Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

Light κέικ μπανάνας χωρίς ζάχαρη

Η ζαχαροπλαστική είναι για μένα μεγάλη πρόκληση! Το ομολογώ! Τους τελευταίους μήνες έβαλα στόχο να κάνω light κέικ μπανάνας χωρίς ζάχαρη, βούτυρο, αυγά και χρήση μίξερ. 



Μετά από ώρες ψαξίματος σε βιβλία μαγειρικής και στο διαδίκτυο συγκέντρωσα τα απαραίτητα υλικά πρώτα μέσα στο μυαλό μου και κατόπιν στον πάγκο της κουζίνας μου. Κι ύστερα από 3-4 δοκιμές νομίζω ότι πέτυχα το πιο ελαφρύ αποτέλεσμα! Σ' αυτό βέβαια συμφωνούν κι οι υπόλοιποι ανυπόμονοι δοκιμαστές στην οικογένεια, αν και μερικές φορές παραείναι ευγενικοί και επιεικείς, σε αντίθεση με μένα που είμαι ο αυστηρότερος κριτής του εαυτού μου κι ως αυθεντικός αιγόκερως δε συμβιβάζομαι με τίποτα λιγότερο από το τέλειο! Όχι πως θέλω να το παινευτώ, αλλά το συγκεκριμένο κέικ πέτυχε από την πρώτη κιόλας απόπειρα ως προς την υφή, αλλά ως προς τη γεύση ήταν σχεδόν άγλυκο (αν και συνήθως τα κέικ δεν είναι πολύ γλυκά και μπορούμε να τα γλασάρουμε με σοκολάτα, να τα γεμίσουμε με στρώσεις κρέμας ή ακόμη και να απλώσουμε μαρμελάδα κατά το σερβίρισμα!) Τις επόμενες φορές απλώς αύξησα την ποσότητα της γλυκαντικής ουσίας και μείωσα ελαφρώς το αλεύρι. Το μυστικό όμως για ένα επιτυχημένο κέικ μπανάνας είναι να χρησιμοποιήσουμε ώριμες και νόστιμες μπανάνες. 



Η μπανάνα αναμφισβήτητα αποτελεί φρούτο-υπερτροφή. Πέρα από την υψηλή διατροφική της αξία -είναι πλούσια σε κάλιο, πολλά ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες, περιέχει βιταμίνες A, B, C, E, είναι άριστη πηγή ενέργειας χάρη στα 3 διαφορετικά είδη σακχάρων της: σακχαρόζη, φρουκτόζη, γλυκόζη, ενώ μια μέτρια μπανάνα 100 γρ. αποδίδει μόλις μόνο 100 θερμίδες- είναι ένα φρούτο που μπορεί να αντικαταστήσει επάξια το βούτυρο σε μια συνταγή για κέικ.

  
Σε συνδυασμό με τη μπανάνα προτίμησα να προσθέσω ελαιόλαδο, για να πετύχω μια πιο αεράτη υφή στο μίγμα που διατηρήθηκε ακέραιη ακόμη και 5 μέρες μετά, κάτι που δε συμβαίνει συνήθως με τα περισσότερα κέικ που περιέχουν βούτυρο και αυγά, τα οποία μέρα με τη μέρα χάνουν την υγρασία τους. Επίσης χρησιμοποίησα μόνο αλεύρι ολικής αλέσεως για ακόμη πιο υγιεινό αποτέλεσμα, ενώ ενίσχυσα τη φυσική γλυκύτητα της μπανάνας με μέλι. Το κέικ μπανάνας είναι μια ιδανική πρόταση για ισορροπημένη διατροφή, για κέρασμα με τον καφέ ή το τσάι, για πρωινό ή απογευματινό αλλά και για κολατσιό στο σχολείο και τη δουλειά. Οι αναλογίες που προτείνω είναι για ένα μακρόστενο αντικολλητικό ταψί φόρμας ψωμιού ή για αντικολλητικό στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου 24-26 εκ. Δοκιμάστε το με την πρώτη ευκαιρία!



Light κέικ μπανάνας χωρίς ζάχαρη

Μερίδες: 12 / χρόνος προετοιμασίας: 10-15' / συνολικός χρόνος: 50-55'

Υλικά:
3 ώριμες μεγάλες μπανάνες (350 γρ. συνολικό καθαρό βάρος)
150 γρ. ελαιόλαδο
200 γρ. μέλι
220 γρ. αλεύρι ολικής
2 1/2 κ.γ. baking powder (20 γρ.)
1/2 κ.γ. σόδα μαγειρική
1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τις μπανάνες και τις πολτοποιούμε με ένα πιρούνι. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αναμειγνύουμε με το baking powder, τη μαγειρική σόδα, την κανέλα και το αλάτι. Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε το λάδι με το μέλι με αυγοδάρτη για 1-2', προσθέτουμε τον πολτό μπανάνας και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε το μίγμα του αλευριού ανακατεύοντας με απαλές και κυκλικές κινήσεις, ώσπου να ενωθούν καλά όλα τα υλικά. Αδειάζουμε το μίγμα σε λαδωμένο και αλευρωμένο αντικολλητικό ταψί φόρμας ψωμιού ή αντικολλητικό στρογγυλό ταψί διαμέτρου 24-26 εκ. και ψήνουμε σε  προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 35-40' ή μέχρι να βγει καθαρό το μαχαίρι που βυθίζουμε στο κέντρο του γλυκού. Μόλις ψηθεί, αφήνουμε για 10΄ να σταθεί και ξεφορμάρουμε. Τοποθετούμε το κέικ πάνω σε σχάρα να κρυώσει καλά. 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή: couzinista



Και μην ξεχνάτε:
Ακολουθήστε με σε FacebookInstagram και Google+, για να μη χάνετε κανένα νέο post!



14 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Να το δοκιμάσεις και θα χαρώ να μου πεις τη γνώμη σου, Άρη!

      Διαγραφή
  2. Χμμ...κι έχω κάτι μπανάνες ώριμες που με κοιτάνε...μάλλον θέλουν να γίνουν κέικ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μολις το έφτιαξα, είναι γευστικότατο και πολύ ελαφρύ. Ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ω, πολύ χαίρομαι που σας άρεσε! Εγώ ευχαριστώ για το σχόλιο!

      Διαγραφή
  4. Τελευταία φτιάχνω συχνά κεικ μπανάνας και αναζητούσα μια εναλλκτική με λιγότερη ζάχαρη και πιο υγιεινή. Θα το δοκιμάσω σίγουρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε προ(σ)καλώ λοιπόν να δοκιμάσεις τη συνταγή που προτείνω και να μου πεις εντυπώσεις! Φιλιά, Δεσποινάκι μου!

      Διαγραφή
  5. Θα μπορούσατε να διευκρινήσετε αν οι μπανάνες να είναι 350γρ όλες μαζί ή 350γρ η κάθε μία;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το συνολικό βάρος και των 3 μπανανών να είναι 350 γρ., αφού τις καθαρίσετε. Αν είναι μικρές, προσθέστε κι άλλη, μέχρι να είναι 350 γρ.

      Διαγραφή
  6. Το εφτιαξα!!!Πανευκολο,γρηγορο,γευστικοτατο και light!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πεντανόστιμο, γρήγορο, εύκολο κ οικονομικό!!!🍴🍴♥️♥️

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Θα ηθελα να δοκιμασω τη συνταγη, αλλα δεν εχω μελι, αλλα ζαχαρη καρυδας, θα μπορουσα να τη χρησιμοποιησω; κ σε ποια αναλογια;;;σας ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Λάδι, να φανταστώ όχι αφού παρθενο ελαιόλαδο, αλλά ένα ελαφρυ λάδι, τυπου αραβοσοτελαιο??

    ΑπάντησηΔιαγραφή