεν διεξάγεται από το Facebook, ούτε συνδέεται με αυτό με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Η συμμετοχή στο διαγωνισμό προϋποθέτει ανεπιφύλακτη αποδοχή όλων των όρων του διαγωνισμού.
Καλή επιτυχία!

Χορηγοί επικοινωνίας:

Update 16/3:
Τυχερή μέσω Facebook:
ΣΤΑΜΑΤΙΝΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Τυχερή μέσω Blog:
Άννα Μίχτη




Και μην ξεχνάτε:
Ακολουθήστε με σε FacebookInstagram και Google+, για να μη χάνετε κανένα νέο post!


3 σχόλια:

  1. Ένα πολύ χρήσιμο βιβλίο και αναγκαίο ιδιαίτερα αυτές της μέρες! Χρήσιμο στην κουζίνα μας! Μου φαίνεται αρκετά ενδιαφέρον και το βρίσκω χρήσιμο και πολύ ενδιαφέρον να το έχει ο καθένας μας στην κουζίνα του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σας ευχαριστουμε πολυ για τα ωραια σας δωρα που μας βαζετε μεσα σε αυτον τον διαγωνισμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή