Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

Κριτσίνια ολικής

Μετά από αρκετό καιρό επιστρέφω με μια συνταγή που προέκυψε τυχαία! Κριτσίνια ολικής για όλες εκείνες τις στιγμές που θέλω να τσιμπολογήσω κάτι. Κι είναι πολλές οι στιγμές αυτές, πιστέψτε με...


Όσοι με γνωρίζουν από κοντά, γνωρίζουν και τη μεγάλη μου αδυναμία σε μπισκότα, κράκερ και κριτσίνια ολικής, είτε αλμυρά είτε γλυκά. Έμοιασα τον παππού μου σε αυτό! Κάθε φορά που επισκέπτομαι τον παππού και τη γιαγιά, 2-3 φορές τον χρόνο δηλαδή, καθώς μένουμε αρκετά μακριά, πάντα υπάρχουν στο σπίτι τους τέτοια αρτοπαρασκευάσματα, συνήθως του εμπορίου. Τα αγοράζει ο ίδιος ο παππούς και τα καταβροχθίζει πάλι ο ίδιος, εκτός κι αν μας περιμένει, οπότε φροντίζει να προμηθευτεί μεγαλύτερη ποσότητα.


Ψάχνοντας λοιπόν να βρω ένα αρτοπαρασκεύασμα για μασούλημα σκέφτηκα να κάνω τα δικά μου κριτσίνια ολικής. Παλιότερα είχα δοκιμάσει διάφορες συνταγές που περιλάμβαναν και κάποιο είδος σκληρού τυριού, όμως θέλησα να πειραματιστώ με κάτι πιο απλό για αρχή. Χρησιμοποίησα αλεύρι ολικής, ελαιόλαδο και κρασί ως πρώτες ύλες και κάποια βασικά μπαχαρικά, όπως γλυκιά πάπρικα και πιπέρι, ενώ τα επικάλυψα με σουσάμι, που λατρεύω και μπορώ να τρώω με τις χούφτες καθημερινά! Μπορούμε όμως να βάλουμε και ρίγανη, θυμάρι ή βασιλικό, να εμπλουτίσουμε τη γεύση τους με 3-4 κουταλιές τριμμένο σκληρό τυρί, ξηρό καρπό ή κάποιο τριμμένο λαχανικό (π.χ. καρότο), ενώ αντί για σουσάμι μπορούμε να τα επικαλύψουμε με μαυροκούκι (μαυροσούσαμο), ηλιόσπορο, παπαρουνόσπορο κ.α. 


Τα κριτσίνια ολικής γίνονται ιδιαίτερα στη γεύση χάρη στο αλεύρι ολικής και δε χρειάζονται παραπάνω από 20' ψήσιμο, γιατί αρπάζουν εύκολα και θα έχουν πολύ καβουρδισμένη γεύση. Τρώγονται κάθε στιγμή της ημέρας σκέτα ή με γιαούρτι, συνοδεύουν διάφορα ντιπ (π.χ. τυροσαλάτα, τζατζίκι, χούμους, γουακαμόλε) ή μπαίνουν ακόμη και μέσα σε σαλάτες σπασμένα σε μικρότερα κομμάτια! Αν μάλιστα δώσουμε στη ζύμη τετράγωνο σχήμα σαν μεγάλα κράκερ, γίνεται και βάση για ντάκο (ή αλλιώς κουκουβάγια, όπως πρωτοάκουσα να λέγεται στα παιδικά μου χρόνια από ντόπιο Κρητικό) με σάλτσα ντομάτας και τυρί φέτα! Το έχω ήδη κάνει εικόνα και ανυπομονώ να έρθει το καλοκαίρι να απλώσω πάνω στα κριτσινάκια μου φρέσκες ντοματούλες από τον κήπο μας και σπιτική φέτα από τον θείο μου στο χωριό! Μμμ... Τώρα βέβαια που ανοίγει ο καιρός είναι ιδανικά να αποτελέσουν γρήγορα μεζεδάκια για μαζώξεις φίλων στη βεράντα. Για να μην πω ότι, αν παραλείψουμε τις 3 κουταλιές του νερού από τη συνταγή, η ζύμη γίνεται πιο τριφτή και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση αλμυρής τάρτας! Η ζύμη με κρασί είναι άλλωστε ζύμη πασπαρτού για πολλές παρασκευές και ιδέες.


Κριτσίνια ολικής
αποθήκευση - εκτύπωση

Μερίδες: 30 τεμάχια / χρόνος προετοιμασίας: 5' / συνολικός χρόνος: 25'

Υλικά:
100 γρ. ελαιόλαδο
80 γρ. κρασί λευκό
3 κ.σ. νερό
1 κ.σ. μέλι
270 γρ. αλεύρι ολικής
1 κ.γ. baking powder
1/2 κ.γ. σόδα μαγειρική
1/2 κ.γ. αλάτι 
1/2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
1/4 κ.γ. πιπέρι 
60 γρ. σουσάμι

Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το μέλι, και ανακατεύουμε με αυγοδάρτη για 1-2'. Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στο κρασί (προσεκτικά, γιατί φουσκώνει) και τα προσθέτουμε στο μίγμα του ελαιόλαδου. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το baking powder, το αλάτι, την πάπρικα και το πιπέρι, και τα προσθέτουμε σταδιακά στο μίγμα του ελαιόλαδου. Ζυμώνουμε, μέχρι να προκύψει ένα ομοιογενές μίγμα και να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια μας. Πάνω σε μια καθαρή επιφάνεια ανοίγουμε με τα χέρια μας τη ζύμη σε φύλλο πάχους 1 εκ. και σχήμα ορθογώνιο. Χαράζουμε με μαχαίρι μπαστουνάκια διαστάσεων 1,5 εκ. Χ 10 εκ. και ρίχνουμε το σουσάμι σε ένα πιάτο. Ανασηκώνουμε κάθε μπαστουνάκι ζύμης προσεκτικά και το ρολάρουμε και με τα δυο χέρια πρώτα πάνω στην επιφάνεια (για να έχει πιο ωραίο σχήμα) και στη συνέχεια πάνω στο σουσάμι. Τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί αφήνοντας 1-2 εκ. απόσταση μεταξύ τους. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20' σε αντιστάσεις πάνω κάτω στην κάτω θέση. Τοποθετούμε τα κριτσίνια σε σχάρα να κρυώσουν καλά και τα αποθηκεύουμε σε δοχείο με καπάκι. Διατηρούνται μέχρι και μία εβδομάδα.

Σημ. 1: Τα κριτσίνια ολικής γίνονται ιδιαίτερα στη γεύση χάρη στο αλεύρι ολικής και δε χρειάζονται παραπάνω από 20' ψήσιμο, γιατί αρπάζουν εύκολα και θα έχουν πολύ καβουρδισμένη γεύση. 

Σημ. 2: Αντί για γλυκιά πάπρικα και πιπέρι, μπορούμε να βάλουμε ρίγανη, θυμάρι ή βασιλικό, να εμπλουτίσουμε τη γεύση τους με 3-4 κουταλιές τριμμένο σκληρό τυρί, ξηρό καρπό ή κάποιο τριμμένο λαχανικό (π.χ. καρότο), ενώ αντί για σουσάμι μπορούμε να τα επικαλύψουμε με μαυροκούκι (μαυροσούσαμο), ηλιόσπορο, παπαρουνόσπορο κ.α. 

Σημ. 3: Τρώγονται κάθε στιγμή της ημέρας σκέτα ή με γιαούρτι, συνοδεύουν διάφορα ντιπ (π.χ. τυροσαλάτα, τζατζίκι, χούμους, γουακαμόλε) ή μπαίνουν ακόμη και μέσα σε σαλάτες σπασμένα σε μικρότερα κομμάτια! 

Σημ. 4: Αν δώσουμε στη ζύμη τετράγωνο σχήμα σαν μεγάλα κράκερ, γίνεται και βάση για ντάκο με σάλτσα ντομάτας και τυρί φέτα! 

Σημ. 5: Αν παραλείψουμε τις 3 κουταλιές του νερού από τη συνταγή, η ζύμη γίνεται πιο τριφτή και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση αλμυρής τάρτας! Η ζύμη με κρασί είναι άλλωστε ζύμη πασπαρτού για πολλές παρασκευές και ιδέες.

Καλή όρεξη και καλό καλοκαίρι!

Συνταγή: Couzinista

Και μην ξεχνάτε:
Ακολουθήστε με σε FacebookInstagram και Google+, για να μη χάνετε κανένα νέο post!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου