Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021

Πίτσα Μαργαρίτα - Από το βιβλίο: Η καλύτερη πίτσα του κόσμου.

Μετά από αρκετό καιρό επιστρέφω με συνταγή για πίτσα Μαργαρίτα, από το βιβλίο "Η καλύτερη πίτσα του κόσμου. Συνταγές και μυστικά από τον «βασιλιά της Ρώμης»", του Gabriele Bonci, από τις Εκδόσεις Πατάκη.

Και ρωτώ: υπάρχει άραγε κανείς που δεν αγαπά την πίτσα, το εθνικό φαγητό των Ιταλών; Φαντάζομαι πως όχι! Μικροί και μεγάλοι την αγαπούν και μάλιστα ο καθένας έχει τη δική του αγαπημένη παραλλαγή! 

Μία από τις πιο διάσημες πίτσες είναι η πίτσα Μαργαρίτα, η οποία λέγεται ότι πρωτοφτιάχτηκε το 1889 προς τιμήν της βασίλισσας της Ιταλίας, Μαργαρίτας της Σαβοΐας. Η συγκεκριμένη πίτσα Μαργαρίτα περιείχε ντομάτα, μοτσαρέλα και βασιλικό, συμβολίζοντας τα χρώματα της ιταλικής σημαίας. Αν και στην πραγματικότητα φαίνεται ότι η πίτσα Μαργαρίτα γεννήθηκε στη Νάπολη πολύ πριν από το 1889, μεταξύ του 1796 και του 1810. Η πίτσα Μαργαρίτα λοιπόν είναι μια κλασική, ναπολιτάνικη πίτσα γαρνιρισμένη με ντομάτα, μοτσαρέλα, βασιλικό, αλάτι και λάδι.

Ο Gabriele Bonci, ο επονομαζόμενος και Μιχαήλ Άγγελος της πίτσας, όντας ιδιοκτήτης πιτσαρίας (πιτσάριουμ) στη Ρώμη από το 2003, μοιράζεται μαζί μας στο βιβλίο "Η καλύτερη πίτσα του κόσμου. Συνταγές και μυστικά από τον «βασιλιά της Ρώμης»" την εμπειρία και τη γνώση και κυρίως το πάθος του για την πίτσα!

Το βιβλίο αποτελείται από δύο μέρη: "Το σχολείο της πίτσας" και "Συνταγές". Στο πρώτο μέρος περιγράφονται αναλυτικά οι απαραίτητες πρώτες ύλες, τα απαιτούμενα εργαλεία, οι βασικές ζύμες, οι τεχνικές και τα στάδια παρασκευής. Στο δεύτερο μέρος περιλαμβάνονται 78 συνταγές χωρισμένες ανά εποχή καθώς και 4 συνταγές για πίτσες για όλες τις εποχές. Πρόκειται για μια προσεγμένη, στιβαρή και πολυσέλιδη έκδοση με πολύ αναλυτικές πληροφορίες που συνοδεύονται από άπειρο φωτογραφικό υλικό, ενώ η επιμέρους κατηγοριοποίηση του βιβλίου αναγράφεται τόσο στα περιεχόμενα όσο και στο κάτω μέρος κάθε σελίδας για πιο εύκολη και γρήγορη εύρεση!

Μέσα στις 256 σελίδες του βιβλίου "Η καλύτερη πίτσα του κόσμου" υπάρχουν προτάσεις για απλές, κλασικές πίτσες, όπως "Πίτσα Μαργαρίτα", "Πίτσα Αματριτσάνα", "Πίτσα με γαρίδες κοκτέιλ", "Πίτσα με προσούτο και σύκα", "Πίτσα τηγανητή", μέχρι και πιο απολαυστικές, αναπάντεχες και εξεζητημένες, όπως "Πίτσα λουκουμάδες", "Πίτσα με πάπια πορτοκάλι", "Πίτσα με κρέμα από ρεβίθια και μπακαλιάρο""Πίτσα με ραδίκια, κουνέλι και στιφάδο", "Πίτσα πατσάς αλά ρομάνα"

Αναμφίβολα το βιβλίο "Η καλύτερη πίτσα του κόσμου" θα το χαρακτήριζα ως τη "Βίβλο" της πίτσας, αφού περιέχει όλα όσα θα έπρεπε να γνωρίζει κανείς, για να φτιάξει μόνος του στο σπίτι αυθεντικές, πεντανόστιμες, ιταλικές πίτσες! Διαβάζοντας ή έστω ξεφυλλίζοντας το βιβλίο είμαι σίγουρη ότι θα θελήσεις κι εσύ να μπεις στην κουζίνα και να δημιουργήσεις τη δική σου σπιτική πίτσα!

Για τις ανάγκες της παρούσας ανάρτησης επέλεξα να παρουσιάσω τη συνταγή για πίτσα Μαργαρίτα! Τι άλλο; Και παρότι έχουν περάσει αρκετές μέρες από τη μέρα που την έφτιαξα, έχω ακόμη στο μυαλό μου την υπέροχη και ελαφριά της γεύση! Η συνταγή για τη ζύμη της συγκεκριμένης πίτσας γίνεται λεπτή και τραγανή, όπως ακριβώς μου αρέσει! Τα δε υλικά της επικάλυψης είναι τόσοαπλά και ταυτόχρονα τόσο γευστικά που ομολογώ ότι με κέρδισαν από την πρώτη μπουκιά! Ντοματούλες από τον κήπο μας, βασιλικός πλατύφυλλος επίσης από τον κήπο μας, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από τη Μεσσηνία από τον θείο μου, μοτσαρέλα και αλάτι Μεσολογγίου! Βέβαια ένα τσικ παραπάνω με κέρδισε ο βασιλικός με το μοναδικό του άρωμά, καθώς λατρεύω όποια συνταγή εμπεριέχει και βασιλικό! Απλώς δοκιμάστε τη με την πρώτη ευκαιρία και νομίζω ότι δεν θα ξαναπαραγγείλετε πίτσα απέξω! 


Πίτσα Μαργαρίτα 

Υλικά:

Λευκή ζύμη από κλασικό αλεύρι:

- 1 κιλό αλεύρι 0 ή εναλλακτικά αλεύρι για πίτσα 00

- 700 γρ. νερό (χλιαρό)

- 40 γρ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

- 20 γρ. αλάτι

- 7 γρ. ξηρή μαγιά


- 500 γρ. ξεφλουδισμένες ντομάτες

- 500 γρ. μοτσαρέλα (κατά προτίμηση βουβαλίσια)

- 100 γρ. φύλλα φρέσκου βασιλικού

- εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

- αλάτι


Προετοιμασία:

(*Η διαδικασία της παρασκευής της ζύμης περιγράφεται πολύ εκτενώς στο βιβλίο και αναφέρονται πολλές λεπτομέρειες και μικρά μυστικά, οπότε για τις ανάγκες της ανάρτησης αναφέρω μόνο κάποια βασικά βήματα και όλα τα υπόλοιπα έχουν μπει σε φωτογραφίες!)

Η παρασκευή της ζύμης 

Σ' αυτή τη φάση όλα τα υλικά ανακατεύονται μαζί. Σας συνιστώ να το κάνετε σε μια ευρύχωρη γαβάθα με ένα ξύλινο κουτάλι ή σπάτουλα, και όχι με τα χέρια σας, και με το κλασικό βουναλάκι πάνω στην επιφάνεια ζυμώματος. Καταρχάς ανακατέψτε τη μαγιά με το αλεύρι, μετά προσθέστε το νερό και τέλος, μόνο αφού η ζύμη έχει αναμειχθεί καλά προσθέστε το αλάτι και το λάδι. 

Αν προτιμάτε να χρησιμοποιείτε το ηλεκτρικό ζυμωτήριο, να θυμάστε στην πρώτη φάση να βάζετε χαμηλή ταχύτητα και μόνο αργότερα να την αυξάνετε προοδευτικά - και ποτέ πολύ.

Πρώτο ανέβασμα 

Σ' αυτό το σημείο η ζύμη είναι αρκετά ρευστή και ακατέργαστη. Μην ανησυχείτε αν υπάρχουν σβόλοι, στη διάρκεια του ανεβάσματος ολόκληρη η μάζα θα σταθεροποιηθεί. Ετοιμάστε μια γαβάθα, λαδώστε την καλά και τοποθετήστε στη μέση τη ζύμη αφήνοντάς τη να ξεκουραστεί τουλάχιστον μία ώρα σε μια προφυλαγμένη γωνιά, καλύτερα σκεπασμένη με μια πετσέτα, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.


Ενισχυτικό δίπλωμα

Δεύτερο ανέβασμα 


Διαίρεση
 

Άνοιγμα


Ψήσιμο

Απλώστε τη ζύμη της πίτσας σε καλά λαδωμένο ταψί. Προσθέστε τις ξεφλουδισμένες ντομάτες αρτυσμένες με λάδι και αλάτι λιώνοντάς τες με τα χέρια. Ψήστε στον φούρνο στους 220 °C για 25 λεπτά και αφήστε να χλιάνει. Με τα χέρια κομματιάστε τη μοτσαρέλα και σκορπίστε τη στην επιφάνεια της πίτσας που έχετε μόλις βγάλει από τον φούρνο. Διακοσμήστε με τα φύλλα φρέσκου βασιλικού και συμπληρώστε με λίγο λάδι και μια πρέζα αλάτι.

Σημ.: Αν προτιμάτε να λιώνετε τη μοτσαρέλα, μη χρησιμοποιείτε τη βουβαλίσια, αλλά ένα αγελαδινό φιορ ντι λάττε. 

Καλή όρεξη! 

Συνταγή: "Η καλύτερη πίτσα του κόσμου. Συνταγές και μυστικά από τον «βασιλιά της Ρώμης»", Gabriele Bonci, Εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα 2018, σελ. 82-3.


Και μην ξεχνάτε:

Ακολουθήστε με σε Facebook και Instagram, για να μη χάνετε κανένα νέο post!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου