Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020

Σαλάτα του πάθους & επετειακή κλήρωση "Ερωτικά μπαχαρικά της Πολίτικης κουζίνας"

Με αφορμή τα 4α γενέθλια του blog και τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου προτείνω τη συνταγή σαλάτα του πάθους από το βιβλίο "Ερωτικά μπαχαρικά της Πολίτικης Κουζίνας" της Μαρίας Εκμετσίογλου, για το οποίο ετοίμασα επετειακή κλήρωση!



Αναμφίβολα ο έρωτας περνάει από το στομάχι! Είτε λοιπόν πιστεύετε στον Άγιο Βαλεντίνο είτε όχι, σίγουρα έχετε μπει στη διαδικασία να μαγειρέψετε κάτι ιδιαίτερο για τον καλό σας ή την καλή σας! Όχι απαραίτητα (για) τη σημερινή μέρα, αλλά κάποια στιγμή που θέλετε να εκφράσετε τα συναισθήματα που νιώθετε για το έτερόν σας ήμισυ! Και επειδή αρμόζουν ιδιαίτερες και ελαφριές γεύσεις σε αυτήν τη στιγμή, παρακάτω προτείνω σαλάτα του πάθους, μια συνταγή που βρήκα μέσα στο βιβλίο "Ερωτικά μπαχαρικά της Πολίτικης Κουζίνας" της Μαρίας Εκμετσίογλου από τις Εκδόσεις Πατάκη!


Το βιβλίο έφτασε στα χέρια μου μόλις σήμερα και θέλησα να ετοιμάσω την ανάρτηση επιτόπου! Όπως λέει κι ο τίτλος του "Ερωτικά μπαχαρικά της Πολίτικης Κουζίνας", παρουσιάζονται τα πιο γνωστά μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται στην ξακουστή Πολίτικη κουζίνα αιώνες τώρα! Από το πασίγνωστο αλάτι και πιπέρι μέχρι το σαφράν και το σουμάκ! Και από την αγαπημένη (μου) κανέλα και μαστίχα μέχρι το μαχλέπι και τον κουρκουμά! Μέσα στις 224 σελίδες του βιβλίου παρουσιάζονται συνολικά 26 ερωτικά μπαχαρικά της Πολίτικης κουζίνας με την ιστορία του καθενός και 69 (τυχαίος άραγε ο αριθμός;;;) συνταγές που αντιστοιχούν σε καθένα από αυτά τα μπαχαρικά, ενώ στην αρχή γίνεται ιστορική αναδρομή στην προέλευση και τη χρήση των μπαχαρικών ανά τον κόσμο!


Ως γνωστόν, τα μπαχαρικά είναι το α και το ω γενικότερα στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική, πόσο μάλλον στην Πολίτικη Κουζίνα, που φημίζεται για τις έντονες και ιδιαίτερες γεύσεις, ενώ μπορούν να απογειώσουν και το πιο απλό πιάτο με τον κατάλληλο συνδυασμό και τη σωστή αναλογία! Είναι, θα έλεγα, οι πολύτιμοι βοηθοί, τα μικρά μυστικά κάθε μάγειρα και κάθε μαγείρισσας, που θέλουν να ετοιμάσουν για τους αγαπημένους τους νόστιμα και γευστικά πιάτα, και γιατί όχι αισθησιακά και αφροδισιακά! 


Για τη σημερινή μέρα (ή για μια ιδιαίτερη στιγμή) ξεχώρισα τη "Σαλάτα του πάθους"τις "Φωλιές με σέσκουλα για δύο", την "Αστακομακαρονάδα", το "Ερωτικό, μεθυστικό, ζεστό κόκκινο κρασί" (αυτό που συνήθως πίνεται τα Χριστούγεννα) και για επιδόρπιο τα "Ερωτικά μάφινς"! Βέβαια υπάρχουν κι άλλες υπέροχες και ελκυστικές συνταγές, παραδοσιακές και πιο μοντέρνες, τις οποίες σάς προ(σ)καλώ να ανακαλύψετε μόνοι σας, αν είστε τυχεροί και κερδίσετε το βιβλίο "Ερωτικά μπαχαρικά της Πολίτικης Κουζίνας" στην επετειακή κλήρωση! Ενδεικτικά αναφέρω τα "Κεφτεδάκια κανέλας" και το "Κιουνεφέ" ως παραδοσιακές και την "Κις λορέν με ροκφόρ και φρέσκα σύκα" και την "Ταρτα λεβάντας" ως πιο μοντέρνες!


Για τις ανάγκες της σημερινής ανάρτησης επέλεξα να παρουσιάσω τη σαλάτα του πάθους, την οποία σκόπευα να ετοιμάσω και να φωτογραφίσω, αν είχα περισσότερο χρόνο, οπότε επιφυλάσσομαι... Αν πάντως τη φτιάξετε και ανεβάσετε φωτογραφία στο instagram, κάντε tag το @couzinista & βάλτε το hashtag #couzinista να τη δω!😊

Χρόνια πολλά, αν γιορτάζετε σήμερα τον έρωτά σας!💗


Σαλάτα του πάθους

«Για πριν ή για μετά... Όποτε και να την μοιραστείτε με τον αγαπημένο σας, είναι μοναδική απόλαυση!» 

Υλικά:
1 ματσάκι βαλεριάνα
1 λόλα κίτρινη
1 λόλα πράσινη
1 ματσάκι ρόκα
200 γραμμ. βατόμουρα

Για το ντρέσινγκ
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. πετιμέζι
χυμό από 1/2 πορτοκάλι
ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι
1 τσιμπιά αλάτι
1/2 κ.γλ. μαυροκούκι

1 κ.σ. ξίδι για το πλύσιμο των λαχανικών

Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά καλά τις σαλάτες μας σε νερό στο οποίο έχουμε προσθέσει και λίγο ξίδι. Τις στραγγίζουμε. Τρίβουμε στο ψιλό μέρος του ρεντέ το πορτοκάλι. 
Σε ένα σέικερ ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το πετιμέζι, τον χυμό πορτοκαλιού, τον ρεντέ πορτοκαλιού, το αλάτι και το μαυροκούκι. Τα ανακατεύουμε καλά καλά.
Ήρθε η ώρα να συναρμολογήσουμε τη σαλάτα μας. Τοποθετούμε στη σαλατιέρα μας τα λαχανικά κομμένα με το χέρι. Περιχύνουμε με το ντρέσινγκ. Με δύο ξύλινες κουτάλες ανακατεύουμε τη σαλάτα. Προσθέτουμε τα βατόμουρα και τα ανακατεύουμε με πολλή προσοχή για να μη διαλυθούν. 

Tip: Για έξτρα... πάθος, συνοδέψτε τη σαλάτα με μπριός γεμιστά με σολομό και χαβιάρι.  


Καλή όρεξη!

Συνταγή: "Ερωτικά μπαχαρικά της Πολίτικης Κουζίνας", Μαρία Εκμετσίογλου, Εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα 2018, σ. 164-5.


Πάρτε μέρος στην κλήρωση για 1 αντίτυπο του βιβλίου "Ερωτικά μπαχαρικά της Πολίτικης Κουζίνας" στον λογαριασμό μου στο Instagram κάνοντας κλικ εδώ!


(*Λόγω GDPR περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων, πλέον οι διαγωνισμοί μου θα διεξάγονται αποκλειστικά στους λογαριασμούς μου στο Facebook και στο Instagram! Ακολουθήστε με και εκεί, για να συμμετέχετε! Ευχαριστώ πολύ για την κατανόηση!)


Και μην ξεχνάτε:
Ακολουθήστε με σε Facebook και Instagram, για να μη χάνετε κανένα νέο post!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου