Πέμπτη 21 Μαΐου 2020

Οικολογική φροντίδα των φυτών: Κλήρωση

Σήμερα θέλω να μιλήσουμε για το βιβλίο "Οικολογική φροντίδα των φυτών. Με υλικά που έχουμε στην κουζίνα μας" του Ανδρέα Μπαρμπούτση από τις Εκδόσεις Σταμούλη, για το οποίο θα έχουμε και κλήρωση!


Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται στην εναλλακτική - οικολογική φροντίδα των φυτών τους στα πλαίσια της υιοθέτησης ενός "πράσινου" τρόπου ζωής και αποφεύγοντας τα χημικά προϊόντα για την προστασία του περιβάλλοντος και για μια καλύτερη ποιότητα ζωήςΤώρα λοιπόν που καλοκαίριασε και αρχίζουμε να περνάμε περισσότερο χρόνο στη βεράντα ή τον κήπο μας, είναι η πιο κατάλληλη στιγμή να περιποιηθούμε τα φυτά μας με οικολογικές λύσεις και να απολαύσουμε τα οφέλη τους στο έπακρο! Βέβαια η αλήθεια είναι ότι ίσως αυτό ακούγεται δύσκολο ή ανέφικτο ή ακόμη και δαπανηρό, όμως, πίστεψέ με, δεν είναι τίποτα από όλα αυτά, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις τα απαιτούμενα υλικά υπάρχουν ήδη στο ντουλάπι της κουζίνας μας ή μπορούν να βρεθούν εύκολα και με ελάχιστο κόστος! 


Το βιβλίο "Οικολογική φροντίδα των φυτών" του γεωπόνου Ανδρέα Μπαρμπούτση είναι ένας εύχρηστος και πρακτικός οδηγός 192 σελίδων που περιέχει παραδοσιακές συνταγές και υλικά οικολογικής προστασίας των φυτών, ασφαλείς για τον άνθρωπο και τα κατοικίδια, που προορίζονται όμως μόνο για προσωπική χρήση κι όχι για εμπορική! Δηλαδή το συγκεκριμένο βιβλίο απευθύνεται σε ερασιτέχνες κηπουρούς και σε όλους εκείνους που έχουν φυτά στο σπίτι τους και θέλουν να τα περιποιηθούν με οικολογικό τρόπο! 


Το βιβλίο αποτελείται από τρία μέρη. 

Το 1ο μέρος παρουσιάζει εχθρούς, ασθένειες και άλλα προβλήματα (π.χ. απωθώντας τα βλαβερά δίπτερα, μελίγκρα στα τριαντάφυλλα, μυρμήγκια, κ.α.)


Το 2ο μέρος ονομάζεται "Προστατεύοντας τα φυτά μας με ό,τι έχουμε στην κουζίνα μας" και περιέχει συνταγές για αρχάριους (π.χ. γάλα, μπανανόφλουδες, φασκόμηλο, κ.α.) & συνταγές για προχωρημένους (π.χ. σαμπούκος, διάλυμα με πρόπολη, τσουκνίδα, κ.α.).


Το 3ο μέρος περιλαμβάνει χρήσιμες συμβουλές (π.χ. πώς θα αντιμετωπίσουμε τον παγετό, λουλούδια στο βάζο, συμβουλές για τη γαρδένια, βελτίωση εδάφους - κομποστοποίηση, κ.α.)


Στο τέλος του βιβλίου "Οικολογική φροντίδα των φυτών" υπάρχει αναλυτικό ευρετήριο με βάση το υλικό που χρησιμοποιούμε (π.χ. αλάτι, διαλυμένο πράσινο σαπούνι, πιπέρι καγιέν, κ.α.) και με βάση το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε (π.χ. ενισχυτικό βλάστησης, εντομοαπωθητικό, τετράνυχος, κ.α.). Μάλιστα κάθε υλικό και κάθε πρόβλημα που παρουσιάζεται μέσα στις σελίδες του συγκεκριμένου βιβλίου συνοδεύεται από εικονογράφηση και ευκρινή διαγράμμιση πλαγιότιτλων με διαφορετικό χρώμα για πιο εύκολη ανάγνωση! 


Χωρίς αμφιβολία το βιβλίο "Οικολογική φροντίδα των φυτών" έχει γραφτεί με τρόπο απλό και κατανοητό στο ευρύ κοινό αποφεύγοντας τη χρήση δυσνόητων επιστημονικών όρων και προσφέροντας "εκλαϊκευμένη" γνώση! Επίσης το ότι είναι σχετικά μικρό σε διαστάσεις και ελαφρύ το καθιστά πολύ εύκολο στην ανάγνωση και πρακτικό! Αν λοιπόν θέλεις να αλλάξεις τις συνήθειές σου σήμερα κιόλας και να φροντίσεις τα φυτά σου με εναλλακτικούς τρόπους, αναζήτησέ το!


Κλείνοντας, θέλω να μοιραστώ μαζί σου μία πανεύκολη συνταγή για αρχάριους, η οποία έχει ως βασικό της υλικό το πράσινο σαπούνι!

Πράσινο σαπούνι. Είναι αποτελεσματικό εντομοκτόνο επαφής για τα βλαβερά έντομα των φυτών μας. Διαλύουμε 10-20 γραμμάρια πράσινο σαπούνι σε 1 λίτρο νερό, προσθέτουμε 10 γραμμάρια (περίπου 2 κουταλάκια του γλυκού) λευκό οινόπνευμα και ψεκάζουμε με το μείγμα. Χρησιμοποιούμε τριμμένο το πράσινο σαπούνι για να διαλύεται ευκολότερα. (σελ. 74).


Πάρε μέρος στην κλήρωση για 1 αντίτυπο του βιβλίου "Οικολογική φροντίδα των φυτών" στον λογαριασμό μου στο Instagram κάνοντας κλικ εδώ!

(*Λόγω GDPR περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων, πλέον οι διαγωνισμοί μου θα διεξάγονται αποκλειστικά στους λογαριασμούς μου στο Facebook και στο Instagram! Ακολούθησέ με και εκεί, για να συμμετέχεις! Ευχαριστώ πολύ για την κατανόηση!)


Και μην ξεχνάτε:
Ακολουθήστε με σε Facebook και Instagram, για να μη χάνετε κανένα νέο post!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου