Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

Κέικ ολικής με φρούτα & κλήρωση "Η διατροφή στη νηστεία - Θεωρία και πράξη" της Παναγιώτας Καρακασίδου

Καθ' οδόν για το Πάσχα δοκιμάζουμε κέικ ολικής με φρούτα & έχουμε κλήρωση για το βιβλίο "Η διατροφή στη νηστεία - Θεωρία και πράξη" της Παναγιώτας Καρακασίδου από τις Εκδόσεις Σταμούλη!


Η περίοδος της νηστείας απαιτεί ισορροπημένη διατροφή, ώστε ο οργανισμός να λαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία μέσα από ποικιλία τροφών, για να μη νιώθει ότι στερείται. Το βιβλίο "Η διατροφή στη νηστεία - Θεωρία και πράξη" προσφέρει προτάσεις με αναλυτικά διαιτολόγια για κάθε είδος νηστεία σε συνδυασμό με δοκιμασμένες συνταγές από την Παναγιώτα Καρακασίδου, διαιτολόγο-διατροφολόγο και οπαδό της υγιεινής διατροφής και της χορτοφαγίας τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Ορμώμενη λοιπόν από τη δική της εμπειρία και έρευνα η συγγραφέας συγκέντρωσε όλες τις επιστημονικές γνώσεις για τη διατροφή στη νηστεία και τις παρουσιάζει συστηματικά και οργανωμένα μέσα από το παρόν βιβλίο. 


Το βιβλίο "Η διατροφή στη νηστεία - Θεωρία και πράξη" αποτελείται από 3 κεφάλαια. Στο πρώτο κεφάλαιο Θεωρία παρουσιάζονται τα οφέλη της υγείας από τη νηστεία αλλά κι οι πιθανοί κίνδυνοι και τα διατροφικά ζητήματα σε κάποιες πληθυσμιακές ομάδες, ενώ αναλύεται η θρεπτική αξία των ψαριών, των θαλασσινών, των οσπρίων, των λαχανικών, της σόγιας, της ελιάς και του ελαιόλαδου, οι διαφορές των λευκών προϊόντων και ολικής άλεσης, κ.α. Στο δεύτερο κεφάλαιο Νηστεία στην πράξη περιλαμβάνονται το πρόγραμμα των νηστειών κατά τη διάρκεια του έτους και διαιτολόγια με βάση συγκεκριμένα είδη νηστείας, ενώ στο τρίτο κεφάλαιο Συνταγές παρουσιάζονται ολοκληρωμένες διατροφικά προτάσεις για ψάρια, θαλασσινά, όσπρια, λαχανικά, ζυμαρικά, σόγια, σάλτσες, σαλάτες, γλυκά και προϊόντα ολικής άλεσης. 


Στα συν του βιβλίου "Η διατροφή στη νηστεία - Θεωρία και πράξη" είναι η πολυτελής εκτύπωση, οι έγχρωμες φωτογραφίες κι η στιβαρή έκδοσή του, που το καθιστά απαραίτητο εγχειρίδιο διατροφής για όσους νηστεύουν συστηματικά ή μη, αλλά και για όσους αποφεύγουν το κρέας ή απλώς προσέχουν τη διατροφή τους!


Την πρώτη φορά που ξεφύλλισα το βιβλίο "Η διατροφή στη νηστεία - Θεωρία και πράξη", για να επιλέξω συνταγή για τη συγκεκριμένη ανάρτηση, μία από τις δύο επιλογές μου ήταν το κέικ ολικής με φρούτα! Η άλλη ήταν το ψωμί πολύσπορο. Το έχω ξαναπεί ότι η πρώτη μου απόπειρα για γλυκό ήταν το κλασικό κέικ μαρμπρέ στις αρχές της εφηβείας μου! Όμως τα τελευταία χρόνια προτιμώ περισσότερο τα κέικ που περιέχουν κάποιο φρούτο ή λαχανικό, π.χ. καρότο, μπανάνα, μήλο ή συνδυασμό τους, γιατί προσφέρουν θρεπτικά συστατικά και αποτελούν πιο υγιεινή εκδοχή για ισορροπημένη διατροφή! 



Το κέικ ολικής με φρούτα είναι ιδανικό για πρωινό ή για κολατσιό και περιέχει βιταμίνες, κάλιο, σίδηρο και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά. Μάλιστα τα διαφορετικά υλικά κι οι υφές τους που περιλαμβάνει το κάνουν πιο χορταστικό από τα απλά κέικ, ενώ υπερισχύει η γεύση των ξηρών καρπών και λίγο περισσότερο η σταφίδα. Περιττό να πω ότι το εξαφανίσαμε οικογενειακώς πολύ γρήγορα, άρα μπαίνει στις αγαπημένες μας συνταγές! Δοκιμάστε το!


Κέικ ολικής με φρούτα
αποθήκευση - εκτύπωση

Μερίδες: 12 / χρόνος προετοιμασίας: 10' / συνολικός χρόνος: 55' 


Υλικά:
-1 φλιτζάνι λάδι ελιάς (ή 1/2 σουσαμέλαιο και 1/2 ελαιόλαδο) ή ταχίνι ολικής
-1 1/2 φλιτζάνι καρότο τριμμένο
-1 φλιτζάνι μήλα χοντροκομμένα ή αχλάδι ή κυδώνι ή και όλα μαζί
-1 φλιτζάνι καρύδια χοντροκομμένα
-1/2 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
-1 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
-1 κουταλάκι κανέλα
-λίγο κονιάκ ή λικέρ
-1 σακουλάκι μπέικιν πάουντερ
-1/2 φλιτζάνι κράνμπερι ή σταφίδες
-3 φλιτζάνια αλεύρι ολικής ή 2 φλιτζάνια ολικής και 1 φλιτζάνι λευκό

Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα υγρά και στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη, την κανέλα και το αλεύρι. Ανακατεύουμε με σύρμα καλά έως ότου ομογενοποιηθεί το μείγμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε το καρότο, τα καρύδια, τις σταφίδες και τα φρούτα, το ανακατεύουμε καλά. Το ψήνουμε στη μεσαία σχάρα στους 170 C για 45 λεπτά. 


Καλή όρεξη!

Συνταγή: Η διατροφή στη νηστεία - Θεωρία και πράξη, Παναγιώτα Καρακασίδου, Εκδόσεις Σταμούλη, Αθήνα 2017, Β' έκδοση, σελ. 292-3.


Σε συνεργασία λοιπόν με τις Εκδόσεις Σταμούλη προσφέρουμε ένα αντίτυπο του βιβλίου "Η διατροφή στη νηστεία - Θεωρία και πράξη" της Παναγιώτας Καρακασίδου! Ευχαριστώ θερμά τις Εκδόσεις Σταμούλη για τη δωροθεσία!

Για να πάρεις μέρος στο giveaway:

Υποχρεωτικοί όροι
1. Like στη σελίδα Couzinista στο Facebook.
2. Like στη σελίδα Εκδόσεις Σταμούλη στο Facebook
3. Σχόλιο στη φωτογραφία που θα βρεις εδώ προσκαλώντας φίλους που θα ήθελαν να συμμετάσχουν.

Προαιρετικοί όροι για επιπλέον συμμετοχές
Ακολούθησέ με στο Instagram και στο Google+.


Γενικοί όροι διαγωνισμού:
  • Η διάρκεια του διαγωνισμού είναι μέχρι και 28/3.
  • Επιτρέπεται μία συμμετοχή ανά άτομο και προφίλ Facebook.
  • Όσες συμμετοχές δεν έχουν ακολουθήσει σωστά όλους τους υποχρεωτικούς όρους, ακυρώνονται.
  • Ο διαγωνισμός ισχύει μόνο για κατοίκους Ελλάδας άνω των 18 ετών.
  • Από την κλήρωση θα αναδειχθεί ένας τυχερός. 
  • Ο τυχερός θα ειδοποιηθεί με νέο σχόλιο στη φωτογραφία του διαγωνισμού στο Facebook και θα πρέπει να στείλει μήνυμα εντός 2 ημερών στο inbox της σελίδας Couzinista, για να κατοχυρώσει το δώρο του, αλλιώς η κλήρωση θα επαναληφθεί. Όλη η επικοινωνία μαζί του θα γίνεται μόνο γραπτώς κι όχι με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, π.χ. τηλεφωνικώς!
  • Αν ο τυχερός κατοικεί στον νομό Αττικής, θα παραλάβει το δώρο του από το κεντρικό Βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων Σταμούλη (Αβέρωφ 2, απέναντι από το Πολυτεχνείο, Αθήνα), ενώ αν κατοικεί στην επαρχία, θα του αποσταλεί δωρεάν από τις Εκδόσεις Σταμούλη!
  • Το δώρο δεν ανταλλάσσεται  με χρήματα ή άλλα είδη.
  • Μετά τη λήξη του διαγωνισμού το blog Couzinista δε φέρει καμία άλλη ευθύνη πέρα από τη διοργάνωση του διαγωνισμού.
  • Οι προωθήσεις στο Facebook πρέπει να περιλαμβάνουν τα εξής: α. Δήλωση απαλλαγής ευθύνης του Facebook, συμπληρωμένη από κάθε συμμετέχοντα. β. Δήλωση ότι η προώθηση δεν χορηγείται, δεν υποστηρίζεται και δεν διεξάγεται από το Facebook, ούτε συνδέεται με αυτό με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Η συμμετοχή στο διαγωνισμό προϋποθέτει ανεπιφύλακτη αποδοχή όλων των όρων του διαγωνισμού.
Καλή επιτυχία!

Χορηγοί επικοινωνίας:

Update 29/3
Τυχερή:
Evi Karagianni



Και μην ξεχνάτε:
Ακολουθήστε με σε FacebookInstagram και Google+, για να μη χάνετε κανένα νέο post!


2 σχόλια: