Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021

Μπισκότα με ταχίνι - Γλυκά και υγιεινά - Αθηνά Πάνου

Καλή χρονιά με υγεία και ευτυχία! Σήμερα φτιάχνουμε "Μπισκότα με ταχίνι" από το νέο βιβλίο "Γλυκά και υγιεινά", της Αθηνά Πάνου, από τις Εκδόσεις Ψυχογιός!


Είμαι πολύ χαρούμενη που κρατάω στα χέρια μου το βιβλίο "Γλυκά και υγιεινά" και θα σου εξηγήσω αμέσως τους λόγους! Μετά από ένα διάλειμμα 5 ετών, η Αθηνά Πάνου έκανε δυναμικό come back με το νέο της βιβλίο συνταγών! Πρόκειται για ένα βιβλίο παρόμοιο στη δομή και την εμφάνιση με τα τρία προηγούμενα αλλά ταυτόχρονα πολύ διαφορετικό ως προς τη φιλοσοφία και το περιεχόμενό του! Η διαφορά έγκειται στο ότι παρουσιάζει αποκλειστικά εναλλακτικές συνταγές γλυκών χωρίς επεξεργασμένη ζάχαρη! Βέβαια η στροφή αυτή προς μια πιο υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή αντιπροσωπεύει μια γενικότερη αλλαγή στον τρόπο ζωής και σκέψης της συγγραφέα, σε ένα wellbeing lifestyle! Όπως χαρακτηριστικά λέει κι η ίδια στον πρόλογο του βιβλίου, "Φυσικά, δεν είμαι των άκρων, αλλά νιώθω ότι μπορούμε να έχουμε μια ισορροπία στο φαγητό αλλά και στο γλυκό μας!" 


Ύστερα λοιπόν από πολλή έρευνα, δοκιμές και πειραματισμούς γύρω από πιο υγιεινές και φυσικές πρώτες ύλες η Αθηνά Πάνου με το νέο της βιβλίο "Γλυκά και υγιεινά" θέλει να αποδείξει ότι τελικά δεν είναι τόσο δύσκολο να φτιάξουμε και να γευτούμε γλυκά με έναν πιο υγιεινό και εναλλακτικό τρόπο! Αρκεί να έχουμε τη διάθεση να είμαστε ανοιχτοί απέναντι σε κάτι νέο που ενδεχομένως δεν θα θυμίζει τόσο πολύ τα κλασικά γλυκά, που συνήθως περιέχουν υπερβολική ποσότητα ζάχαρης! 


Το βιβλίο "Γλυκά και υγιεινά" περιλαμβάνει 31 συνταγές, όλες δελεαστικές και απλές σε εκτέλεση, ενώ αναφέρονται κι οι θερμίδες της καθεμίας, οι οποίες έχουν μελετηθεί από τη Διαιτολόγο - Διατροφολόγο, B.Sc., M.Sc. Μαρία Μεντζέλου. Ξεχώρισα τις "Μπάρες με ταχίνι", τις "Μπάρες βρόμης και φιστικοβούτυρου", τα "Μπισκότα με ταχίνι", τα "Μουστοκούλουρα", το "Μπράουνι με χουρμάδες", το "Κέικ με κάστανα", το "Κρύο cheesecake με φρούτα" κ.α. 


Επίσης στην αρχή του βιβλίου "Γλυκά και υγιεινά" αναφέρονται γενικές συμβουλές που θα βοηθήσουν κατά την προετοιμασία και εκτέλεση των συνταγών, ενώ ανάμεσα στις σελίδες του βιβλίου βρίσκουμε μικρές παραλλαγές, πρόσθετες συμβουλές, τιπ διακόσμησης και προτάσεις σερβιρίσματος! Κι όλα αυτά σε μια καλαίσθητη και πολύ προσεγμένη έκδοση, που θυμίζει λεύκωμα scrapbooking και ειλικρινά χαίρεσαι να το ξεφυλλίζεις!


Η αλήθεια είναι ότι δυσκολεύτηκα πολύ να επιλέξω ποια συνταγή θα παρουσιάσω μέσα από το βιβλίο "Γλυκά και υγιεινά", γιατί χωρίς υπερβολή η μία είναι καλύτερη από την άλλη! Τελικά αποφάσισα να φτιάξω "Μπισκότα με ταχίνι" ως λάτρης των μπισκότων κάθε είδους! Άλλωστε η συγκεκριμένη συνταγή από την αρχή μού κέντρισε το ενδιαφέρον τόσο για τον συνδυασμό των υλικών της όσο και για τη διατροφική αξία της βρόμης και του ταχινιού! Και δεν σου κρύβω ότι αρχικά διατηρούσα λίγο τις αμφιβολίες μου για το τελικό αποτέλεσμα και τη γεύση των μπισκότων, καθώς ήταν η πρώτη φορά που θα έφτιαχνα μπισκότα με ταχίνι και βρόμη! Τελικά όμως οι όποιες αμφιβολίες μου διαλύθηκαν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, μόλις δοκίμασα το πρώτο μπισκότο... Τόσο τραγανά, τόσο ελαφριά στη γεύση, χωρίς ίχνος λιπαρότητας από το ταχίνι, με ισορροπημένη γλυκύτητα (*λόγω του μελιού μπορούν να καταναλωθούν από παιδιά άνω των 12 μηνών), εν τέλει τόσο σπιτικά, που η συνταγή μπήκε κατευθείαν στις αγαπημένες μου! Μάλιστα σκέφτομαι να τα ξαναφτιάξω άμεσα και να τα βουτήξω μέχρι τη μέση σε λιωμένη κουβερτούρα! Δοκίμασέ τα με την πρώτη ευκαιρία και θα με θυμηθείς! Άλλωστε η Αθηνά είναι εγγύηση σε ό,τι φτιάχνει!


Μπισκότα με ταχίνι

Πρ.: 20΄, Μαγ.: 12-13΄, Τμχ.: 28, Θερμ./τμχ.: 70


Υλικά:

120 γρ. αλεύρι βρόμης

80 γρ. αμύγδαλο

1/2 κ.γ. σόδα

1 κ.γ. κανέλα

1/4 κ.γ. γαρίφαλο

90 γρ. ταχίνι

120 γρ. μέλι

2-3 κ.σ. σουσάμι


Εκτέλεση:

1. Ανάβετε τον φούρνο στους 160-170° C, στον αέρα.

2. Τρίβετε τα αμύγδαλα να γίνουνε σκόνη και τα αναμειγνύετε ένα μπολ με το αλεύρι βρόμης, τη σόδα, την κανέλα και το γαρίφαλο.

3. Αναμειγνύετε το ταχίνι με το μέλι (θα είναι λίγο πηχτό) και το ρίχνετε στο μπολ με τα στερεά. 

4. Ζυμώνετε με ένα κουτάλι ώσπου να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αν είναι πολύ μαλακή η ζύμη, τη βάζετε λίγα λεπτά στο ψυγείο.

5. Στη συνέχεια, πλάθετε μπαλάκια σε μέγεθος μεγάλου σταφυλιού (διαμέτρου περίπου 2,5 εκ.).

6. Τα κυλάτε στο σουσάμι και τα τοποθετείτε στο ταψί του φούρνου, στο οποίο έχετε στρώσει λαδόκολλα. Αν δεν χωράνε σε ένα, χρησιμοποιήστε και δεύτερο. 

7. Ψήνετε για 12-13 λεπτά. Έχουν μικρό μέγεθος και χρειάζονται προσοχή.


Tip: Αντικαταστήστε το ταχίνι με κακάο ή φιστικοβούτυρο.

Καλή όρεξη!


Συνταγή: "Γλυκά και υγιεινά", Αθηνά Πάνου, Εκδόσεις Ψυχογιός, Αθήνα 2019, σ. 24-5.


Πάρτε μέρος στην κλήρωση για 1 αντίτυπο του βιβλίου "Γλυκά και υγιεινά" στον λογαριασμό μου στο Instagram κάνοντας κλικ εδώ!

(*Λόγω GDPR περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων, πλέον οι διαγωνισμοί μου θα διεξάγονται αποκλειστικά στους λογαριασμούς μου στο Facebook και στο Instagram! Ακολουθήστε με και εκεί, για να συμμετέχετε! Ευχαριστώ πολύ για την κατανόηση!)


Και μην ξεχνάτε:
Ακολουθήστε με σε Facebook και Instagram, για να μη χάνετε κανένα νέο post!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου