Παρασκευή 2 Απριλίου 2021

Μούσλι με βρώμη - Σαρακοστιανό τραπέζι - Μαριάννα Ευθυμίου-Γλάρου

Ετοιμάζουμε σπιτικό Μούσλι με βρώμη, μια συνταγή από το νέο βιβλίο "Σαρακοστιανό τραπέζι", της Μαριάννα Ευθυμίου-Γλάρου, από τις Εκδόσεις Εν Πλω!

Όταν νηστεύουμε συχνά στερεύουμε από ιδέες ή καταλήγουμε να τρώμε τα ίδια και τα ίδια, και ακόμη χειρότερα καταναλώνουμε πολλούς υδατάνθρακες αυξάνοντας έτσι το βάρος μας! Αφουγκραζόμενη αυτούς τους προβληματισμούς, η συγγραφέας του βιβλίου "Νηστήσιμα και Σαρακοστιανά" (Εκδόσεις Εν Πλω) Μαριάννα Ευθυμίου-Γλάρου αποφάσισε να εκδώσει το νέο της βιβλίο "Σαρακοστιανό τραπέζι" πάλι σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Εν Πλω, για να μεταδώσει την αγάπη της για τη μαγειρική με νέες ιδέες και προτάσεις! 


Το νέο βιβλίο "Σαρακοστιανό τραπέζι" περιλαμβάνει 120 συνταγές για νηστήσιμα και υγιεινά φαγητά και γλυκά, καθώς επίσης και προτάσεις για αλάδωτα φαγητά και γλυκά! Ειδικότερα περιέχει συνταγές φαγητών για ορεκτικά-σαλάτες, ζυμαρικά, θαλασσινά, ψάρια, όσπρια, ρύζι-πιλάφι, λαχανικά, σούπες, ψωμί-κριτσίνια-πίτες και συνταγές γλυκών για κέικ-μάφινς, μπισκότα-κουλουράκια, χριστουγεννιάτικα γλυκά, τούρτες, τάρτες-γλυκές πίτες, κρέμες-γλυκά ψυγείου-φρούτα, μαρμελάδες-γλυκά κουταλιού, λικέρ ροφήματα. 

Η Μαριάννα Ευθυμίου-Γλάρου στο νέο της βιβλίο "Σαρακοστιανό τραπέζι" επέλεξε να παρουσιάσει συνταγές πιο καθημερινές αλλά και γιορτινές με μια σύγχρονη ματιά, προσαρμοσμένες σε νέες διατροφικές συνήθειες και τάσεις από τον ελληνικό χώρο αλλά και από το εξωτερικό! Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο ξεχώρισα και σημείωσα πολλές προτάσεις που θα ήθελα να δοκιμάσω άμεσα, όπως για παράδειγμα, πατατοκεφτέδες, σαγανάκι θαλασσινών, μανιταρόσουπα βελουτέ, σπετζοφάι με σουπιά, cheesecake με τόνο, μπιφτέκια με τόνο, χάρμπουγκερ με κινόα, σαλάτα με κινόα, αλάδωτη μαγιονέζα με αβοκάντο, κράκερς ολικής, κουλουράκια με κόκκινο κρασί, αλάδωτα ταχινοκούλουρα με σουσάμι και σταφίδες, μωσαϊκό καρότο, ριζόγαλο με φράουλες, λικέρ σοκολάτας, αλλά και κάποιες χριστουγεννιάτικες, όπως κουραμπιεδάκια με καρύδα, μελομακάρονα με σοκολάτα, κ.α.! 


Σε αυτό το σημείο θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφέρω το ποσό προσεγμένο ειναι το νέο βιβλίο "Σαρακοστιανό τραπέζι"! Σκληρόδετη έκδοση με πολυτελή εκτύπωση σε ματ χαρτί, ενσωματωμένο σελιδοδείκτη και υπέροχες, ολοσέλιδες συνοδευτικές φωτογραφίες σε κάθε συνταγή, ενώ η επιμέρους κατηγοριοποίηση του βιβλίου αναγράφεται τόσο στα περιεχόμενα όσο και στο κάτω μέρος κάθε σελίδας με επιπλέον διαφορετική χρωματική διαβάθμιση στο πάνω μέρος της σελίδας για πιο εύκολη και γρήγορη εύρεση! 


Και για τις ανάγκες αυτής της ανάρτησης δε θα μπορούσα να μην επιλέξω μια συνταγή που να περιέχει ως βασικό της υλικό τη βρώμη, καθώς την έχω πλέον εντάξει στην καθημερινή μου διατροφή για τις ευεργετικές της ιδιότητες στον ανθρώπινο οργανισμό! Η συνταγή λοιπόν που επέλεξα να παρουσιάσω είναι το Μούσλι βρώμης


Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζετε το μούσλι είναι ελβετική πρόταση για πρωινό με βάση τη βρώμη και άλλα υλικά (προέρχεται από τη λέξη mus, που σημαίνει μείγμα), και τρώγεται όπως τα δημητριακά εμπορίου, δηλαδή είτε μέσα σε κάποιο υγρό (πχ. φυτικό ή ζωικό γάλα ή χυμό φρούτων) είτε με γιαούρτι ή φρέσκα φρούτα εποχής! Και επειδή ως συνήθως κατά την περίοδο της νηστείας δε χορταίνουμε εύκολα, το μούσλι επιφέρει αίσθημα κορεσμού, καθώς η βρώμη που περιέχει είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, που τροφοδοτούν σταδιακά τον οργανισμό με ενέργεια απελευθερώνοντας μικρή ποσότητα γλυκόζης στο αίμα σε συνδυασμό και με τις φυτικές ίνες, με αποτέλεσμα να αποφεύγονται τα ενδιάμεσα τσιμπολογήματα και να ρυθμίζεται ένα υγιές σωματικό βάρος.


Η αλήθεια είναι ότι ήθελα και παλιότερα να φτιάξω σπιτικό μούσλι, αλλά πότε δεν το επιχείρησα! Και τελικά ήρθε η στιγμή να δοκιμάσω Μούσλι με βρώμη και άλλα υλικά, και το κυριότερο χωρίς ζάχαρη! Και αν με ρωτάτε ποιες είναι οι εντυπώσεις μου, θα πω ότι μου άρεσε πολύ ως γεύση, αν και απαιτεί μια σχετική διαδικασία και αρκετό χρόνο, αλλά νομίζω ότι αξίζει τον κόπο, αν θέλουμε να τρώμε κάτι υγιεινό και θρεπτικό! Επίσης από όλα τα συστατικά που περιλαμβάνει η συγκεκριμένη συνταγή "ακούγεται" περισσότερο το φουντούκι, ενώ το μούσλι είναι γλυκό όσο πρέπει! Το δοκίμασα μαζί με πράσινο μήλο, πορτοκάλι και φράουλες, αλλά μου αρέσει ακόμη και σκέτο ως σνακ μέσα στη μέρα! Τέλος, η γεύση του γίνεται πολύ πιο νόστιμη την επόμενη μέρα! Δοκιμάστε το! 


!Το βιβλίο "Σαρακοστιανό τραπέζι" μπορείτε να το προμηθευτείτε από το e-shop των Εκδόσεων Εν Πλω είτε μόνο του είτε μαζί με ολόσωμη πόδια μαγειρικής με την Κυρά Σαρακοστή!

Μούσλι με βρώμη

Προετοιμασία 25 λεπτά / μαγείρεμα 30 λεπτά / έτοιμο σε 55 λεπτά

Υλικά:

- 1 φλιτζάνι τσαγιού νιφάδες βρώμης

- 1 φλιτζάνι τσαγιού καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια καβουρδισμένα

- 2 κουταλιές σούπας φυτική μαργαρίνη

- 3-4 κουταλιές σούπας μέλι 

- 1/2 κουταλάκι γλυκού κανέλα 

- Ξύσμα λεμονιού


Εκτέλεση:

1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις. 

2. Ζεσταίνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων το μέλι με τη μαργαρίνη ίσα - ίσα να λιώσει και αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπωλ. 

3. Προσθέτουμε τη βρώμη, την κανέλα και το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε.

4. Σε ένα μπλέντερ ψιλοκόβουμε τους ξηρούς καρπούς και τους προσθέτουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά.

5. Ανακατεύουμε πολύ καλά, ώστε να καλυφθούν τα στερεά υλικά από τα υγρά. 

6. Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε με λίγο μέλι. 

7. Παίρνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος με αντικολλητικό χαρτί και απλώνουμε το μείγμα με μία σπάτουλα σε λεπτή στρώση. 

8. Ψήνουμε για 1/2 ώρα και στο τέλος ψήνουμε σε αέρα για 2 λεπτά να γίνει τραγανό. 

9. Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά και το σπάμε σε μικρά κομμάτια. 

10. Αποθηκεύουμε σε ένα γυάλινο βάζο και σερβίρουμε με φρέσκα φρούτα εποχής ή με γάλα σόγιας για πρωινό. 

TIP: Με το ίδιο μείγμα ετοιμάζουμε τραγανές μπάρες για τη δουλειά ή το σχολείο. 

Καλή όρεξη! 

Συνταγή: "Σαρακοστιανό τραπέζι", Μαριάννα Ευθυμίου-Γλάρου, Εκδόσεις Εν Πλω, Αθήνα 2021, σελ. 178-9.


Πάρτε μέρος στην κλήρωση για 1 αντίτυπο του βιβλίου "Σαρακοστιανό τραπέζι" & μαζί μία ολόσωμη πόδια μαγειρικής με την Κυρά Σαρακοστή στον λογαριασμό μου στο Instagram κάνοντας κλικ εδώ!

(*Λόγω GDPR περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων, πλέον οι διαγωνισμοί μου θα διεξάγονται αποκλειστικά στους λογαριασμούς μου στο Facebook και στο Instagram! Ακολουθήστε με και εκεί, για να συμμετέχετε! Ευχαριστώ πολύ για την κατανόηση!)


Και μην ξεχνάτε:
Ακολουθήστε με σε Facebook και Instagram, για να μη χάνετε κανένα νέο post!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου