Καλό μήνα! Ύστερα από αρκετούς μήνες, επιστρέφω με νέα ανάρτηση με συνέντευξη & επετειακή κλήρωση για το βιβλίο "Η διατροφή στη νηστεία - Θεωρία και πράξη" της Παναγιώτας Καρακασίδου από τις Εκδόσεις Σταμούλη! Και δεν είναι... ψέμα! 😊
Για την ακρίβεια, τον Φεβρουάριο το blog μου είχε τα 3α του γενέθλια, όμως για διάφορους λόγους δεν πρόλαβα να ετοιμάσω τότε την επετειακή κλήρωση! Επιπλέον σκεφτόμουν να βρω κάποιο δώρο που να αντικατοπτρίζει το μότο "cooking light & healthy" του blog! Και τελικά συμφωνήσαμε με τις Εκδόσεις Σταμούλη να ξανακληρώσουμε το βιβλίο "Η διατροφή στη νηστεία - Θεωρία και πράξη" της Παναγιώτας Καρακασίδου, που είναι ιδανικό για αυτήν την εποχή, που όλοι λίγο πολύ νηστεύουμε (είτε όλη τη Σαρακοστή είτε μόνο τη Μ. Εβδομάδα) ή γενικότερα προσέχουμε τη διατροφή μας ενόψει του καλοκαιριού!
Να αναφέρω εν συντομία ότι το βιβλίο αποτελείται από τρία μέρη: Στο πρώτο μέρος "Θεωρία" αναλύονται τα οφέλη της νηστείας για τον οργανισμό αλλά και οι πιθανοί κίνδυνοι για κάποιες πληθυσμιακές ομάδες, ενώ παρουσιάζεται η θρεπτική αξία διάφορων τροφών. Στο δεύτερο μέρος "Νηστεία στην πράξη" περιέχονται το πρόγραμμα των νηστειών και αναλυτικά διαιτολόγια για κάθε νηστεία. Και στο τρίτο μέρος "Συνταγές" υπάρχουν διατροφικές προτάσεις με βάση διάφορες πρώτες ύλες! Περισσότερες πληροφορίες για το συγκεκριμένο βιβλίο θα βρείτε στην περσινή, αναλυτική παρουσίασή μου εδώ.
Φέτος λοιπόν έχω τη χαρά και την τιμή να φιλοξενώ στο food blog μου σε μια συνέντευξη την κυρία Παναγιώτα Καρακασίδου, διαιτολόγο-διατροφολόγο και συγγραφέα του βιβλίου "Η διατροφή στη νηστεία - Θεωρία και πράξη"!
Κυρία Καρακασίδου, καλωσορίσατε στο blog "Couzinista"!
Να αναφέρω εν συντομία ότι το βιβλίο αποτελείται από τρία μέρη: Στο πρώτο μέρος "Θεωρία" αναλύονται τα οφέλη της νηστείας για τον οργανισμό αλλά και οι πιθανοί κίνδυνοι για κάποιες πληθυσμιακές ομάδες, ενώ παρουσιάζεται η θρεπτική αξία διάφορων τροφών. Στο δεύτερο μέρος "Νηστεία στην πράξη" περιέχονται το πρόγραμμα των νηστειών και αναλυτικά διαιτολόγια για κάθε νηστεία. Και στο τρίτο μέρος "Συνταγές" υπάρχουν διατροφικές προτάσεις με βάση διάφορες πρώτες ύλες! Περισσότερες πληροφορίες για το συγκεκριμένο βιβλίο θα βρείτε στην περσινή, αναλυτική παρουσίασή μου εδώ.
Κυρία Καρακασίδου, καλωσορίσατε στο blog "Couzinista"!
1. Για όσους δεν το γνωρίζουν, είστε χορτοφάγος τα τελευταία σχεδόν 25 χρόνια! Θυμάστε πότε ήταν η πρώτη φορά που αρχίσατε να νιώθετε αποστροφή προς το κρέας; Με άλλα λόγια υπήρξε κάποιο χαρακτηριστικό γεγονός που συνέβαλε στην απόφασή σας αυτή να γίνετε χορτοφάγος;
Καλημέρα, κυρία Υφαντοπούλου.
Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία στον όμορφο χώρο σας. Χαίρομαι πολύ που υπάρχει ενδιαφέρον για την ορθή ενημέρωση των αναγνωστών σας μέσω καταρτισμένων ανθρώπων για όλα τα θέματα που απασχολούν τους ανθρώπους σήμερα.
Η πρώτη φορά που είχα μια αρνητική εικόνα για το κρέας ήταν μετά από μια επίσκεψη σε ένα εργοστάσιο παρασκευής αλλαντικών με έντονες οσμές και εικόνες. Τα φιλοζωικά μου ένστικτα ήταν το επόμενο ερέθισμα. Επίσης επειδή έτσι και αλλιώς ακολουθούσα τις νηστείες της Εκκλησίας μας, ήμουν πολύ εξοικειωμένη με τη μη λήψη κρέατος. Έτσι λοιπόν πήρα αυτήν την απόφαση, οφείλω να σας πω βέβαια ότι αν δεν ήμουν διατροφολόγος, δεν θα το τολμούσα, γιατί μπορεί να δημιουργηθούν σοβαρές διατροφικές ελλείψεις.
2. Πόσο εύκολο είναι, πιστεύετε, για κάποιον να πάρει την απόφαση να γίνει χορτοφάγος (vegetarian) ή ακόμη και αυστηρός χορτοφάγος (vegan) εν καιρώ οικονομικής κρίσης;
Αν κάποιος θελήσει να γίνει χορτοφάγος, θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνει τις ανάλογες εξετάσεις για τις διατροφικές ελλείψεις που μπορεί να έχει ο οργανισμός του και μετά να συμβουλευτεί κάποιον ειδικό διατροφολόγο για την κατάρτιση ενός ατομικού διαιτολογίου ανάλογου των αναγκών του. Η οικονομική κρίση δεν εμποδίζει τον μελλοντικό χορτοφάγο στην απόφασή του, διότι η Ελλάδα έχει εξαιρετική ποικιλία τροφίμων που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του με σωστούς συνδυασμούς. Η αυστηρή χορτοφαγία χρειάζεται προσεκτικότερη διαχείριση και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα υγείας σε άτομα με αυξημένες διατροφικές ανάγκες.
3. Από τη μέχρι τώρα εμπειρία σας ως διατροφολόγος νηστεύουν οι νεότερες γενιές σήμερα;
Σήμερα όλο και περισσότερο οι νεότεροι άνθρωποι ακολουθούν τις νηστείες της εκκλησίας μας. Μάλιστα είναι πολύ συνειδητοποιημένοι για τον λόγο για τον οποίο νηστεύουν και πολύ συχνά συμβουλεύονται τους ειδικούς διατροφολόγους για την ορθότερη διατροφή στη διάρκεια της νηστείας.
4. Πιστεύετε ότι η νηστεία είναι κάτι που μπορεί να διδαχθεί εύκολα από τους γονείς προς τα παιδιά τους, χωρίς συγκρούσεις ή πείσματα; Έχετε να μας αποκαλύψετε κάποια μικρά μυστικά;
Η νηστεία ως πνευματική και διατροφική συμπεριφορά μπορεί να διδαχθεί από τους γονείς σαν παράδειγμα και μιμητική συμπεριφορά. Δηλαδή, αν ο γονέας ακολουθεί τη νηστεία, το παιδί πολύ εύκολα θα τον μιμηθεί. Βασική βέβαια προϋπόθεση είναι να του εξηγήσει τον λόγο για τον οποίο νηστεύουμε και τα οφέλη του σώματος και της ψυχής από τη νηστεία! Στο βιβλίο μου "Η Διατροφή στη Νηστεία - Θεωρία και Πράξη" υπάρχουν αναλυτικά τα οφέλη της νηστείας για το ανθρώπινο σώμα και πνεύμα.
5. Σε περιόδους νηστείας ποιες είναι οι τροφές εκείνες που πρέπει να καταναλώνουν κυρίως όσοι νηστεύουν, ώστε να μη νιώθουν ότι στερούνται κάτι, αλλά και να παίρνουν όλα τα απαραίτητα, θρεπτικά συστατικά σε καθημερινή βάση;
Στην περίοδο της νηστείας δημιουργούνται ελλείψεις στις πρωτεΐνες, τη Β12, τη ριβοφλαβίνη, τον ψευδάργυρο, το ασβέστιο, τον σίδηρο, κ.λ. Για να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες, χρειάζεται ισορροπημένη διατροφή με συνδυασμούς οσπρίων με δημητριακά ή ξηρούς καρπούς, συνδυασμοί διαφορετικών ειδών λαχανικών κ.λ. Όλα αυτά αναγράφονται στο δεύτερο μέρος του βιβλίου μου.
6. Πόσος χρόνος χρειάστηκε, για να ετοιμάσετε το βιβλίο σας “Διατροφή στη νηστεία”;
Το βιβλίο μου είναι ουσιαστικά η εμπειρία μου και της οικογένειάς μου τα τελευταία 20 χρόνια στη διατροφή μας. Καθώς και η εμπειρία των ανθρώπων που παρακολουθώ στο γραφείο μου το ίδιο χρονικό διάστημα. Η συγγραφή του διήρκεσε 2 χρόνια και τα πρακτικά... μαγειρέματα και οι φωτογραφήσεις των συνταγών 6 μήνες.
7. Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας εκείνο το στοιχείο που κάνει το βιβλίο σας πιθανώς να διαφέρει από παρόμοια βιβλία με απλές συνταγές για τη νηστεία;
Τα βιβλία που κυκλοφορούν στη χώρα μας είναι μόνο ολοκληρωμένες συνταγές για την περίοδο της νηστείας. Στο βιβλίο μου η διαφορά είναι ότι το βιβλίο έχει γραφτεί όχι με τη μαγειρική, γευστική προσέγγιση μόνο αλλά από την πλευρά του ειδικού, δηλαδή του διαιτολόγου. Μέγιστη σημασία στο βιβλίο είναι η διατροφική πληρότητα των συνταγών, έτσι ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι ιδιαίτερες ανάγκες στην περίοδο της νηστείας. Επίσης σε κάθε συνταγή γίνεται μια αναφορά για το ποια είναι τα διατροφικά οφέλη της συνταγής αλλά και μεμονωμένα των θρεπτικών συστατικών της, γιατί όταν καταλαβαίνεις ποιος είναι ο λόγος που χρησιμοποιείς το κάθε συστατικό στη συνταγή είναι και ευκολότερο να εξοικειωθείς με νέες γεύσεις!
8. Συνήθως σε περιόδους νηστείας οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν βάρος, καθώς τείνουν να καταναλώνουν πόλλες αμυλούχες τροφές, για να νιώθουν πιο εύκολα αίσθημα κορεσμού. Ακολουθώντας κανείς τα διαιτολόγια με τους συνδυασμούς τροφών που προτείνετε στο Β’ Μέρος του βιβλίου σας παραμένει στο ίδιο βάρος νιώθοντας παράλληλα χορτάτος ή μπορεί ακόμη και να χάσει βάρος;
Η άγνοια των συνδυασμών είναι αυτό που κάνεις τους ανθρώπους να πεινούν, άρα να τρώνε περισσότερο άμυλο και να αυξάνουν το βάρος τους. Στο Β' μέρος του βιβλίου υπάρχει αναλυτικά ο συνδυασμός για κάθε περίοδο της νηστείας (με λάδι, χωρίς λάδι, με ψάρι, χωρίς ψάρι κ.λ.). Ακολουθώντας τους συνδυασμούς αυτούς σίγουρα δεν υπάρχει αίσθημα πείνας και αν υπάρχει σωστή διαχείριση της ποσότητας και ελαφρά δραστηριότητα, μπορεί να οδηγηθεί το άτομο και σε απώλεια βάρους, αν το επιθυμεί.
9. Ακολουθώντας ένα υγιές άτομο ισορροπημένη διατροφή σε περίοδο νηστείας πόσο συχνά μπορεί να καταναλώνει μέσα στην εβδομάδα κάποιο από τα γλυκά που προτείνετε στο βιβλίο σας;
Το κέικ και οι σταφιδομπουκιές αποτελούν ένα πρωινό γεύμα με τον ανάλογο συνδυασμό που αναγράφεται στο Β΄ μέρος ή ένα σνακ σε μικρότερη ποσότητα σε συνδυασμό με ένα φρέσκο φρούτο.
10. Ποιες συνταγές του βιβλίου σας θεωρείτε ότι πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσουν οι αναγνώστες του blog μου κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής αλλά και την Κυριακή των Βαΐων;
Όλες οι συνταγές του βιβλίου έχουν να προσφέρουν μια νέα διατροφική, γευστική εμπειρία και πληρότητα με νέες αλλά και παραδοσιακές ιδέες διατροφικά πειραγμένες ... Θα σας πρότεινα να δοκιμάσετε τη συνταγή με τους "Φαβοκεφτέδες στον φούρνο", είναι μια διαφορετική προσέγγιση, για να δοκιμάσουν τα όσπρια και οι πιο απαιτητικοί. Επίσης για την Κυριακή των Βαΐων, καθώς επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού, μπορείτε να δοκιμάσετε τη συνταγή "Σάντουιτς με μπιφτέκια μπακαλιάρου και τσιπς σέλινου" για μια διαφορετική άποψη.
Κυρία Καρακασίδου, σας ευχαριστώ θερμά για αυτή την όμορφη συζήτηση και σας εύχομαι από καρδιάς καλή επιτυχία σε κάθε σας ενασχόληση και καλή Σαρακοστή!
Φαβοκεφτέδες στον φούρνο (παρακάτω η συνταγή)
Σάντουιτς με μπιφτέκι μπακαλιάρου και τσιπς σέλινου (παρακάτω η συνταγή)
Φαβοκεφτέδες στον φούρνο
Υλικά για 4 μερίδες:
-2 κούπες φάβα βρασμένη
-1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-1 κρητικό παξιμάδι (μουσκεμένο και τριμμένο)
-2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
-Αλάτι - πιπέρι
-1 κόκκινη πιπεριά σε κύβους
-1 ντομάτα κομμένη σε κύβους
-2 κουταλιές ελαιόλαδο
-Αλεύρι ολικής άλεσης ή 1/2 ολικής και 1/2 λευκό
-1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-1 κρητικό παξιμάδι (μουσκεμένο και τριμμένο)
-2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
-Αλάτι - πιπέρι
-1 κόκκινη πιπεριά σε κύβους
-1 ντομάτα κομμένη σε κύβους
-2 κουταλιές ελαιόλαδο
-Αλεύρι ολικής άλεσης ή 1/2 ολικής και 1/2 λευκό
Εκτέλεση:
Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μίγμα. Αν το μίγμα είναι υγρό προσθέτουμε αλεύρι σιγά-σιγά μέχρι να μπορούμε να το πλάσουμε σε κεφτεδάκια. Τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Ψήνουμε στους 200ºC για 15 λεπτά.
Συνταγή: Η διατροφή στη νηστεία - Θεωρία και πράξη, Παναγιώτα Καρακασίδου, Εκδόσεις Σταμούλη, Αθήνα 2017, Β' έκδοση, σελ. 202-3.
Υλικά:
-1 κιλό χοντρό φιλέτο μπακαλιάρου (μουσκεμένο για 12 ώρες)
-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
-1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
-1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-4 κουταλιές τριμμένο κρητικό παξιμάδι
-1 φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-1 κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ
-2 κουταλιές της σούπας βασιλικό ψιλοκομμένο
-2 κουταλιές της σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
-1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
-1/2 φλιτζάνι αλεύρι ολικής
-Φυσικό αλάτι
-Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
-1 κουταλιά μουστάρδα σε σκόνη
-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
-1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
-1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-4 κουταλιές τριμμένο κρητικό παξιμάδι
-1 φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-1 κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ
-2 κουταλιές της σούπας βασιλικό ψιλοκομμένο
-2 κουταλιές της σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
-1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
-1/2 φλιτζάνι αλεύρι ολικής
-Φυσικό αλάτι
-Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
-1 κουταλιά μουστάρδα σε σκόνη
Εκτέλεση:
Κόψτε τον μπακαλιάρο σε πολύ μικρά κομματάκια. Ζυμώστε ελαφρά το ψάρι και προσθέστε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το παξιμάδι, το κορν φλάουρ, το κρεμμύδι, τον βασιλικό, τον δυόσμο, το λεμόνι, τη μουστάρδα σε σκόνη και το αλατοπίπερο. Ζυμώστε το μείγμα μέχρι να ενωθούν τα υλικά πολύ καλά μεταξύ τους. Με ένα κουτάλι, το οποίο βουτάτε κάθε φορά σε ζεστό νερό να μην κολλάει, πάρετε μια ποσότητα από το μείγμα και αλευρώστε την δίνοντάς της παράλληλα το σχήμα ενός μεγάλου μπιφτεκιού. Ψήστε τους ψαροκεφτέδες στη σχάρα ή στη λαδόκολλα σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα για 25 λεπτά σε θερμοκρασία 180 βαθμών C.
Τσιπς σέλινου:
Για τα τσιπς σέλινου θα χρησιμοποιήσετε μισή σελινόριζα. Καθαρίστε τη σελινόριζα γύρω-γύρω από το σκληρό περίβλημα, στη συνέχεια κόψτε την στη μέση, αφού θα χρειαστείτε μόνο τη μισή για 4 μερίδες. Ψιλοκόψτε με το μαχαίρι ή το ειδικό μηχάνημα τη σελινόριζα σε λεπτές φέτες, τοποθετήστε την σε ένα ταψί με λαδόκολλα, αλατίστε, προσθέστε μία κουταλιά ελαιόλαδο σε όλη την επιφάνεια του σέλινου και ψήστε στον φούρνο στον αέρα και γκριλ για 20 λεπτά στους 200 βαθμούς. Για να ετοιμάσετε τα σάντουιτς κόψτε τα ψωμάκια στη μέση, τοποθετήστε στο κάτω ψωμάκι ένα κουταλάκι μουστάρδα, φύλλα μαρουλιού, φέτες ντομάτας, τα τσιπς σέλινου, φέτες από κρεμμύδι, τοποθετήστε πάνω το μπιφτέκι του ψαριού και μετά το άλλο μισό ψωμί. Καλή σας όρεξη.
Σημ.: Αν θέλετε για το σάντουιτς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμο ψωμί ολικής σε μπαγκέτα ή στρογγυλό ψωμάκι, θα σας πρότεινω όμως και τη δική μου συνταγή για μεγαλύτερη θρεπτική αξία και ποιότητα τροφίμου φυσικά (βλέπε σελίδα 282).
Συνταγή: Η διατροφή στη νηστεία - Θεωρία και πράξη, Παναγιώτα Καρακασίδου, Εκδόσεις Σταμούλη, Αθήνα 2017, Β' έκδοση, σελ. 154-5.
Πάρτε μέρος στην κλήρωση για 1 αντίτυπο του βιβλίου "Η διατροφή στη νηστεία - Θεωρία και πράξη" στον λογαριασμό μου στο Facebook κάνοντας κλικ εδώ!
(*Λόγω GDPR περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων, πλέον οι διαγωνισμοί μου θα διεξάγονται αποκλειστικά στους λογαριασμούς μου στο Facebook και στο Instagram! Ακολουθήστε με και εκεί, για να συμμετέχετε! Ευχαριστώ πολύ για την κατανόηση!)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου