Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019

Κεφτεδάκια φάβας & κλήρωση "Τι θα φάω στο σχολείο, μαμά;"

Καλό μήνα! Μαζί με την επιστροφή στο σχολείο επέστρεψε και το καθημερινό ερώτημα των παιδιών: "Τι θα φάω στο σχολείο, μαμα;"! Κεφτεδάκια φάβας θα μπορούσε άνετα να είναι μία απάντηση! 



Κάθε τέτοια εποχή οι περισσότερες μητέρες ανησυχούν για τη διατροφή των παιδιών τους κατά την παραμονή τους στο σχολείο! Ένας από τους καθημερινούς προβληματισμούς των σύγχρονων μαμάδων είναι το ιδανικό κολατσιό που θα πρέπει να ετοιμάσουν για τα παιδιά τους, αν δεν θέλουν εκείνα να καταλήξουν στην εύκολη λύση του κυλικείου! Και δυστυχώς η πίεση της καθημερινότητας και τα άστατα ωράρια δεν επιτρέπουν πάντα τον σωστό προγραμματισμό των σχολικών γευμάτων! Άλλοτε πάλι το μυαλό των μαμάδων στερεύει από φαντασία και ιδέες με αποτέλεσμα τα παιδιά να βαριούνται να τρώνε τα ίδια και τα ίδια κάθε μέρα ή ακόμη χειρότερα να μη λαμβάνουν απαραίτητα συστατικά που εξασφαλίζουν καλύτερη απόδοση στα μαθήματα και παράλληλα σωστή ανάπτυξη! Επιπλέον τα παιδιά πρέπει να έρχονται σε επαφή με όλων των ειδών τις τροφές από μικρή ηλικία, ώστε να αποκτούν πιο εύκολα καλύτερες διατροφικές συνήθειες!

Τέτοιες περίπου ανησυχίες οδήγησαν την Θέμιδα Καρδιόλακα στη συγγραφή του βιβλίου "Τι θα φάω στο σχολείο, μαμα;" που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική! Όντας κι η ίδια μητέρα δύο μικρών αγοριών ετοίμασε έναν χρήσιμο, διατροφικό οδηγό για το καθημερινό κολατσιό των παιδιών για το σχολείο. Μέσα στις 192 σελίδες του βιβλίου κρύβονται 80 εύκολες και νόστιμες συνταγές που θα "λύσουν τα χέρια" κάθε μητέρας που φροντίζει για τη σωστή και υγιεινή διατροφή των παιδιών της τις ώρες που περνούν στο σχολείο! 



Το βιβλίο "Τι θα φάω στο σχολείο, μαμα;" περιλαμβάνει 6 κατηγορίες συνταγών: sandwiches, σαλάτες, dips για λαχανικά, αλμυρές λιχουδιές, γλυκά και μπάρες. Με τόση ποικιλία και δυνατότητα για διαφορετικούς συνδυασμούς εξασφαλίζεται ότι τα παιδιά θα παίρνουν καθημερινά μαζί τους στο ταπεράκι τους όλα όσα χρειάζονται για μια ισορροπημένη διατροφή, ενώ οι μαμάδες θα νιώθουν ότι τα κατάφεραν για ακόμη μία φορά! Επίσης στην αρχή του βιβλίου συμπεριλαμβάνονται χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές για τη σωστή διατροφή των παιδιών στο σχολείο αλλά και για την προετοιμασία και μεταφορά των τροφών!



Κυπριακή πίτα με γαρίδες, σαλάτα με φασόλια, dip παντζαριού, chips γλυκοπατάτας, cookies με μπανάνα και βρώμη, μπάρες με ηλιόσπορους και δημητριακά ολικής άλεσης είναι μόνο μερικές από τις επιλογές που ξεχώρισα ξεφυλλίζοντας το βιβλίο "Τι θα φάω στο σχολείο, μαμα;" και που θα προτιμούσα και για μένα, αν ήμουν τώρα παιδί και ξαναπήγαινα στο σχολείο!! Και λέω τώρα, γιατί πλέον τρώω τροφές που δεν έτρωγα μικρή...



Από την πρώτη στιγμή που έπεσε στα χέρια μου το βιβλίο, δηλαδή πέρυσι το καλοκαίρι, η συνταγή που θέλησα να δοκιμάσω και να σας προτείνω είναι τα "Κεφτεδάκια φάβας"! Κι αυτό, γιατί τα κεφτεδάκια είναι ίσως η Νο1 επιλογή για τα παιδιά -κι όχι μόνο- συν ότι μεταφέρονται εύκολα, ενώ το ότι περιέχουν ως βασικό υλικό ένα όσπριο τα κάνει ακόμη πιο ελκυστικά ως πρόταση αλλά και εναλλακτικά! Προσωπικά δεν είχε τύχει ποτέ πριν να δοκιμάσω φάβα, αν και γενικότερα μου αρέσουν τα όσπρια! 



Έτσι λοιπόν ένα πρωινό Σαββάτου επιχείρησα να βράσω φάβα, για να φτιάξω στη συνέχεια κεφτεδάκια με αυτήν. Και τελικά ενθουσιάστηκα περισσότερο από όσο περίμενα! Καταρχάς από την υπέροχη γεύση της φάβας, που μου θύμισε κάπως τη γεύση του κάστανου, που λατρεύω, αλλά και από το άρωμα των κεφτεδακίων που μου έσπασε τη μύτη, καθώς τα φωτογράφιζα! Και τελικά τα κεφτεδάκια φάβας κέρδισαν για πάντα μια θέση στην καρδιά μου και τρώγονται το ίδιο ζεστά και κρύα, σκέτα ή ακόμη και μέσα σε σάντουιτς, ενώ διατηρούν αναλλοίωτη τη γεύση τους ακόμη και την επόμενη μέρα (αν μείνουν)! Σας προκαλώ να τα δοκιμάσετε με την πρώτη ευκαιρία και είμαι σίγουρη ότι θα τα λατρέψουν και τα παιδιά σας!



Κεφτεδάκια φάβας

Μερίδες: 25-30 / χρόνος προετοιμασίας: 40-50' / συνολικός χρόνος: μιάμιση ώρα

«Κεφτεδάκια που "τα σπάνε" και διπλά... με το όσπριο. Την πρώτη φορά που τα έφτιαξα, πηγαινοερχόμουν σαν γάτα, μέχρι να ψηθούν. Είναι πεντανόστιμα κι αν τα συνοδεύσεις με σαλάτα, έχεις ένα κυρίως γεύμα!»

Υλικά:
200 γρ. φάβα
2 αβγά
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κ.σ. δυόσμος, ψιλοκομμένος
1 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
1/2 κούπα φρυγανιά, θρυμματισμένη
1/3 κούπας ελαιόλαδο
100 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
αλάτι - πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 C.
Βράζουμε τη φάβα σε μέτρια φωτιά, ξαφρίζοντάς την όποτε χρειάζεται.
Αφήνουμε τη φάβα να χλιάνει κι ύστερα τη χτυπάμε στο μούλτι.
Ρίχνουμε σε μπολ τον πολτό φάβας μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και πλάθουμε κεφτεδάκια. 
Απλώνουμε τα κεφτεδάκια στο ταψί και τα ψήνουμε για 30-40 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν.

Σημ. 1: Γίνονται και τηγανιτά, αλλά γενικά προτιμάμε τα ψητά βεβαίως, βεβαίως!

Σημ. 2: Όσπριο η φάβα, αλλά τι όσπριο... Έχει πολλές φυτικές ίνες, λίγα λιπαρά και εξαιρετικής ποιότητας φυτική πρωτεΐνη. Τέλειο υποκατάστατο του κρέατος! 

Καλή όρεξη! 


Συνταγή: Τι θα φάω στο σχολείο, μαμά;, Θέμις Καρδιόλακα, Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική, Αθήνα 2016, σελ. 110.



Πάρτε μέρος στην κλήρωση για 1 αντίτυπο του βιβλίου "Τι θα φάω στο σχολείο, μαμά" στον λογαριασμό μου στο Instagram κάνοντας κλικ εδώ!

(*Λόγω GDPR περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων, πλέον οι διαγωνισμοί μου θα διεξάγονται αποκλειστικά στους λογαριασμούς μου στο Facebook και στο Instagram! Ακολουθήστε με και εκεί, για να συμμετέχετε! Ευχαριστώ πολύ για την κατανόηση!)



Και μην ξεχνάτε:
Ακολουθήστε με σε Facebook και Instagram, για να μη χάνετε κανένα νέο post!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου