Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018

Παγωτό σοκολάτα

Το φθινόπωρο ήρθε πλέον και επίσημα χθες, με τη φθινοπωρινή ισημερία. Όμως, όσο ακόμη ο καιρός είναι ζεστός, αρνούμαι πεισματικά να αποχωριστώ την πιο αγαπημένη μου γεύση σε παγωτό! Το παγωτό σοκολάτα!


Η αλήθεια είναι ότι οι φετινές καλοκαιρινές μου διακοπές ξεκίνησαν και τελείωσαν με φωτιά! Λίγες μέρες πριν φύγω για το εξοχικό ξέσπασε η καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι κι η διάθεσή μου έπεσε κατακόρυφα! Και πάνω που άρχισα να το ξεχνάω, πάλι μια φωτιά, αυτή τη φορά στο οικογενειακό μου περιβάλλον, έληξε απότομα τις διακοπές μου και με επανέφερε πίσω στο σπίτι και στην καθημερινότητα... 


Και ποιο είναι το αντίδοτο της φωτιάς; Το νερό -> ο πάγος -> το παγωτό. Κι όχι όποιο κι όποιο παγωτό αλλά το αγαπημένο μου παγωτό σοκολάτα και μάλιστα στην πιο ελαφριά και υγιεινή του εκδοχή!


Παγωτό σοκολάτα λοιπόν που περιέχει μόνο φρέσκο γάλα, μέλι, κακάο και κουβερτούρα. Λίγα υλικά και καλά! Ούτε κρέμες γάλακτος, ούτε αυγά, ούτε ζάχαρη και άλλα επιβαρυντικά συστατικά. Βέβαια, αν θέλουμε, επιλέγουμε βιολογικά υλικά για ακόμη πιο αγνό αποτέλεσμα! Και προκύπτει ένα παγωτό που, αν και περιέχει λίγες θερμίδες, έχει πλούσια γεύση σοκολάτας, χωρίς όμως να σε λιγώνει, ενώ δεν είναι ούτε πολύ γλυκό ούτε πολύ πικρό. Προσωπικά μου θυμίζει τη γεύση του brownies! 



Κανονικά το συγκεκριμένο παγωτό απαιτεί παγωτομηχανή για πιο γρήγορο και ομοιόμορφο αποτέλεσμα, όμως στην ανάγκη γίνεται και στην κατάψυξη, απλώς χρειάζεται περισσότερο χρόνο και κόπο. Και μόλις είναι έτοιμο, καταναλώνεται αδιάκοπα και κυρίως χωρίς τύψεις... 


Παγωτό σοκολάτα
αποθήκευση - εκτύπωση

Μερίδες: περίπου 1.300 kg / χρόνος προετοιμασίας: 5' / συνολικός χρόνος: 2-3 ώρες (με παγωτομηχανή)*

Υλικά:
1 λίτρο γάλα φρέσκο, πλήρες
210 γρ. κουβερτούρα
60 γρ. κακάο άγλυκο
250 γρ. μέλι

Διακόσμηση:
χοντροκομμένα αμύγδαλα 

Εκτέλεση:
Τεμαχίζουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια. Σε μια μεσαία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με το μέλι και το κακάο σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να βράσει για 2-3' ανακατεύοντας συνεχώς με αυγοδάρτη, για να μην κολλήσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την κουβερτούρα ανακατεύοντας πάλι, μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα και να προκύψει ομοιογενές μίγμα. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς εκτός ψυγείου και έπειτα αδειάζουμε το μίγμα στην παγωτομηχανή και ακολουθούμε τις οδηγίες της συσκευής. Μόλις είναι έτοιμο, το τοποθετούμε στην κατάψυξη μέσα σε κατάλληλο δοχείο με καπάκι. *Αν δε διαθέτουμε παγωτομηχανή, αδειάζουμε το μίγμα σε δοχείο με καπάκι κατάλληλο για την κατάψυξη, κατά προτίμηση μεταλλικό. Κάθε μία ώρα βγάζουμε το μπολ από την κατάψυξη και ανακατεύουμε με πιρούνι ή με σύρμα, για να σπάσουν οι κρύσταλοι. Σερβίρουμε προσθέτοντας προαιρετικά χοντροκομμένα αμύγδαλα. 

Καλή όρεξη!


Και μην ξεχνάτε:
Ακολουθήστε με σε FacebookInstagram και Google+, για να μη χάνετε κανένα νέο post!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου